Política

LAURA BORRÀS

CONSELLERA DE CULTURA

“No tot allò legal és just. Som en una tragèdia grega”

“Va fer el que creia que havia de fer i perquè estava legitimat pel mandat popular”

“Són per l’ús de la llei, però és obvi que no és just”

“Amb el conseller tenim una relació directa diària i penso visitar-lo regularment a Brussel·les”

Treballem amb vista a no defraudar els que ens han fet confiança i per tant això en algun moment pot implicar la desobediència
Sempre se’ns pregunta per la relació del català i el castellà aquí, quan caldria qüestionar la del castellà amb la resta de llengües
El català és una molèstia. Ho ha estat i ho serà. Només ho deixarà de ser quan canviï l’actitud i es vegi com una riquesa
Parlar d’adoctrinament a les escoles és una manera barroera i obscena fins i tot de no valorar la feina dels nostres mestres
L’activitat és frenètica ara mateix al departament per vèncer el temps perdut amb la intervenció del 155, que ha estat molt lesiva
Quan parlen dels polítics, jo penso que encara no va per mi. Quan em truca el president pel 21-D accepto per compromís personal
Els partits polítics són els primers que estan notant la necessitat d’optar per opcions que són molt més transversals

Laura Borràs, dipu­tada per Junts per Cata­lu­nya i fins al mes de desem­bre direc­tora de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes, és la nova con­se­llera de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. Ens rep al seu des­patx del depar­ta­ment, al Palau Marc, a tocar de la Ram­bla de Bar­ce­lona.

Fa tres set­ma­nes de la presa de pos­sessió. En surt, d’aquest des­patx?
Hi passo mol­tes hores, perquè és un lloc on rebre el sec­tor, però també passo mol­tes hores fora, recor­rent el país.
Hi ha la foto­gra­fia del pre­si­dent Puig­de­mont però no del pre­si­dent Torra. Pel que entenc, no hi haurà una subs­ti­tució d’una foto­gra­fia per l’altra...
Nosal­tres hem par­lat sem­pre de res­ti­tució del govern i, per tant, hi haurà les dues foto­gra­fies. Ens tro­bem una situ­ació d’excep­ci­o­na­li­tat perquè hem vis­cut una situ­ació de repressió inau­dita.
El seu depar­ta­ment s’ha posat en marxa amb un pres­su­post de 250 mili­ons, el més baix de tots, i pror­ro­gat. Hi ha temps de fer alguna cosa?
Temps sem­pre n’hi ha perquè hi ha molta acti­vi­tat, però és un pres­su­post que està en una situ­ació dramàtica. És molt baix. L’any 2005, per exem­ple, era de més de 420 mili­ons. Anys després, és cons­tata que la inversió no ha estat decrei­xent, ha estat extre­ma­da­ment decrei­xent.
Per tant, en els pro­pers pres­su­pos­tos al vice­pre­si­dent li dema­narà els 400?
El vice­pre­si­dent Ara­gonès sap per­fec­ta­ment quina és la situ­ació de Cul­tura. El pre­si­dent Torra ja va dir en el dis­curs d’inves­ti­dura que era necessària una inversió en cul­tura perquè és conei­xe­dor d’aquest dèficit. Per tant tre­ba­llen per aug­men­tar-lo amb vista al 2019
Aquest és un depar­ta­ment on el 155 va fer més mal que a d’altres?
No m’atre­vi­ria a dir si el 155 ha estat més lesiu en aquest depar­ta­ment o altres perquè el 155 ha estat lesiu per a tots per defi­nició, pel que suposa d’invasió en els òrgans de govern de la Gene­ra­li­tat. I ante­ri­or­ment hi ha una inter­venció econòmica que ja ens pri­vava de mol­tes coses.
Posi alguns exem­ples.
Tots els temes de res­tau­ració, patri­mo­ni­als, però no només això, també els pro­ces­sos a par­tir dels quals es deter­mi­nen els ajuts econòmics a les enti­tats, i mane­res de fun­ci­o­nar inter­na­ment. Aquí podem dir que els ser­vi­dors públics han estat fona­men­tals en la defensa davant de l’agressió, perquè molts con­sells d’admi­nis­tració o altres no s’han con­vo­cat en un exer­cici de pro­tecció, de no donar carta de natu­ra­lesa a qui els hau­ria pre­si­dit, que no li tocava. Ara, l’acti­vi­tat és frenètica per vèncer el temps per­dut.
