Gran angular

Un pas de gegant per a la indústria 4.0

L’IAM 3D Hub neix a les instal·lacions de Leitat amb el desig d’esdevenir una referència internacional per a les empreses que desenvolupen innovació en fabricació additiva i impressió en tres dimensions, la tecnologia que capgirarà la producció i la logística

Aquesta tecnologia requereix una nova manera de pensar la producció

Tot a punt per entrar de ple en una nova tecnologia que, asseguren, capgirarà el món de la fabricació i també de la logística. L’IAM (Internacional Advanced Manufacturing) 3D Hub ja és un fet. Presentat en societat el dia 25 de maig, el nou hub, ubicat al centre tecnològic Leitat, té com a objectiu accelerar l’adopció i el desenvolupament de tecnologies d’impressió en tres dimensions i la fabricació additiva (per capes) en els sectors manufacturers de la UE.

El nou centre, que és la concreció del Global 3D Printing Hub que el president Carles Puigdemont va presentar el 4 de maig de l’any passat a l’auditori de la Pedrera, a Barcelona, proposa una manera alternativa de dissenyar, desenvolupar i fabricar nous productes i serveis. La nova tecnologia ho permet fer de manera més ràpida, amb major eficiència energètica i reducció dels costos, tant de fabricació com logístics. Tot per dotar de més competitivitat les empreses.

L’IAM 3D Hub ha estat impulsat per la multinacional nord-americana HP, el centre tecnològic Leitat, l’empresa d’enginyeria britànica Renishaw, Coniex-Abrast, Fira de Barcelona i In(3D)ustry, i és manifesta obert a la iniciativa privada i pública. Vol involucrar tant els professionals tecnològics –proveïdors de tecnologia 3D, de materials, d’equips de processament i de validació, laboratoris de certificació i organismes de recerca–, com els agents econòmics, entesos aquests com a assessors d’innovació industrial, inversors de capital de risc, associacions de clústers i indústries, escoles, col·legis i universitats, incubadores i administracions públiques.

Es vol fer del hub referència internacional de productes i aplicacions de fabricació additiva i impressió 3D. Per això, asseguren els que l’han creat, està obert a treballar amb tot tipus d’empreses i de sectors, des de start ups fins a pimes i grans firmes, i tot i que es tracta d’un projecte que ha d’estar liderat per l’empresa privada, es convida les administracions públiques a afegir-s’hi.

Projecte ambiciós.

La impressió 3D posa sobre la taula la possibilitat de fabricar productes d’una extrema complexitat en el disseny, més flexibles –tot i la duresa d’alguns materials que s’usen– i amb un major valor afegit. Per fer-ho realitat, l’IAM 3D Hub ofereix una àmplia cartera de serveis i d’equips professionals, que abasten des de la investigació fins a la fabricació i la formació especialitzada en aquesta nova tecnologia. El centre ofereix programes i coneixements de disseny i simulació, escàners digitals, desenvolupament de materials per a la fabricació additiva, màquines d’impressió 3D en diversos materials, robòtica i laboratoris de postprocessament i validació.

El projecte és ambiciós i canviarà la indústria. Canviarà la manera de pensar en el disseny dels productes, en com es certifiquen, els tiratges de les produccions i en la seva distribució. “Anem cap a un món on el paradigma de fabricació passarà de ser centralitzada a ser distribuïda”, va afirmar el president del hub, Ramon Pastor. I això ens porta cap a una nova indústria que, com va assegurar Joan Aregio, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, “canviarà de dalt a baix les cadenes de valor”. Per això, segons ell: “No hem d’aspirar a pujar al carro, sinó a estirar del carro de la nova revolució industrial.” En aquest sentit, per Joan Parra, el vicepresident de l’IAM 3D Hub, tot i que l’espai és significatiu, “l’essencial és que les empreses vinguin i entenguin la tecnologia i, sobretot, la manera com fer servir aquest coneixement per convertir-lo en quotidià.”

El hub ocupa un espai de 600 m² i el fan funcionar vint persones repartides en tres torns al dia, cada dia de la setmana. “Controlen tots els processos de fabricació, des del disseny del producte fins al control de qualitat”, explicava Iolanda Montserrat, representant d’HP dins del hub, que va indicar que ara per ara reben comandes sobretot d’empreses relacionades amb la mobilitat, el sector sanitari i l’automobilístic, de firmes nacionals i internacionals.

