Opinió

1271 6th Ave New York NY 10020

El dia 15 es compleix el desè aniversari de la fallida que ha estat considerada la icona d’aquesta crisi en què seguim immersos. Ha estat, fins ara, la major fallida de la història i, encara que no sigui cert, el 15 de setembre del 2008 es pren com a moment zero de la crisi, com a inici. Què va succeir fa deu anys? Doncs que un banc d’inversió va fer fallida. Els bancs d’inversió: el motor que havia possibilitat des del 2003 el boom econòmic basat en uns papers que emparaven uns crèdits que ningú sabia si podrien ser retornats
Les perspectives? La crisi que es va manifestar el 2007 no ha conclòs. De fet, penso que ja se n’ha iniciat la tercera fase, perquè la totalitat del deute existent –estats, empreses, famílies, institucions– no es pot pagar, i això encara no es vol reconèixer; i perquè els bancs continuen tenint un munt d’actius comptabilitzats a un valor molt superior al de mercat, i això encara no es vol abordar en profunditat. A més, cal afegir-hi l’excés de capacitat productiva i d’oferta monetària existent –que està derivant en la guerra comercial i de divises en què ens trobem

La del títol és l’adreça que tenia la cen­tral del banc Leh­man Brot­hers a Man­hat­tan.

El dia 15 es com­pleix el desè ani­ver­sari de la fallida que ha estat con­si­de­rada la icona d’aquesta crisi en què seguim immer­sos. Ha estat, fins ara, la major fallida de la història i, encara que no sigui cert, el 15 de setem­bre del 2008 es pren com a moment zero de la crisi, com a inici.

Què va suc­ceir fa deu anys? Doncs que un banc d’inversió va fer fallida. Els bancs d’inversió: el motor que havia pos­si­bi­li­tat des del 2003 el boom econòmic basat en uns papers que empa­ra­ven uns crèdits que ningú sabia si podrien ser retor­nats; con­ce­dits sobre actius el valor real dels quals s’igno­rava, i que eren tri­tu­rats, empa­que­tats, tros­se­jats i con­ver­tits en bons a fi de ser venuts i com­prats innom­bra­bles vega­des, gene­rant bene­fi­cis des­me­su­rats en cada canvi de mans. Aquest banc no va poder fer front al palan­que­ja­ment que havia assu­mit a curt ter­mini i no es va tro­bar, o no es va voler tro­bar, o es va creure con­ve­ni­ent no tro­bar, una sor­tida a la seva situ­ació. I va fer fallida.

Per què va suc­ceir? Perquè es va esgo­tar el model que s’havia posat en fun­ci­o­na­ment després de la Depressió, la crisi que es va pro­duir després de l’esgo­ta­ment del model ante­rior: sem­pre ha estat igual. El model que s’estava usant, el que es va ini­ciar després de la Segona Guerra Mun­dial, el que tots vam conèixer, estava basat en un prin­cipi molt sim­ple: sem­pre és pos­si­ble con­su­mir i inver­tir més de tot perquè sem­pre hi haurà mit­jans per finançar tal con­sum i inversió. I així va ser fins que la capa­ci­tat d’absorció del deute es va aca­bar.

La punt­com.

La crisi de les punt­com de finals dels anys noranta ja va ser l’avís defi­ni­tiu que la cosa ja no donava per a més, i que inflar les cotit­za­ci­ons borsàries a força de supòsits impos­si­bles no tenia recor­re­gut; de fet, el model ja estava esgo­tat, lla­vors; però, de sobte, algú va tenir una idea veri­ta­ble­ment bri­llant: per què no con­ce­dir crèdits a qui ningú con­ce­deix un crèdit perquè ni té fia­bi­li­tat, ni té garan­tia, ni avals? I es van dedi­car a això. I com que calia ves­tir l’assumpte amb alguna cosa tan­gi­ble es van pren­dre actius immo­bi­li­a­ris com solera, actius el preu dels quals sem­pre era crei­xent perquè ho havia de ser a fi de man­te­nir l’invent. Tot això es va plas­mar en els papers que esmentàvem abans, de manera que els bancs d’inversió van ser una figura super­fo­na­men­tal. La resta és història.