Quan va saber que seria con­se­llera?
És una pre­gunta que tot­hom em fa perquè el meu nom havia sor­tit a les tra­ves­ses. Nosal­tres sem­pre hem par­lat del govern de la res­ti­tució i a JxCat hem estat tos­suts amb aquesta idea. Per tant, el govern a l’exili con­ti­nua sent el nos­tre govern i així ho con­ti­nuem man­te­nint el dia d’avui. Ara bé, quan em fa l’encàrrec el Pre­si­dent és a par­tir de l’acte de gene­ro­si­tat que fan els con­se­llers, tant els de la presó com els de l’exili.
Farà visi­tes regu­lars al con­se­ller Puig, tal com va dir el pre­si­dent Torra que faria amb el pre­si­dent Puig­de­mont?
Ja ho vaig fer la set­mana pas­sada i l’ante­rior. De fet, però, jo he visi­tat regu­lar­ment el con­se­ller Puig per amis­tat per­so­nal des que va mar­xar a l’octu­bre. Res no impe­deix que no ho con­tinuï fent a par­tir d’ara. A més, amb el con­se­ller Puig hi tenim relació directa diària.
Com aca­barà la situ­ació del con­se­ller Puig i de la resta del govern?
Per acon­se­guir justícia nosal­tres l’hem hagut d’anar a bus­car a altres països que no fos­sin l’Estat espa­nyol. El con­se­ller Puig ha que­dat lliure a Bèlgica, com el con­se­ller Comín i la con­se­llera Ser­ret.Ara estem pen­dents de com es resoldrà la situ­ació del pre­si­dent Puig­de­mont a Ale­ma­nya, com es reprèn el pro­jecte del Con­sell de la República a Water­loo i com això aglu­tina física­ment els mem­bres del govern a l’exili. La decisió jurídica no depèn de nosal­tres, però els advo­cats són opti­mis­tes i per tant nosal­tres també.
Vostè que és espe­ci­a­lista en clàssics, creu que el que està pas­sant es pot defi­nir com una tragèdia?
Podríem triar diver­sos gèneres, des de la tragèdia al drama pas­sant per la tra­gi­comèdia i fins i tot el sai­net. Però si n’hagués de triar un, esco­lli­ria la tragèdia grega, per l’ele­ment pri­mor­dial que té de con­tra­po­sar lega­li­tat amb legi­ti­mi­tat. Una cosa pot ser legal però no ser justa i la tragèdia grega ens dona múlti­ples exem­ples d’algú que exer­ceix la lega­li­tat sense ser just. Antígona podria ser una figura que ens podria mos­trar aquest paral·lelisme, perquè ella fa el que creu que ha de fer sense impor­tar-li les con­seqüències que això tin­gui. I li diu a Cre­ont, que està apli­cant la llei de la ciu­tat, que faci el que hagi de fer, però que ella farà també el que creu que ha de fer. Rei­vin­di­car la força i la con­sistència d’una consciència que actua amb con­vicció i cre­ient que és el millor pel bé indi­vi­dual per tenir la consciència tran­quil·la és una cosa que jo valoro extra­or­dinària­ment i que sé que els pre­si­dents Torra i Puig­de­mont també com­par­tei­xen. Hi ha un govern que ha fet el que creia que havia de fer i que estava legi­ti­mat per fer-ho pel man­dat popu­lar, sense impor­tar-li les con­seqüències que això hagi tin­gut. I qui està pro­vo­cant aques­tes con­seqüències ho fa amb l’ús de la llei, i pot ser que sigui legal però és obvi que no és just.
Les huma­ni­tats estan mal­trac­ta­des en la docència, en l’edu­cació?
Les huma­ni­tats són una riquesa extra­or­dinària que molta gent veu com una cosa del pas­sat, quan crec que tenen una apli­cació d’allò més actual. El que cal és redes­co­brir les huma­ni­tats i veure-les com un saber útil en el pre­sent. Les huma­ni­tats ens apor­ten un conei­xe­ment sobre l’essència humana. No hi ha res més vigent que saber com som com a éssers humans. Ens aju­den a viure amb més inten­si­tat perquè ens apor­ten una vida que va més enllà de les neces­si­tats vitals bàsiques.