La impressió 3D ja està fent els seus primers passos en la indústria, tant en els sectors esmentats per Montserrat com en l’aeronàutica i fins i tot en els bens de consum. Quan el seu desenvolupament hagi assolit la plenitud, no serà necessari fabricar més enllà del que sigui necessari i, per tant, els magatzems de logística no tindran raó de ser. Potser fins i tot es poden arribar a situar unitats d’impressió 3D en hospitals, per fabricar les pròtesis a mida dels pacients, o en zones comunes repartides pels districtes de les ciutats, per substituir aquell microones que ha passat a millor vida o fer a mida la peça de l’aixeta que s’ha trencat. Ciència-ficció? Ja no. La NASA busca que els astronautes es puguin imprimir el menjar quan són a l’espai i algunes passarel·les ja han fet desfilar vestits fabricats per impressores 3D.

LES XIFRES

1.000
Peces setmanals.
L’IAM 3D Hub està ja en marxa i entregant comandes que rep de diverses empreses. Actualment, de les seves impressores surten una mitjana de mil peces a la setmana.
8
Impressores.
El flamant centre disposa de sis unitats per al material plàstic i de dues per al metall, a més de cinc màquines de postprocessat.

“D’aquí a una dècada, la impressió 3D estarà en el punt àlgid”

Ramon Pastor és el responsable mundial del negoci de 3D de la multinacional nord-americana HP, que va decidir que el seu centre internacional d’innovació, ubicat a Sant Cugat del Vallès des de fa més de tres dècades, fos la seu mundial del negoci d’impressió 3D de la companyia. Pastor ha assumit també la presidència de l’IAM 3D Hub, inaugurat a finals del maig passat i ubicat de moment dins del complex que el centre tecnològic del Vallès Leitat té a Terrassa.
En la seva intervenció durant la inauguració del ‘hub’ va anunciar que d’aquí a un any ja no serien a les instal·lacions de Leitat. Tant segur n’està, del seu èxit?
El nostre objectiu és fer molt més gran aquest hub. Ara estem limitats en recursos i espai per a les empreses que podem ajudar, perquè la idea és tenir-ne moltes més. Per això volem més espai i per això l’any que ve canviarem d’ubicació.
Ja tenen la nova localització? Serà a prop del centre d’innovació d’HP a Sant Cugat?

Estem avaluant diverses opcions, però necessitem una localització que ens permeti créixer. Si realment volem que el hub sigui un element tractor en l’àmbit internacional, que sigui referència, hem de poder créixer per tenir molta més capacitat de la que tenim ara. Però no és el hub d’HP, i tot i que ens encaixaria que estigués a prop del nostre centre d’innovació, no és un condicionant. Sí que puc assegurar que estarà ubicat a a l’àrea metropolitana de Barcelona, perquè té sentit fer servir la seva marca.

En quin punt ens trobem d’aquesta nova tecnologia?
Estem en una primera fase, segurament embrionària, que està creixent molt però amb una base molt petita. En el termini d’una dècada, la impressió 3D estarà en el punt àlgid. Per això, ara que aquesta tecnologia disruptiva comença, obre una finestra d’oportunitat i les empreses que l’aprofitin aconseguiran un plus de competitivitat molt important. HP està instal·lada a Catalunya i vol que les empreses catalanes i espanyoles treguin profit d’aquestes noves tecnologies.
La impressió 3D és una de les tecnologies determinants per a la indústria 4.0?
Totes les noves tecnologies ajudaran la indústria 4.0, des d’IoT (internet de les coses) fins a la intel·ligència artificial. Però al final, totes convergeixen en un el digital frame: màquines connectades, anàlisi de dades, procés de machine learning, sensors... La digitalització en el món de la producció vol dir tenir totes les dades en zeros i uns, fins que prens la decisió de convertir aquests bits en àtoms, convertir aquest món digital en físic. Per tant, la impressió 3D és l’última part d’aquest digital frame. Aquí, a l’IAM 3D Hub tenim un exemple complet d’aquest digital frame. Pots explicar la indústria 4.0 amb la línia de producció que tenim a Leitat.
Va esmentar, en la seva intervenció, que també necessiten més espai per a formació. No ens hi hem posat, encara?
Tenim una escletxa de formació en aquestes tecnologies. Les universitats estan començant a canviar el procés, però aquest canvi va més a poc a poc del que necessitem. D’altra banda, les universitats estan formant les generacions futures i també necessitem reciclar els professionals que ja estan incorporats al món laboral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.