La pre­gunta és clara: s’hau­ria pogut evi­tar la fallida de Leh­man? La res­posta és que sí: si hagués estat res­ca­tat per l’Estat(EUA), però el pro­blema no era només Leh­man, sinó el model. L’esgo­ta­ment del model es va mani­fes­tar pel cos­tat finan­cer, ja que allò finan­cer s’havia con­ver­tit en la màquina de fabri­car guanys; allò real no era més que la via per obte­nir fons per tras­lla­dar al món finan­cer. En altres parau­les: el finan­cer es va con­ver­tir en la part visi­ble de l’eco­no­mia. És a dir: si entre els 50 i els 90 allò finan­cer era el suport de l’eco­no­mia real, a par­tir dels 2000 allò real va pas­sar a ser el suport d’allò finan­cer: es fabri­ca­ven i venien béns per obte­nir fons que eren posats a tre­ba­llar en el món finan­cer, que és on s’obte­nien els bene­fi­cis.

I la pre­gunta automàtica: hi haurà un altre Leh­man? Penso que no, per la mateixa raó que no hi va haver un Leh­man el 1929. El futur no repe­teix el pas­sat, ho replica, és a dir, suc­ce­ei­xen coses sem­blants, es donen fets sem­blants als que van suc­ceir i als que es van donar, però no els matei­xos. En la Depressió es va apren­dre que havien d’exis­tir amor­ti­dors finan­cers i soci­als per evi­tar perills no desit­jats; avui s’han produït res­cats de països, de bancs, s’han injec­tat amfe­ta­mi­nes finan­ce­res a man­salva i les aju­des soci­als, encara que insu­fi­ci­ents, han exis­tit. Demà és pos­si­ble que faci fallida un banc (no ho crec), però ni remo­ta­ment es tor­narà a pro­duir la situ­ació que es va viure entre el 2003 i el 2010, perquè hem après que inflar fictícia­ment el valor dels actius i con­ce­dir hiper­mas­si­va­ment crèdit als que no el podran pagar con­du­eix al des­as­tre. Hi haurà una altra crisi, estruc­tu­ral­ment sem­blant, però no igual.

Les pers­pec­ti­ves? La crisi que es va mani­fes­tar el 2007 no ha conclòs. De fet, penso que ja se n’ha ini­ciat la ter­cera fase, perquè la tota­li­tat del deute exis­tent –estats, empre­ses, famílies, ins­ti­tu­ci­ons– no es pot pagar, i això encara no es vol reconèixer; i perquè els bancs con­ti­nuen tenint un munt d’actius comp­ta­bi­lit­zats a un valor molt supe­rior al del mer­cat, i això encara no es vol abor­dar en pro­fun­di­tat. A més cal afe­gir-hi l’excés de capa­ci­tat pro­duc­tiva i d’oferta monetària exis­tent –que està deri­vant en la guerra comer­cial i de divi­ses en què ens tro­bem.

Adeu al Capi­ta­lisme.

Aquesta ter­cera fase se superarà, evi­dent­ment. S’enge­garà el nou model, del qual ja estem veient coses: la fi del tre­ball assa­la­riat i la cai­guda a plom de la neces­si­tat de fac­tor tre­ball; la tendència cap a l’oli­go­poli; l’eclosió de cor­po­ra­ci­ons gegan­ti­nes d’àmbit pla­ne­tari; la dilució de la figura estat; la recu­lada impa­ra­ble de la política; la imbri­cació d’allò real i d’allò finan­cer; la pos­si­bi­li­tat d’aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat fins a nivells mai somi­ats via tec­no­lo­gies que ni ima­gi­nem; la tendència cap a l’ús i l’aban­do­na­ment de la pro­pi­e­tat, la qual cosa tanca la porta a la com­pra i l’obre al paga­ment per accés a l’ús… Una altra pel·lícula, en defi­ni­tiva, però una altra pel·lícula que a més de supo­sar un nou model està dibui­xant el camí cap a una altra cosa: cap a un altre sis­tema. Pro­ba­ble­ment el que estem fent és dir adeu al capi­ta­lisme.

El 2058, en el cin­quantè ani­ver­sari de la fallida de Leh­man, el succés, penso, serà objecte d’un peu de pàgina en una res­se­nya del pas­sat; només això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.