Eines

‘Design thinking’ per al top manta

Un grup d’estudiants aplica tècniques de pensament creatiu per abordar el problema de la venda il·legal al carrer

“Hi ha una falta de volun­tat política per solu­ci­o­nar el pro­blema de la venda il·legal ambu­lant que s’està este­nent cada cop més per tot Bar­ce­lona.” Així de taxa­tiu aca­bava el comu­ni­cat que el juliol pas­sat va eme­tre la Pla­ta­forma d’Afec­tats pel Top Manta i la Venda Il·legal Ambu­lant. “Decepció i major enuig” és el que diuen que sen­ten un ampli espec­tre de l’acti­vi­tat econòmica de la ciu­tat davant un pro­blema que, lluny d’entrar en vies de solució, té tendència a agreu­jar-se. Par­tits de dife­rent signe polític i estratègia han inten­tat abor­dar aquesta patata calenta des del con­sis­tori, sense èxit. Ni la mà dura poli­cial ni les estratègies d’acom­pa­nya­ment perquè els man­ters com­plei­xin amb la lega­li­tat han tin­gut resul­tats ple­na­ment satis­fac­to­ris.

Pot­ser una opció és can­viar la manera d’apro­xi­mar-se al pro­blema. Així almenys ho van pen­sar un grup d’alum­nes de la dar­rera edició del màster en negoci sos­te­ni­ble i inno­vació que impar­teix l’escola de nego­cis EADA de setem­bre a juny, que va cen­trar el seu pro­jecte de fi de curs en el pro­blema del top manta. René Moawad, libanès; Mic­hael Bom, holandès; Jean Paul Tabchi, mexicà, i Bea­triz Dorey, por­tu­guesa, a qui després es va afe­gir José Ramon Benítez, porto-riqueny, tenien clar que havien d’apli­car allò que havien après en un pro­blema visi­ble per a qual­se­vol per­sona que és a Bar­ce­lona de pas, com ara ells. “El màster ens va pro­por­ci­o­nar eines per ges­ti­o­nar els nego­cis de manera holística, és a dir, no exclu­si­va­ment des de la pers­pec­tiva dels bene­fi­cis econòmics, sinó també dels que afec­ten els emple­ats, els cli­ents, els proveïdors i la comu­ni­tat en el seu con­junt”, explica Benítez.

Inno­vació.

Una d’aques­tes eines és el design thinking o pen­sa­ment cre­a­tiu, que és una meto­do­lo­gia de tre­ball ori­en­tada a pro­por­ci­o­nar solu­ci­ons inno­va­do­res a pro­ble­mes com­ple­xos. I és clar que en la qüestió dels man­ters calen idees ima­gi­na­ti­ves.

Els cinc joves van iden­ti­fi­car els dife­rents actors del pro­blema (man­ters, comer­ci­ants, Ajun­ta­ment i cli­ents poten­ci­als, locals i turis­tes) i van anar a par­lar amb ells sense apri­o­ris­mes. És a dir sense enques­tes amb res­pos­tes tan­ca­des i, per tant, sense la volun­tat de quan­ti­fi­car res, sim­ple­ment empa­tit­zar i obte­nir dades més qua­li­ta­ti­ves. Una de les pri­me­res con­clu­si­ons a què van arri­bar és que al vol­tant de la per­sona que fa venda il·legal hi ha un gran des­co­nei­xe­ment que s’omple amb clixés que en molts casos són fal­sos. “Són joves, majo­ritària­ment sub­sa­ha­ri­ans, que freqüent­ment tenen pro­ble­mes per expres­sar-se en l’idi­oma local, la qual cosa és una bar­rera”, diu José Ramon Benítez, que reco­neix que una de les pri­me­res coses que el va sor­pren­dre és que sovint són gent molt pre­pa­rada que, fins i tot amb papers, tenen pro­ble­mes per tro­bar feina. Van entre­vis­tar en pro­fun­di­tat deu man­ters fins a arri­bar a nivells de con­fiança ele­vats. “Tre­ba­llen tot el dia per sobre­viure i enviar diners a la família; la mer­ca­de­ria que tenen la com­pren a proveïdors i després ells matei­xos engan­xen els logos de les mar­ques de moda”, diu.

Com que van detec­tar que la prin­ci­pal difi­cul­tat és entrar en el mer­cat labo­ral, els estu­di­ants pro­po­sen cen­trar l’acció en aquest ter­reny i crear una pla­ta­forma en línia que faci de pont entre man­ters i ocu­pa­dors com­pro­me­sos. dis­po­sats a donar una pri­mera opor­tu­ni­tat. Aquesta idea, ano­me­nada fair bridge no és defi­ni­tiva, sinó que admet can­vis cons­tant­ment per adap­tar-se als usu­a­ris. És una altra diferència amb meto­do­lo­gies més rígides.

Espe­rant que algun dia es dugui a la pràctica, com desit­gen els joves, fair bridge demos­tra almenys que sem­pre hi ha una manera dife­rent d’abor­dar els pro­ble­mes.

“És vàlid per resoldre problemes complexos ”

Què és el design thinking?
És un mètode iteratiu (no lineal) que serveix per reimaginar qualsevol producte, servei o procés en qualsevol àmbit. Iterar vol dir repetir els moviments les vegades que sigui necessari fins que s’assoleix l’objectiu. Consta de cinc fases: empatia (entrevistes amb usuaris potencials i observació in situ), definició (construcció del punt de vista de l’usuari), ideació (brainstorming sobre com resoldre el problema creant nous conceptes), prototipatge (construcció física o virtual de prototips a partir de les millors propostes) i testatge.
El design thinking és útil el per afrontar problemes complexos de tipus social?
És especialment vàlid per resoldre problemes complexos, perquè la seva metodologia està dissenyada per analitzar, entendre i construir propostes intel·ligents. El design thinking, per exemple, va resoldre fa uns anys el neguit que els pacients pediàtrics passaven quan eren objecte d’una ressonància magnètica. Es va reinventar tot el procés i es va convertir la màquina en un joc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.