Emprenedors

Una funda intel·ligent per a al·lèrgics

Dos metges catalans creen una empresa per portar al mercat el dispositiu mèdic

Als Estats Units, l’1% de la població té un autoin­jec­tor d’adre­na­lina, tot­hom sap què és i per a què s’uti­litza. Aquí, encara és un medi­ca­ment poc cone­gut. De fet, l’Estat espa­nyol té una de les taxes de pene­tració més bai­xes, en com­pa­ració amb Escan­dinàvia o l’Europa Cen­tral. L’apa­rell està indi­cat per a per­so­nes alta­ment al·lèrgi­ques, que poden pre­sen­tar una reacció sob­tada que pot ser mor­tal, i que es coneix com ana­fi­laxi. Davant una crisi d’aquesta dimensió, cal injec­tar-se imme­di­a­ta­ment adre­na­lina, i després anar a un hos­pi­tal. Per això els al·lèrgics greus han de por­tar per­ma­nent­ment a sobre l’Epi­Pen, que és com es coneix popu­lar­ment l’autoin­jec­tor d’adre­na­lina.

A banda de car­re­gar-lo sem­pre a sobre, el medi­ca­ment ha d’estar en bones con­di­ci­ons i cal saber fer-lo ser­vir en un moment de crisi. Aquests són els tres con­di­ci­o­nants bàsics que un al·lèrgic greu i els seus fami­li­ars han de tenir per­ma­nent­ment pre­sent, però no sem­pre és així. Sovint se’ls oblida, el medi­ca­ment se’ls fa malbé i tenen dub­tes sobre com pro­ce­dir a l’admi­nis­tració en el moment que més ho neces­si­ten.

Els doc­tors Anna Sala i Adrià Cur­ran, espe­ci­a­lis­tes de en al·lèrgies la Vall d’Hebron, van voler bus­car una solució a aques­tes deficiències d’ús. Així que es van posar el bar­ret d’empre­ne­dors i van idear una funda intel·ligent con­nec­tada al mòbil que avisa l’usu­ari si s’ha des­cui­dat l’Epi­Pen a casa, l’informa de quin és l’estat del medi­ca­ment i fins i tot es posa en con­tacte amb una ambulància automàtica­ment si s’activa un pro­to­col d’emergència.

AnAPPhy­la­xis, el nom del dis­po­si­tiu mèdic, ha estat pro­vat en 100 paci­ents i ha superat un assaig clínic, que és el pri­mer que s’ha fet mai en aquest àmbit. Els seus resul­tats els va pre­sen­tar la doc­tora Anna Sala a la prin­ci­pal tro­bada mèdica de temes d’al·lèrgies cele­brada a Munic el maig pas­sat.

A causa dels orígens facul­ta­tius dels empre­ne­dors, la firma va optar per seguir una estratègia pública i regu­la­tiva per al seu dis­po­si­tiu. “S’ha demos­trat que fun­ci­ona”, explica Xavier Gui­llem, direc­tor gene­ral d’Adan Medi­cal Inno­va­tion.

Gui­llem avança que al setem­bre tenen pre­vist començar a fabri­car una presèrie per asse­gu­rar que el sis­tema de pro­ducció és fia­ble, i cal­cu­len que a finals d’any podran enge­gar la fabri­cació de l’AnAPP­hi­laxys a través d’una empresa de Vic. “El temps que tri­gui a sor­tir al mer­cat dependrà dels recur­sos econòmics”, matisa Gui­llem.

Un dels pri­mers mer­cats que tenen pre­vist ata­car és el cana­denc, per després poder fer el salt als EUA. De fet, EUA junt a Escan­dinàvia són els mer­cats més avançats en l’adqui­sició d’autoin­jec­tors. Aquests dos mer­cats més el cana­denc con­cen­tren el 90% del mer­cat mun­dial. Als EUA, espe­ci­al­ment, espe­ren amb can­de­le­tes la comer­ci­a­lit­zació d’aquesta eina. “Tenim car­tes de reco­ma­nació de les prin­ci­pals asso­ci­a­ci­ons d’al·lèrgics dels EUA i d’experts en aquest camp”, explica Gui­llem.

L’aspi­ració d’Adan Medi­cal Inno­va­tion és arri­bar al major nom­bre de paci­ents pos­si­ble, i per això la seva estratègia comer­cial està basada en arri­bar a acords amb els labo­ra­to­ris que ara pro­du­ei­xen els autoin­jec­tors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.