Gran angular

Separar el gra de la palla

Al principi de la crisi, molta de la informació que ens arribava era soroll, remor tòxica que contribuïa a fer més profund el daltabaix financer, en aquests temps de la postveritat. És per això que cal cercar, i trobar, el mètode per separar eficientment el gra de la palla i bandejar les fake news.

El centre tecnològic Eurecat ha participat, amb altres socis europeus, al projecte Multisensor, que justament va ser pensat per gestionar millor la gran abundor d’informació. Com diu María Eugenia Fuenmayor, directora científica de Tecnologies Digitals d’Eurecat, “hi ha una gran quantitat d’informació contradictòria i molt sovint no validada. En situacions de crisi, aquest problema s’aguditza, ja que crea incertesa i nerviosisme a la societat”. Així doncs, calia “crear tecnologia que pogués interpretar, relacionar i resumir notícies de mitjans d’informació econòmica, que poden arribar a tenir visions molt localistes o esbiaixades”.

Aquesta tecnologia de mineria de dades consisteix a “proveir accés unificat a informació econòmica multicultural, multilingüe i multicanal (TV, ràdio, premsa, blocs i xarxes socials) i l’analitza correlacionant i resumint un ampli ventall d’aspectes, com són el context, l’espai i el temps en què s’ubica, la interpretació del sentiment i la interpretació semàntica”, com descriu Fuenmayor.

Una anàlisi profunda de tot allò que es diu que vol facilitar les tasques de discerniment a diversos segments, des de periodistes que necessiten espigolar amb intel·ligència la documentació que hagin de necessitar per elaborar els seus reportatges fins als màxims responsables de petites i mitjanes empreses, que necessiten tenir entre mans informació fiable, que els ha d’ajudar a prendre la decisió final sobre determinades inversions, sense oblidar, és clar, els especialistes en informació corporativa, que han de respondre davant dels seus clients amb informació de qualitat incontestable. Cal dir que la informació esbiaixada o directament falsa no aflora només en temps de crisi, sinó que s’ha erigit en un problema permanent: “L’especulació és part del món dels negocis, atès que la gent actua d’acord amb prediccions i hi ha diferències no només en aquestes prediccions, sinó també en les interpretacions que se’n fan, cosa que genera molt de soroll, que és molt difícil de diferenciar de la informació.”En aquest projecte, hi han participat com a socis catalans Eurecat, Pimec i la Universitat Pompeu Fabra. Multisensor ha rebut el suport de la Comissió Europea, que ha destacat aquest projecte entre els més innovadors que s’han finançat amb fons europeus, en aquest cas amb 2,9 milions d’euros, del total de 4,1 milions que ha costat el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.