Opinió

Espanya

Si em demanen més detalls sobre si Espanya va saber o es va poder redreçar del curs de l’evolució de la seva història, penso que no ho va poder fer perquè no hi havia mitjans ni possibilitats. L’imperi colonial va ser obtingut a l’estil gesta gloriosa, administrat com a hisenda i fent onejar la bandera de l’evangelització. No hi va haver pla, ni criteri; hi va haver depredació, però no explotació capitalista. I la plata que es va obtenir es va menysprear en accions que no van portar enlloc

Fa dies vaig rebre un cor­reu electrònic d’un lec­tor, el que hi ha a con­ti­nu­ació. Com ja sabeu els que em lle­giu, mai modi­fico ni una coma dels tex­tos que rebo.

“Escol­tant-lo, i lle­gint història i eco­no­mia (que sem­pre m’han apas­si­o­nat), és Espa­nya un país maleït històrica­ment?

- Vam arri­bar tard a la pri­mera Revo­lució Indus­trial.

- Al con­cili de Trento, vam triar el Déu de la inqui­sició (catòlic), en lloc del Déu modern (pro­tes­tant), que per­me­tia i fomen­tava el comerç. Men­tre que països de Cen­tre­eu­ropa es desen­vo­lu­pa­ven econòmica­ment, a Espa­nya teníem la llosa de l’església a sobre.

- Durant la Revo­lució Fran­cesa, vam esco­llir el bàndol equi­vo­cat, i els ide­als de la Revo­lució Fran­cesa no van arri­bar a entrar a Espa­nya, ni a deca­pi­tar reis.

- Durant el segle XX, Espa­nya va ser un sim­ple espec­ta­dor de tots els acords inter­na­ci­o­nals, i poste­ri­or­ment, va arri­bar el fran­quisme (autar­quia).

D’aque­lles noces aquests con­fits? Inten­tem assem­blar-nos als nos­tres col·legues euro­peus, però sem­bla que hi estem a anys llum.”

La meva res­posta va ser la següent:

“No penso que exis­tei­xin països maleïts, però sí països des­gra­ci­ats que han començat mala­ment i que, com sol pas­sar, no han sabut / pogut redreçar el curs de la seva evo­lució.

Espa­nya va començar molt mala­ment, situ­ada en un extrem d’Europa, lluny de qual­se­vol ruta bàsica, i va seguir així de mala­ment perquè no va ser líder, sinó segui­dora: es pot pin­tar com es vul­gui, però el cert és que Espa­nya va for­mar part de l’Imperi Romà per invasió. Després va arri­bar una de les pit­jors tri­bus germàniques que podien arri­bar: els visi­gots, que van unir el ter­ri­tori d’Hispània, però que es van tan­car en ells matei­xos i que sem­pre van estar fent con­xor­xes entre les prin­ci­pals famílies per veure qui reg­nava. Una d’aques­tes famílies va dema­nar ajuda als musul­mans, que es van que­dar aquí durant vuit segles, i la cosa bona que van dei­xar, la tec­no­lo­gia agrícola, va ser arra­sada per aquells des­cen­dents dels visi­gots i con­ver­tida en àrees pri­va­des de caça i en lati­fun­dis de cere­als.

Aquells reis d’entre els segles XV i XVII es van afer­rar a la religió perquè no tenien una altra cosa, i perquè, en con­cret, els fal­tava men­ta­li­tat bur­gesa. A Cata­lu­nya sí que n’hi havia, però es van equi­vo­car fir­mant el trac­tat d’Almisrà que els va impe­dir arri­bar a l’Atlàntic quan el Medi­ter­rani ja s’havia con­ver­tit sim­ple­ment en un llac inte­rior. I com que aquells reis no tenien cap altra cosa que la uni­tat, van per­se­guir la ciència mossàrab i la cul­tura jueva i encara es van tan­car més en ells matei­xos: visi­gots al qua­drat.

No obs­tant això, Espa­nya va tenir la seva opor­tu­ni­tat: entre el 1500 i el 1600 es va con­ver­tir en l’únic proveïdor de plata d’Europa, però aque­lla opor­tu­ni­tat la va emprar a cons­truir palaus i cate­drals, a impor­tar béns de luxe i a defen­sar els interes­sos de la família Habs­burg a Europa; l’única cosa que Espa­nya va acon­se­guir d’aquell segle va ser una inflació des­co­mu­nal. El cert és que quan va arri­bar el 1680, Espa­nya estava com­ple­ta­ment arruïnada, sense expec­ta­ti­ves, sense líders; i el que va pas­sar va ser el més lògic: una potència del moment, França, va col·locar un rei seu a Madrid.

I com que els trens pas­sen una sola vegada i el de Espa­nya ja havia pas­sat, el que va venir després no va ser res més que un cúmul de desgràcies, males ges­ti­ons, deci­si­ons hor­ri­bles i mal­ba­ra­ta­ments i dila­pi­dació sense fi. Un exem­ple: la nos­tra famosa guerra de la inde­pendència no va ser res més que un epi­sodi col·late­ral de les guer­res de Coa­lició que van recórrer Europa entre el 1792 i el 1815. En aquell últim any, a Viena va tenir lloc una reunió per rede­fi­nir Europa, a la qual Espa­nya ni tan sols va ser con­vi­dada. És a dir, des de prin­ci­pis del XIX, Espa­nya només ha estat un zero a l’esquerra. La resta ja és història.”

Una història trista.

Evi­dent­ment, super­con­den­sar quinze segles d’història en tres paràgrafs no dona per a gaire. Hi ha països que tenen una història trista, i Espa­nya n’és un. Tot i que el mis­satge ofi­cial hagi anat expli­cant una altra cosa, sí.

(Si em dema­nen més detalls sobre si Espa­nya va saber o es va poder redreçar del curs de l’evo­lució de la seva història, penso que no ho va poder fer perquè no hi havia mit­jans ni pos­si­bi­li­tats. L’imperi colo­nial va ser obtin­gut a l’estil gesta glo­ri­osa, admi­nis­trat com a hisenda i fent one­jar la ban­dera de l’evan­ge­lit­zació. No hi va haver pla, ni cri­teri; hi va haver depre­dació, però no explo­tació capi­ta­lista. I la plata que es va obte­nir es va menys­prear en acci­ons que no van por­tar enlloc. Real­ment, penso que si aque­lla Espa­nya post­vi­si­goda hagués tin­gut, en els segles XVI i XVII, una classe bur­gesa com la que van tenir els Països Bai­xos, la història d’Espa­nya i d’Europa hau­ria estat molt dife­rent, però les coses van anar com van anar. I en el segle XVIII l’esce­nari ja era un altre, i Espa­nya ja havia per­dut totes les seves pos­si­bi­li­tats d’enca­rar un segle XIX immersa en la Revo­lució Indus­trial. Del XX, ja ni en par­lem).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.