Polímers per fer-nos la vida més fàcil
Joves científics han creat una firma per apropar la recerca bàsica i l’aplicada
Onyriq és una empresa jove de recerca centrada en polímers -un material format per unitats que es repeteixen i que es pot trobar al plàstic, als teixits i fins i tot al cos humà- Onyriq té l’ambiciós objectiu que la seva recerca arribi al mercat i generi un impacte econòmic però també un benefici social.
La filosofia d’Onyriq és doncs que les investigacions que porten a terme acabin donant com a resultat una millora en la vida de les persones, des de petits detalls fins a grans canvis. “Aquí és on entenem que ha d’estar la finalitat de la recerca. Nosaltres apostem per convertir-nos en una mena de pont entre el que és la recerca bàsica de les universitats i la més aplicada a productes de les empreses”, explica Ainhoa Tolentino, directora general i cofundadora.
El seu model de negoci està basat en dues línies ben definides. D’una banda, ofereixen recerca per a tercers, i per altra banda, s’hi dediquen al desenvolupament de tecnologia pròpia. “Com que la nostra empresa està centrada en el coneixement, la tecnologia pròpia l’acabarem llicenciant a altres empreses, perquè no volem tenir un producte, sinó ser un laboratori de coneixement”, defineix Tolentino.
Onyriq té en marxa, per exemple, un projecte d’impressió 3D d’un material de polímers, de manera que es pugui imprimir amb rigidesa variable perquè l’encaix entre la pròtesi externa i el monyó guanyi en eficiència i resulti més còmoda per al pacient.
Pel que fa a recerca per a tercers, Onyriq treballa de manera personalitzada amb cada client, així que dissenyen cada projecte però estructurat en diferents fases: “La recerca, per molt que estigui planejada, ha de ser molt dinàmica. A més, és la manera de minimitzar els riscos”, explica Tolentino.
L’empresa la van engegar quatre socis fundadors, tres dels quals són químics especialitzats en polímers, que van estudiar al País Basc, (Joseba Luna, Mikel Galino i Ainhoa Tolentino) i que es van retrobar a Catalunya, on es va afegir l’Oriol Gásquez, enginyer en telecomunicacions, com a conseller de l’empresa.
Per fer el salt de científics a emprenedors van decidir formar-se en matèries noves a través de Barcelona Activa. “Necessitàvem aprofundir en la gestió empresarial i ens vam dedicar a estudiar durant un temps. Sense aquests coneixements, la nostra iniciativa no podia funcionar”, explica Tolentino. A mesura que van entendre més el nou món en què s’endinsaven, van fer un pla de negoci i van acabar de constituir l’empresa el setembre del 2016.
Tolentino reconeix que el finançament, o més bé, la falta d’aquest no ha estat un problema per als primers exercicis de la firma. Bàsicament perquè la recerca per a tercers els permet generar ingressos suficients per fer rodar l’empresa i també per invertir en la tecnologia pròpia. A més a més, el fet d’apostar per llicenciar les seves investigacions i per tant no haver-ne d’assumir la producció, els ajuda a no dependre de grans inversions. Onyriq, que es va estrenar al Parc Científic de Barcelona,s’acaba de traslladar a un edifici d’Esplugues.