Què li fa fer el salt a la política?
Quan par­len dels polítics, encara penso que no va per mi. Jo soc pro­fes­sora uni­ver­sitària i quan el pro­fes­sor Mas­ca­rell em demana que em faci càrrec de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes va ser una sor­presa. Vaig pen­sar que no sabia si ho sabria fer, però tenia idees al res­pecte. Inten­tem que una ins­ti­tució que és del segle XX, però amb una mirada del segle XIX, col·locar-la al segle XXI, que és on ha de ser. Jo era molt feliç fent la meva feina en l’espai on la feia. No he mili­tat mai a cap par­tit polític, no he tin­gut mai cap ambició política, per tant quan al desem­bre rebo la tru­cada per anar amb JxCat tinc un cert des­con­cert: Però per com­promís per­so­nal amb el pre­si­dent Puig­de­mont, que és el que m’ho demana, i amb el con­se­ller Puig, accepto.
Vostè s’ha plan­te­jat fer-se mili­tant del PdCAT en algun moment?
No m’ho he plan­te­jat mai. Jo sem­pre he estat una per­sona inde­pen­dent i mai ningú m’ha posat cap pro­blema pel fet de ser-ho. Per tant, jo em man­tindré en la meva inde­pendència.
Ara, quan sen­tim a par­lar de JxCat a les muni­ci­pals, sen­tim a par­lar de Junts per la República, dar­rere del qual es dona per fet que hi ha Jordi Sànchez i el mateix Puig­de­mont. Vostè on s’ubica?
M’ubico com a inde­pen­dent dins de JxCat, que és el meu grup par­la­men­tari, on hi ha inde­pen­dents i on hi ha mem­bres del PDe­CAT, però tots, els inde­pen­dents i els mem­bres del PDe­CAT, són els meus com­panys i for­men part del grup par­la­men­tari del qual formo part i que m’ha fet aquest encàrrec de govern. Sobre Junts per la República he de conèixer encara més a fons quina és aquesta pro­posta. També en vull par­lar direc­ta­ment amb el pre­si­dent Puig­de­mont.
En tot cas, com a obser­va­dora i com a inde­pen­dent, es pot per­me­tre el luxe d’obser­var amb més distància. Hi ha gai­res opci­ons, en aquest moment, sobre la taula?
Jo crec que el fet que hi hagi diver­ses opci­ons vol dir que hi ha una neces­si­tat d’arti­cu­lar uns espais que, pro­ba­ble­ment, en l’esce­nari imme­di­a­ta­ment ante­rior en el qual érem, no tro­ba­ven el seu encaix. En aquest sen­tit, els par­tits polítics són els pri­mers que estan notant la neces­si­tat d’optar per opci­ons que són molt més trans­ver­sals
El que passa és que costa no inter­pre­tar-ho com a des­a­cords.
Cert, la diver­si­tat, de vega­des, és lle­gida com una feblesa, com un des­a­cord, com una pro­posta que no aglu­tina. Jo crec, però, que la riquesa neix d’aquesta diver­si­tat i de l’apor­tació de molts punts de vista dife­rents. En aquest sen­tit, penso que inten­tar tro­bar un espai en el qual tot­hom s’hi senti còmode per tre­ba­llar pel país és sem­pre bo, sem­pre posi­tiu. El que cal és arti­cu­lar alguna pro­posta prou sòlida per fer de con­tra­po­der a l’estruc­tura dels par­tits polítics clàssics que són molt més homo­ge­nis que no pas aquests cor­rents que nei­xen d’una manera més tur­bu­lenta amb apor­ta­ci­ons diver­ses molt riques i molt pro­fi­to­ses.
Amb el nou minis­tre de Cul­tura, José Gui­rao, s’hi ha vist? S’han tru­cat?
