Borsa

Exàmens més difícils per a Tesla

La pressió dels analistes sobre el seu negoci i les polèmiques d’Elon Musk estan al darrere de la volatilitat del valor

Fins fa uns tres anys, Tesla era poc més que un embrió, que una aposta. Això sí, una aposta que enllu­er­nava molts. Avui, però, la fabri­cant de cot­xes elèctrics és alguna cosa més que un embrió. Un fet que és, evi­dent­ment, posi­tiu, però que com­porta, de retruc, que milers d’ulls s’hagin posat a sobre seu.

Aquest focus sobre la com­pa­nyia ha fet aflo­rar alguns pro­ble­mes. Si a això s’afe­geix un pre­si­dent amic dels focus i de les polèmiques, el ner­vi­o­sisme dels inver­sors està ser­vit. Això és, de fet, el que explica la impor­tant vola­ti­li­tat del preu de les acci­ons de la com­pa­nyia a borsa.

Anàlisi.

Segons Toni Cárde­nas, ges­tor de renda vari­a­ble de Caixa d’Engi­nyers, més enllà dels grans titu­lars, el que de veri­tat pre­o­cupa i ocupa als ana­lis­tes i els inver­sors són les dades ope­ra­ti­ves de l’empresa. Segons diu, el con­trol sobre l’auto­mo­bilística és tal que s’exa­mina fins i tot si com­pleix els objec­tius set­ma­nals de pro­ducció. Tesla es va posar com a fita fabri­car cada set­mana 3.000 vehi­cles i, si no s’arriba a aquesta xifra, els mer­cats la pena­lit­zen.

A més, s’han pre­sen­tat altres pro­ble­mes que afec­ten el negoci. Un d’aquests pro­ble­mes és la vola­ti­li­tat en els preus de les bate­ries, un feno­men que l’empresa no pot con­tro­lar, però que també ha gene­rat incer­tesa, ja que aca­barà afec­tant els mar­ges de la com­pa­nyia o els preus dels vehi­cles. Als pro­ble­mes de pro­ducció, la vola­ti­li­tat dels preus i la incer­tesa sobre els mar­ges s’han afe­git pro­ble­mes logístics. I, per aca­bar, l’incre­ment dels aran­zels a la Xina per la guerra comer­cial amb els EUA també ha reper­cu­tit sobre els preus dels cot­xes elèctrics de Tesla. Per tot ple­gat, uns vehi­cles que s’havien de ven­dre per 35.000 dòlars es taxen ara en 45.000 euros. Davant aquest incre­ment de preus, s’espera que alguns com­pra­dors man­tin­guin les coman­des, però també que altres les anul·lin. De nou, una incer­tesa que genera ner­vi­o­sisme en els mer­cats.

Cárde­nas asse­nyala que falta veure la capa­ci­tat que té la com­pa­nyia d’afron­tar aquests rep­tes que han apa­re­gut al seu camí. Si ho fa de manera que dona segu­re­tat als mer­cats, no hau­ria de tenir pro­ble­mes per acon­se­guir més finançament.

Polèmica.

Mal­grat que són les qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb el negoci les que impor­ten als inver­sors i, per tant, les que han gene­rat vola­ti­li­tat en les acci­ons de Tesla al llarg d’aquest any, hi ha un altre fac­tor que hi ha con­tribuït. Es tracta d’una polèmica enge­gada pel seu cofun­da­dor i fins fa poc pre­si­dent -encara direc­tor gene­ral-, Elon Musk.

Ave­sat a estar sota el focus mediàtic, per la seva tra­jectòria empre­sa­rial i per la seva con­si­de­ració com a guru tec­nològic però també per la seva vida pri­vada, el mag­nat acos­tuma a no mos­se­gar-se la llen­gua davant els micròfons i a través de les xar­xes soci­als. No ho va fer el mes d’agost pas­sat, quan va escriure un tuit en què afir­mava que estava con­si­de­rant l’opció d’excloure Tesla de borsa i, fins i tot, posava preu a les acci­ons -amb una prima del 20%.

Els títols de la com­pa­nyia es van dis­pa­rar i, davant aquest com­por­ta­ment, la SEC, el regu­la­dor bor­sari dels EUA, el va deman­dar acu­sant-lo d’haver cau­sat “con­fusió” entre els inver­sors amb les seves decla­ra­ci­ons públi­ques “fal­ses i enga­nyo­ses”.

Només dos dies després, Musk arri­bava a un acord amb el regu­la­dor nord-ame­ricà. Aquest pre­veia la renúncia del mag­nat a la pre­sidència de l’empresa durant tres anys -es man­tindrà com a direc­tor gene­ral-, una sanció de 20 mili­ons de dòlars per a Musk i l’obli­gació de nome­nar dos con­se­llers inde­pen­dents per a Tesla. Un acord que, segons els ana­lis­tes, ha tin­gut una lec­tura posi­tiva perquè Musk n’hau­ria pogut sor­tir molt més mal­pa­rat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.