Eines

Fran Chuan

Consultor per a la innovació empresarial

“Per innovar calen preguntes obertes, escoltes actives i molta autenticitat”

El fracàs és l’error continuat. L’errada, en canvi, és el que et porta cap a la innovació

El subtítol del lli­bre de Fran Chuan diu: Per què uns líders faci­li­ten la cul­tura de la inno­vació i altres la limi­ten? En l’auten­ti­ci­tat –el títol del lli­bre– del líder està la res­posta. Tes i Son, els dos per­so­nat­ges ben dis­tants de la seva nar­ració, esta­blei­xen un diàleg que porta a refle­xi­ons sobre les acti­tuds que afa­vo­rei­xen o bar­ren el pas als can­vis. Això sí, sem­pre que el lec­tor en faci una lec­tura activa.

La inno­vació en una empresa és fer pro­duc­tes nous?
La inno­vació és gene­rar valor nou per a l’empresa, reso­lent un pro­blema o detec­tant una opor­tu­ni­tat que afecta molta gent, de manera sim­ple i dife­rent. Si accep­tem que això és així, l’acti­tud ho és tot.
I si no accep­tem aquesta defi­nició?
Lla­vors tenim por del rebuig, el fracàs, l’error i el que diran de nosal­tres.
I si l’empresa no innova...
Si no inno­ves, ho farà un altre, i lla­vors puc pre­dir el teu futur. La inno­vació és impres­cin­di­ble en qual­se­vol empresa. Mol­tes ja la prac­ti­quen, només que ho han de fer de manera sis­temàtica perquè sigui efi­ci­ent.
La inno­vació sem­pre ha d’anar rela­ci­o­nada amb els bene­fi­cis?
Abso­lu­ta­ment, perquè si inno­vem incre­men­tem l’eficiència i aquest és un dels indi­ca­dors que es reflec­tei­xen en el compte de resul­tats. Les empre­ses que no fan inno­vació pas­sen de la lluita d’estar en el mer­cat del valor al mer­cat de la lluita pel marge. Lla­vors és quan el compte d’explo­tació pateix.
Què hau­ria de fer una pime quan intenta una inno­vació i fra­cassa?
El fracàs és l’error con­ti­nuat. L’errada és el que et porta a inno­var. Per arri­bar a l’èxit abans has hagut de fer molts intents fallits. Estadísti­ca­ment, es falla tres vega­des de cada qua­tre. La pre­missa és pen­sar en gran i actuar en petit. Per això es fa prova-error per­ma­nent.
Posi-me’n un exem­ple.
La firma tec­nològica Asus. Va començar fabri­cant xips per a altres mar­ques fins que es va ado­nar que ja fabri­cava tots els xips que duia un ordi­na­dor. Lla­vors van fer el pas i els van posar tots dins d’una car­cassa. La idea va ser un èxit i ara són un dels pri­mers fabri­cants d’ordi­na­dors del món. El cas d’Ama­zon n’és un altre, però en inno­vació low cost.
Quin és el camí que ha de seguir una empresa per inno­var?
En el món de la inno­vació, ges­ti­o­nem la infor­mació al revés de la resta. El món empre­sa­rial reco­pila les dades de mer­cat per pren­dre una decisió, les ana­litza i crea un pla d’acció. Per inno­var, no pots reco­pi­lar les dades exis­tents, n’has de gene­rar de noves. Actuem, gene­rem noves dades i aques­tes seran les que ana­lit­za­rem. Per tant, no és estrany que en inno­vació es facin ser­vir molt les fake news, perquè són part de l’estratègia de prova-error.
Com sap l’empre­sari quan ha d’inno­var?
El pri­mer que ha de fer és ima­gi­nar-se que d’aquí a tres anys la seva empresa ha mort, i pre­gun­tar-se que l’ha pogut matar. Segur que sur­ten mol­tes raons pos­si­bles. El que ha de fer, ara que fal­ten tres anys, és posar-hi remei i con­si­de­rar cadas­cuna de les res­pos­tes com a opor­tu­ni­tats d’inno­vació. Quan tot va bé, ningú pensa en allò que podria afec­tar nega­ti­va­ment el negoci, però aquesta pre­gunta hau­ria de ser obli­gatòria, perquè el món que ens envolta sem­pre can­via. Hem de gua­nyar distància i pre­gun­tar-nos: “Què em podria matar d’aquí a pocs anys?”
La inno­vació can­via l’estruc­tura jeràrquica que ha pre­do­mi­nat fins ara a les empre­ses?
El con­cepte jeràrquic no té cap futur. El canvi és tan acce­le­rat que el que està al pis més alt no té la per­cepció del que està pas­sant al mer­cat, i pren deci­si­ons que quan les vol posar en pràctica dei­xen de ser apli­ca­bles. Arriba tard.
Com s’hau­rien d’estruc­tu­rar les empre­ses per treure pro­fit dels can­vis acce­le­rats?
Hau­rien de tenir direc­ci­ons gene­rals que escol­tes­sin. El líder no ha de tenir res­pos­tes per a tot, sinó pre­gun­tes, fer pre­gun­tes ober­tes als seus tre­ba­lla­dors.
Cata­lu­nya és un país d’empre­sa­ris autèntics?
Cata­lu­nya és una terra molt empre­ne­dora, des­taca dins l’Estat en aquest camp, però això no vol dir que tots siguin empre­sa­ris autèntics.
Que hau­ria de fer un empre­sari o un exe­cu­tiu per ser autèntic?
Apli­car l’escolta activa i dei­xar-se acon­se­llar per experts a l’inici, per sis­te­ma­tit­zar l’obtenció de resul­tats.
Quant temps es neces­sita per esde­ve­nir autèntic?
Els pri­mers resul­tats arri­ben aviat, entre tres i sis mesos després d’haver ini­ciat el procés. Un indi­ca­dor molt clar de millora de la situ­ació és el nom­bre d’idees que apor­ten els tre­ba­lla­dors.
En el lli­bre esmenta que, segons l’enquesta Gallup, el 83% dels tre­ba­lla­dors no se sent impli­cat amb l’empresa i que tre­ba­lla amb des­gana. Un empre­sari autèntic acon­se­gui­ria cap­gi­rar la situ­ació?
Si cada dia et pre­gunto, tu m’expli­ques i jo t’escolto, tu et moti­ves. Això automàtica­ment redunda en bene­fici per al dia a dia de l’empresa, en l’eficiència. Hem de fer gestió, però també hem de ser hàbils i tro­bar temps perquè la gent s’emo­ci­oni amb la seva feina. Sense caure en el pater­na­lisme, perquè seria com posar data de cadu­ci­tat a l’empresa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.