No hi he tin­gut cap con­tacte. Per part meva no he tin­gut cap neces­si­tat de con­tac­tar amb ell. Nosal­tres espe­rem que hi hagi una tro­bada bila­te­ral amb els dos pre­si­dents de govern i, a par­tir d’aquest moment, si sec­to­ri­al­ment s’escau que hi hagi una tro­bada la tin­drem en el marc d’una nego­ci­ació bila­te­ral.
La tro­bada entre el pre­si­dent Torra i Sánchez és la que marca el que ha de pas­sar a par­tir d’ara?
Per a nosal­tres és fona­men­tal veure si amb el nou govern espa­nyol podem aspi­rar que hi hagi alguns can­vis impor­tants i trans­cen­dents en les polítiques en relació a Cata­lu­nya.
El que passa és que algu­nes coses deu tenir enca­lla­des en aquests moments el minis­teri de Cul­tura. Ho té llis­tat, això?
Estem fent aquesta llista no només de les coses que hi hagi enca­lla­des al minis­teri de Cul­tura sinó a tots els òrgans esta­tals en els quals hi ha par­ti­ci­pació del depar­ta­ment de Cul­tura, per veure de quina manera s’arti­cula.
Li he pre­gun­tat per Lluís Puig, per Mas­ca­rell, per Gui­rao, però no per Santi Vila, que de fet és el con­se­ller que més temps ha pas­sat en aquest des­patx en els últims anys. Té relació amb Santi Vila, en tenia abans, quan estava a la ins­ti­tució?
De fet, jo com a direc­tora de la ins­ti­tució era un alt càrrec del govern i per tant formo part de les polítiques cul­tu­rals de la con­se­lle­ria de Cul­tura. Quan al 2015 entra Santi Vila em diu que em farà con­fiança si tinc ganes de con­ti­nuar al cap­da­vant de la ins­ti­tució, que valora posi­ti­va­ment la meva feina. Li dic que sí que tinc ganes de con­ti­nuar perquè havia estat una legis­la­tura curta i així ho fem.
En el fons li pre­gun­tava quina opinió té del con­se­ller, el que al minut 90 del par­tit dimi­teix i deixa el càrrec.
Ell va can­viar de con­se­lle­ria, la sor­tida del govern es pro­du­eix poste­ri­or­ment, i aquí sí que tenim opi­ni­ons diver­ses res­pecte a la seva decisió. Però com a con­se­ller vaig mirar de tre­ba­llar d’una forma cor­recta amb ell i així va ser, i de fet encara ara hi tinc con­tacte, em va feli­ci­tar imme­di­a­ta­ment quan va saber del meu nome­na­ment.
Creu que el seu és un govern que en algun moment pot­ser haurà de deso­beir?
És pos­si­ble que ho hàgim de fer. La deso­bediència és una acti­tud que mos­tra una deter­mi­nada càrrega ètica i una deter­mi­nada con­sistència d’unes posi­ci­ons que els que hem accep­tat for­mar part del govern hem de poder dur a terme perquè estem, pen­sem, tras­lla­dant el man­dat popu­lar. Soc con­se­llera però també dipu­tada i, per tant, la meva con­dició de par­la­mentària sí que m’ha donat en aquests últims mesos la dimensió del que repre­senta ser dipo­sitària de les expec­ta­ti­ves de la gent, que és una cosa extre­ma­da­ment valu­osa. Nosal­tres tre­ba­llem amb vista a no defrau­dar la població que ens ha fet con­fiança i per tant això en algun moment pot impli­car, si s’escau, la deso­bediència.
Li han retret que en un moment donés suport al mani­fest Koiné i vostè ha dit que s’ha malin­ter­pre­tat.
Cer­ta­ment. Se n’ha fet una uti­lit­zació periodísti­ca­ment repro­va­ble, la de fer ser­vir una con­venció retòrica com unes come­tes, per aga­far un frag­ment de l’expo­sició de motius del mani­fest i fer veure que jo havia dit aque­lles parau­les tex­tu­als. Tot­hom sap que un mani­fest és un text que costa moltíssim de con­sen­suar, tot un con­junt d’ele­ments que gai­rebé mai deixa satis­fet tot­hom res­pecte al propòsit que s’intenta expres­sar. Cal recor­dar que el Koiné és un mani­fest que ve ava­lat per 275 per­so­na­li­tats del món acadèmic i espe­ci­a­lis­tes. Per cert, ho vaig fer com a mem­bre de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, no com a direc­tora de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes.
