Opinió

La regulació del secret empresarial

L’1 de juny es va publicar el projecte de llei de secrets empresarials, que transposa la Directiva UE 2016/943 del Parlament Europeu i del Consell, de 8 de juny del 2016, relativa a la protecció dels coneixements i la informació empresarial no divulgats (secrets comercials). La norma, encara està pendent d’aprovació, tot i que el període per a la transposició va acabar el dia 9 de juny.

La importància de la norma parteix de la necessitat de protegir la innovació empresarial. Les empreses estan cada vegada més exposades a conductes de tercers que de manera deslleial es volen apropiar de secrets empresarials, com els incompliments dels requisits de confidencialitat, la còpia no autoritzada, el robatori i l’espionatge econòmic. Així, l’augment de l’ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació, la cada vegada més habitual externalització dels serveis i les cadenes de subministrament extremadament llargues fan que el risc d’aquestes pràctiques hagi augmentat.

Aquesta problemàtica va ser desenvolupada a l’esmentada Directiva UE 2016/943, amb l’objectiu d’establir un nivell suficient i comparable de reparació del dany en el mercat de la UE, davant de casos d’apropiació indeguda de secrets empresarials, i donar un termini d’un any als països de la Unió Europea per a la seva transposició.

L’objecte del projecte de llei és el secret empresarial, entès com a aquella informació que sigui secreta en el sentit de no ser, en el seu conjunt o en la configuració i reunió precisa dels seus components, generalment coneguda per les persones que pertanyen als cercles en què normalment s’utilitzi el tipus d’informació en qüestió, ni fàcilment accessible per a aquestes persones; que tingui un valor comercial pel seu caràcter secret, i hagi estat objecte de mesures raonables per la persona que legítimament exerceixi el seu control, per mantenir-la secreta.

Així, la definició de secret empresarial inclou qualsevol informació relativa a qualsevol àmbit de l’empresa, que sigui secreta i tingui un valor empresarial. Això sí, requereix una intervenció del seu titular, i és que aquest hagi pres mesures raonables per mantenir-la en secret.

Hem d’estar atents a l’aprovació final de la norma, i a les possibles esmenes, ja que la proposició va sortir de l’anterior govern, encara que la directiva ja és d’aplicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.