Emprenedors

Polímers per fer-nos la vida més fàcil

Joves científics han creat una firma per apropar la recerca bàsica i l’aplicada

Ony­riq és una empresa jove de recerca cen­trada en polímers -un mate­rial for­mat per uni­tats que es repe­tei­xen i que es pot tro­bar al plàstic, als tei­xits i fins i tot al cos humà- Ony­riq té l’ambiciós objec­tiu que la seva recerca arribi al mer­cat i generi un impacte econòmic però també un bene­fici social.

La filo­so­fia d’Ony­riq és doncs que les inves­ti­ga­ci­ons que por­ten a terme aca­bin donant com a resul­tat una millora en la vida de les per­so­nes, des de petits detalls fins a grans can­vis. “Aquí és on ente­nem que ha d’estar la fina­li­tat de la recerca. Nosal­tres apos­tem per con­ver­tir-nos en una mena de pont entre el que és la recerca bàsica de les uni­ver­si­tats i la més apli­cada a pro­duc­tes de les empre­ses”, explica Ain­hoa Tolen­tino, direc­tora gene­ral i cofun­da­dora.

El seu model de negoci està basat en dues línies ben defi­ni­des. D’una banda, ofe­rei­xen recerca per a ter­cers, i per altra banda, s’hi dedi­quen al desen­vo­lu­pa­ment de tec­no­lo­gia pròpia. “Com que la nos­tra empresa està cen­trada en el conei­xe­ment, la tec­no­lo­gia pròpia l’aca­ba­rem lli­cen­ci­ant a altres empre­ses, perquè no volem tenir un pro­ducte, sinó ser un labo­ra­tori de conei­xe­ment”, defi­neix Tolen­tino.

Ony­riq té en marxa, per exem­ple, un pro­jecte d’impressió 3D d’un mate­rial de polímers, de manera que es pugui impri­mir amb rigi­desa vari­a­ble perquè l’encaix entre la pròtesi externa i el monyó gua­nyi en eficiència i resulti més còmoda per al paci­ent.

Pel que fa a recerca per a ter­cers, Ony­riq tre­ba­lla de manera per­so­na­lit­zada amb cada cli­ent, així que dis­se­nyen cada pro­jecte però estruc­tu­rat en dife­rents fases: “La recerca, per molt que esti­gui pla­ne­jada, ha de ser molt dinàmica. A més, és la manera de mini­mit­zar els ris­cos”, explica Tolen­tino.

L’empresa la van enge­gar qua­tre socis fun­da­dors, tres dels quals són químics espe­ci­a­lit­zats en polímers, que van estu­diar al País Basc, (Joseba Luna, Mikel Galino i Ain­hoa Tolen­tino) i que es van retro­bar a Cata­lu­nya, on es va afe­gir l’Oriol Gásquez, engi­nyer en tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, com a con­se­ller de l’empresa.

Per fer el salt de científics a empre­ne­dors van deci­dir for­mar-se en matèries noves a través de Bar­ce­lona Activa. “Neces­sitàvem apro­fun­dir en la gestió empre­sa­rial i ens vam dedi­car a estu­diar durant un temps. Sense aquests conei­xe­ments, la nos­tra ini­ci­a­tiva no podia fun­ci­o­nar”, explica Tolen­tino. A mesura que van enten­dre més el nou món en què s’endin­sa­ven, van fer un pla de negoci i van aca­bar de cons­ti­tuir l’empresa el setem­bre del 2016.

Tolen­tino reco­neix que el finançament, o més bé, la falta d’aquest no ha estat un pro­blema per als pri­mers exer­ci­cis de la firma. Bàsica­ment perquè la recerca per a ter­cers els per­met gene­rar ingres­sos sufi­ci­ents per fer rodar l’empresa i també per inver­tir en la tec­no­lo­gia pròpia. A més a més, el fet d’apos­tar per lli­cen­ciar les seves inves­ti­ga­ci­ons i per tant no haver-ne d’assu­mir la pro­ducció, els ajuda a no depen­dre de grans inver­si­ons. Ony­riq, que es va estre­nar al Parc Científic de Bar­ce­lona,s’acaba de tras­lla­dar a un edi­fici d’Esplu­gues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.