La relació entre el català i el cas­tellà quina ha de ser?
Ara mateix, si hi ha una llen­gua mino­rit­zada, aquesta és la llen­gua cata­lana, i la seva mino­rit­zació no s’ha produït d’una manera natu­ral. És fruit d’un deter­mi­nat procés en el qual durant molt de temps hi ha hagut una volun­tat mani­festa, que tots conei­xem, de poder limi­tar i, si fos pos­si­ble, fer que des­a­pa­regués una llen­gua. A mi això em sem­bla una bar­ba­ri­tat en qual­se­vol moment de la història, perquè soc filòloga i entenc que les llengües són un vehi­cle que ens explica el món i un pot de comu­ni­cació i una riquesa abso­luta. Pel que fa a la meva relació amb el cas­tellà, és d’abso­luta nor­ma­li­tat, parlo totes dues llengües amb tot el nivell de per­fecció que puc. He estu­diat i estu­dio, soc com­pa­ra­tista de la lite­ra­tura cata­lana amb l’espa­nyola, l’anglesa, la fran­cesa, la por­tu­guesa, la ita­li­ana, la grega, etcètera. Per tant, voler veure un con­flicte en una situ­ació per­so­nal que avala tot el con­trari, em sem­bla més interes­sat que no pas interes­sant.
Creu que alguna cosa hi té a veure amb la situ­ació que estem vivint en aquests moments a l’escola, coses com les que deia l’exmi­nis­tre Wert d’espa­nyo­lit­zar els alum­nes cata­lans?
A nosal­tres sem­pre se’ns pre­gunta per la relació del català i el cas­tellà aquí, quan s’hau­ria de pre­gun­tar la relació del cas­tellà amb la resta de llengües dels que encara puguin con­si­de­rar que l’Estat espa­nyol és un estat plu­ri­na­ci­o­nal i, per tant, plu­ri­lingüe. Par­lar del con­cepte espa­nyo­lit­zar em sem­bla molt eloqüent. Per què cal­dria espa­nyo­lit­zar els nens, si no? La mateixa frase, si l’hagués pro­nun­ciat un con­se­ller, jo mateixa per exem­ple, seria un dal­ta­baix. Les parau­les donen molta infor­mació però també n’hem de fer un bon ús. No les podem ni fri­vo­lit­zar ni bana­lit­zar.
Hi ha un menys­te­ni­ment de la llen­gua cata­lana per part del govern espa­nyol?
No és que hi hagi un menys­te­ni­ment de la llen­gua cata­lana, és que és evi­dent que els repre­sen­tants cata­lans no es poden expres­sar en llen­gua cata­lana al Congrés o al Senat. Hem vist de manera con­ti­nu­ada que el català és una molèstia. Ho ha estat, ho és i pro­ba­ble­ment només ho dei­xarà de ser quan hi hagi un canvi d’acti­tud i es vegi com una riquesa. Pro­hi­bi­ci­ons d’aquest estil ja mos­tren molt bé quina és la con­si­de­ració que és té res­pecte a les altres llengües de l’Estat que no són el cas­tellà. És a dir, no són llengües ple­nes, ni de ple dret, ni de ple ús. Això és una abso­luta bar­ba­ri­tat. Con­di­ci­o­nar les llengües en funció del seu nom­bre de par­lants o de les seves pro­duc­ci­ons lingüísti­ques, ja implica una acti­tud molt con­creta, que nosal­tres, en aquest sen­tit, no tenim.
Vostè ha fet clas­ses des de primària fins la uni­ver­si­tat. Quan sent a par­lar d’adoc­tri­na­ment què pensa?
Hi ha una clara mala intenció de voler fer veure una cosa que no es pro­du­eix a l’escola cata­lana, que és un èxit col·lec­tiu, de país i de tota una soci­e­tat. Amb pro­fes­si­o­nals abso­lu­ta­ment com­pro­me­sos amb el con­cepte d’inte­gració. La nos­tra història recent ho demos­tra, els resul­tats acadèmics ho demos­tren. Per tant, par­lar d’adoc­tri­na­ment és total­ment fora de lloc i és una manera molt bar­ro­era, i fins i tot obs­cena en molts casos, de no valo­rar la feina que estan fent els nos­tres mes­tres, un capi­tal de país fona­men­tal, que hem de pre­ser­var i pro­te­gir i, sobre­tot, no cri­mi­na­lit­zar. L’adoc­tri­na­ment no és el que passa a l’escola cata­lana, ja li ho asse­guro.
