Opinió

Regulació ‘fintech’

Aquest setem­bre va fer deu anys de la fallida de Leh­man Brot­hers. Tot i que es poden fer mol­tes lec­tu­res sobre el tema, des del punt de vista jurídic cal refle­xi­o­nar sobre la importància d’una adi­ent regu­lació i super­visió del sec­tor finan­cer, a causa dels ris­cos que es poden deri­var per a l’eco­no­mia real.

Actu­al­ment, és el sec­tor tec­nològic enfo­cat a les finan­ces -fin­tech- el que està reque­rint més esforç per part de les ins­ti­tu­ci­ons regu­la­do­res euro­pees. Aquest sec­tor pot abas­tar àmbits tan hete­ro­ge­nis com el blockc­hain, el crowd­fun­ding, el crowd­len­ding, la digi­ta­lit­zació bancària, les finan­ces basa­des en el big data i la intel·ligència arti­fi­cial, etc., raó per la qual la mateixa Comissió Euro­pea ha inclòs la seva regu­lació com una pri­o­ri­tat en l’agenda política i ha fet públic el Fin­Tech Action Plan.

En l’àmbit esta­tal, també hi ha hagut movi­ments regu­la­dors. Recent­ment, s’ha publi­cat l’avant­pro­jecte de llei de mesu­res per a la trans­for­mació digi­tal del sis­tema finan­cer, que pretén ins­tau­rar un “espai con­tro­lat de pro­ves” (Sand­box) per tal d’obrir espai a inno­va­ci­ons finan­ce­res de base tec­nològica estre­ta­ment super­vi­sa­des per les auto­ri­tats com­pe­tents. D’aquesta manera, l’apro­vació defi­ni­tiva d’aquesta norma per­me­tria la imple­men­tació de nous models de negoci que, amb el marc nor­ma­tiu actual, no poden ser rea­lit­zats en ter­ri­tori espa­nyol sense assu­mir una clara falta de segu­re­tat jurídica.

Aquest és el cas, per exem­ple, de les ano­me­na­des ICO (Ini­cial Coin Offe­rings), que per­me­trien a mol­tes start-ups i pimes acce­dir a una nova via de finançament mit­jançant l’emissió del seu propi token o crip­to­mo­neda. De fet, la Comisión Naci­o­nal del Mer­cado de Valo­res (CNMV), auto­ri­tat encar­re­gada de super­vi­sar el mer­cat de valors, està tre­ba­llant en un marc nor­ma­tiu res­pecte a la con­si­de­ració d’aquests crip­to­ac­tius i la pos­si­bi­li­tat d’auto­rit­zar una ICO en ter­ri­tori espa­nyol, després d’haver publi­cat durant aquest any diver­sos cri­te­ris i con­si­de­ra­ci­ons rela­ci­o­nats amb la matèria.

En qual­se­vol cas, cal espe­rar que l’avenç de les noves tec­no­lo­gies enfo­ca­des al sec­tor finan­cer arri­bin de bra­cet de nous tipus de regu­la­ci­ons. L’evo­lució del sec­tor fin­tech obre la porta a la cre­ació de nous models de negoci i vies de finançament empre­sa­rial, que, de ben segur, afec­ta­ran tant start-ups com empre­ses ja con­so­li­da­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.