Emprenedors

Chatu: per posar fi a la paperassa

Un emprenedor de Terrassa crea un servidor físic per compartir informació

Qui més qui menys ha pas­sat algun cop per una ofi­cina de turisme i n’ha sor­tit amb les mans ple­nes de fullets i tríptics; alguns de molt útils i d’altres que no han ni obert. Tant els uns com els altres han aca­bat al con­te­ni­dor blau, en el millor dels casos. Ignasi Cairó, un empre­ne­dor ter­ras­senc, ha desen­vo­lu­pat un pro­ducte tec­nològic que per­met al turista que visita un punt con­cret acce­dir a la mateixa infor­mació, però vir­tual, i des­car­re­gar-se-la al mòbil per no per­dre’s cap detall men­tre està en ruta.

Aquesta és només una de les apli­ca­ci­ons que pot tenir Chatu, el ser­vi­dor físic on s’allotja infor­mació a través d’una web app molt fàcil d’uti­lit­zar i que és acces­si­ble per a per­so­nes pro­pe­res a l’apa­rell sense neces­si­tat de regis­trar-s’hi. I aquí és on rau la diferència res­pecte a altres ser­vi­dors que reque­rei­xen dades per­so­nals per acce­dir al con­tin­gut. A més, l’apa­rell, que té unes dimen­si­ons una mica supe­iors a les del car­re­ga­dor d’un mòbil, l’han dotat de fun­ci­ons extres com la pos­si­bi­li­tat de car­re­gar el mòbil o l’ampli­ació de cober­tura Wi-Fi. Els usos per als que han desen­vo­lu­pat Chatu són amplis, des d’ins­tal·lar-ho en esco­les per trans­me­tre comu­ni­ca­ci­ons i docu­men­tació a les famílies, fins a ins­tal·lar-lo en boti­gues per ofe­rir ofer­tes o fins i tot en un res­tau­rant per poder fer la comanda des de la taula, lle­gir el diari o veure un vídeo men­tre els comen­sals s’espe­ren a ser ate­sos. Ignasi Cairó avança que des de la Xarxa de Refu­gis de Cata­lu­nya estan interes­sats a incor­po­rar també aquest apa­rell als seus cen­tres.

Cairó va posar en marxa Witek­lab (l’empresa que ha ideat, desen­vo­lu­pat, produït i que ara també comer­ci­a­litza el Chatu), l’octu­bre del 2016. Per enge­gar, la com­pa­nyia va tenir el suport econòmic d’un grup d’inver­sors, amb els quals l’empre­ne­dor té vin­cu­lació fami­liar. Fins ara, han des­ti­nat 150.000 euros a fer rea­li­tat el nou arte­facte, i un nom­bre d’hores incomp­ta­bles del fun­da­dor de la com­pa­nyia i el seu equip. “Han estat anys molt exi­gents per posar en marxa l’empresa, ni vacan­ces ni ponts ni fes­tius”, reco­neix Cairó, tot i que afirma que la part més com­pli­cada per enge­gar la maquinària empre­ne­dora ha estat loca­lit­zar una xarxa de dis­tribuïdors de com­po­nents que fos fia­ble. “Saber fer un fil­tre ade­quat no és fàcil”, asse­gura con­vençut.

Després de dos anys inten­sos, el mes de maig pas­sat Witek­lab va començar a comer­ci­a­lit­zar el seu arte­facte. Pri­mer amb ven­des en línia, i després a par­tir d’una xarxa de dis­tribuïdors, alguns dels quals a l’estran­ger. Cairó avança que han pre­vist tan­car el 2018 amb una pre­visió de ven­des d’entre 5.000 i 10.000 Cha­tus, majo­ritària­ment en el mer­cat local. La com­pa­nyia vol arri­bar, però a altres països, i per això està pla­ne­jant la seva sor­tida inter­na­ci­o­nal de bra­cet de l’agència pública Acció, per a mer­cats com els Estats Units, Ale­ma­nya i els Països Bai­xos.

Aquí no aca­ben els seus plans, els matei­xos inver­sors ini­ci­als han tor­nat a apor­tar capi­tal al pro­jecte, i jun­ta­ment amb ajuts públics els estan dedi­cant a for­mar un equip d’alta qua­li­fi­cació, que ja estan desen­vo­lu­pant dos nous pro­duc­tes tec­nològics inno­va­dors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.