Ha par­lat abans dels clàssics, hem par­lat de les noves tec­no­lo­gies. No se separa del mòbil i és molt activa a les xar­xes aquests dar­rers anys. Amb la nova res­pon­sa­bi­li­tat, l’acti­vi­tat a les xar­xes l’haurà de reduir, no? Es pot man­te­nir?
Miro de ser a les xar­xes perquè són un batec que ens con­necta amb el món. Hi he mirat de ser-hi sem­pre per apren­dre què podem incor­po­rar d’elles, jus­ta­ment en el meu cas en la difusió de la lite­ra­tura. Sí, suposo que la meva agenda cada cop és més frenètica i segu­ra­ment no podré con­ti­nuar por­tant tots els comp­tes de Twit­ter que jo ges­ti­ono, però el meu per­so­nal sí.
Par­lant de lite­ra­tura, la situ­ació del lli­bre en català com la veu?
El sec­tor del lli­bre s’ha trans­for­mat molt els dar­rers temps. Hem pas­sat d’un model on hi havia uns pocs grans grups edi­to­ri­als a un gran mosaic de mol­tes edi­to­ri­als, mol­tes d’elles mal ano­me­na­des peti­tes. Un esce­nari on el com­promís dels edi­tors és molt ferm, la mateixa fer­mesa que té el depar­ta­ment amb ells. També vull des­ta­car que és un sec­tor que publica en català a tot el ter­ri­tori del domini lingüístic, des del País Valencià, a les Illes i fins al Prin­ci­pat.
I el foment de la lec­tura?
Tenim un Pla Naci­o­nal del Foment de la Lec­tura que serà un dels eixos motors de la con­se­lle­ria en aquesta legis­la­tura. Tot va aca­bar atu­rat en aquest sen­tit en el període del 155 i ara s’ha d’ende­gar de nou, però hi ha un com­promís ferm no només del depar­ta­ment, sinó també del govern en aquest sen­tit.
Recu­pe­ra­ran també la taxa d’ope­ra­dors d’inter­net, aque­lla que es va car­re­gar el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal?
Ho hem de fer perquè és una taxa que va ser apro­vada per una­ni­mi­tat pel Par­la­ment i que redunda en bene­fici de la cul­tura. Ara mateix estem tre­ba­llant en diver­ses opci­ons per recu­pe­rar-la, per tro­bar la manera que els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya es con­tinuïn bene­fi­ci­ant d’això que va ser pre­pa­rat per a ells, sense topar amb el mur del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal.
El sec­tor, però, els reclama que abans con­sig­nin uns vint mili­ons de la taxa que ja esta­ven pres­su­pos­tats
Ens recla­men que tin­guem en con­si­de­ració aquests diners que no ens han dei­xat recap­tar i que, en canvi, havien d’haver anat des­ti­nats al sec­tor. Per solu­ci­o­nar-ho hem tro­bat una fórmula que ens per­metrà, no el con­junt del que era la taxa, però sí sal­var uns mili­ons d’euros que ani­ran per a aquest exer­cici i que es podran exe­cu­tar aquest mateix any
El con­flicte de les obres d’art del mones­tir de Sixena con­ti­nua obert. Què pas­sarà en el futur?
La Gene­ra­li­tat pot docu­men­tar i ha expli­cat en mol­tes oca­si­ons quin va ser el procés pel qual, davant del perill i de la des­a­pa­rició d’unes obres d’art, va fer la feina d’adqui­rir-les, tras­lla­dar-les, con­ser­var-les, res­tau­rar-les i exhi­bir-les. En canvi les obres van mar­xar, i ho van fer en un moment en què el minis­tre de Cul­tura tenia assig­na­des les fei­nes del con­se­ller de Cul­tura. Va deso­beir, però, els infor­mes jurídics que tenia el depar­ta­ment per poder pre­ser­var el patri­moni català. Ara, en canvi, no sabem com es con­ser­va­ran les peces. Sí que sabem com s’exhi­bei­xen, sense garan­ties des d’un punt de vista del ser­vei públic. Això ja ens diu quin interès objec­tiu hi ha sobre les obres i sobre el paper de l’admi­nis­tració. Que allò que pre­serva perquè té un valor pugui retor­nar a la ciu­ta­da­nia en forma d’expo­sició pública. I això no s’està garan­tint a Sixena.
M’agra­da­ria trac­tar amb algu­nes pin­ze­lla­des diver­sos temes del depar­ta­ment. Per exem­ple, el pla de museus.
El pla de museus el va lide­rar el direc­tor gene­ral de Patri­moni Jusèp Boya, amb un con­sens extra­or­di­nari del sec­tor i que ens marca la carta de nave­gació del que ha de ser l’arti­cu­lació fins al 2030.
Ha par­lat amb l’alcal­dessa Colau dels dife­rents temes de Bar­ce­lona?
Ens vam veure fa uns dies i ens vam emplaçar per tro­bar-nos, i de fet tindré també una reunió amb el comis­si­o­nat de Cul­tura, Joan Subi­rats, amb qui també ens hem anat tro­bant per mol­tes altres coses i amb qui tenim també una relació per­so­nal que en prin­cipi hem d’augu­rar que ens per­meti tenir una relació cor­dial en bene­fici de la cul­tura
No és només la con­nexió del MNAC amb la ciu­tat sinó de tota l’espla­nada, amb tots els equi­pa­ments cul­tu­rals, perquè estem par­lant del pavelló Mies van der Rohe, del Cai­xafòrum...
Efec­ti­va­ment, estem veient que aquesta és una manera de fun­ci­o­nar que s’ha produït a mol­tes altres ciu­tats del món. Aquesta aglu­ti­nació d’ele­ments el que genera són uns visi­tants interes­sats en aques­tes pro­pos­tes que es retro­a­li­men­ten els uns als altres.
Un dels museus que han can­viar una mica la direcció ini­cial jus­ta­ment és el del Born, que s’ha des­lli­gat del 1714.
Això em fa pen­sar en qui tenia l’encàrrec de posar-lo en marxa, que era el pre­si­dent Quim Torra, que va fer una gran feina de memòria del 1714. Dit això, és nor­mal quan hi ha can­vis d’ori­en­tació, però també penso que seria estrany no pre­ser­var l’espai de memòria històrica que repre­senta el Born.
Torra va par­lar de res­ti­tuir el govern però també de res­ti­tuir les pin­tu­res de Tor­res Gar­cia i això deu ser com­pli­cat... S’hi ha posat?
Em consta que el pre­si­dent ja ho ha dema­nat. Estem fent el procés de veure quins infor­mes s’han de fer i com es pot fer. Però ell té la intenció de fer-ho i per tant, hem de veure com ho fem. Som a les bece­ro­les encara.
Som a l’estiu i no hi ha ciu­tat o poble de Cata­lu­nya que no tin­gui el seu fes­ti­val. No hi ha com una bom­bo­lla de fes­ti­vals?
Hi ha gent que creu que hi ha una bom­bo­lla. Quan apa­rei­xen els fes­ti­vals és perquè hi ha un grup de gent al dar­rere que els impulsa, que hi creu. Alguns d’aquests fes­ti­vals han aca­bat essent referència en els diver­sos àmbits. En prin­cipi no hi hau­ria d’haver cap pro­blema que n’hi hagués molts.
Això difi­culta els cri­te­ris de pro­moció, de sub­venció?
La pro­moció i la sub­venció sem­pre tenen a veure amb el cri­teri dels pro­fes­si­o­nals perquè aquests ajuts sem­pre els con­ce­dei­xen unes comis­si­ons d’espe­ci­a­lis­tes. I per tant el que hem de fer nosal­tres és con­fiar en els espe­ci­a­lis­tes que són els que ator­guen els ajuts als fes­ti­vals que els dema­nen. El cri­teri de qua­li­tat queda garan­tit pel que diuen els espe­ci­a­lis­tes de cada un d’aquests sec­tors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.