Arquima inverteix 1 milió per actualitzar-se
La firma construeix edificis de fusta de baix consum energètic
Arquima, que construeix edificis de fusta de baix consum energètic, ha decidit canviar el procés de fabricació per guanyar productivitat i poder lliurar els encàrrecs amb més rapidesa en un moment en què s’observa un boom de construcció de cases de fusta. La posada en pràctica d’aquest nou procés, que portarà una modernització de la maquinària, suposarà una inversió d’entre 800.000 i 1 milió d’euros. No es podrà començar la renovació fins al setembre vinent per l’alta demanda de nova tecnologia a causa de la proliferació d’empreses en aquest sector.
Arquima, que va néixer ara fa onze anys a Sant Andreu de la Barca, té com a principal objectiu per als propers dotze mesos consolidar el fort creixement dels darrers dos anys. “El 2017 vam facturar 2,2 milions d’euros i enguany la previsió és tancar-lo en 5”, explica José Antonio González, copropietari i director general de la firma. Mentrestant, per guanyar racionalitat i organització, les oficines es traslladaran al mateix indret on ara hi ha la fàbrica.
Un cop posada al dia la nova maquinària, més sofisticada, la constructora guanyarà agilitat. “La productivitat serà més alta, es multiplicarà per tres o per quatre respecte al procés actual”, assegura el màxim executiu de l’empresa del Baix Llobregat.
Arquima, que construeix edificis de consum energètic gairebé nul, amb criteris d’arquitectura bioclimàtica, passiva i de màxima eficiència energètica, va ser una de les empreses pioneres a l’Estat espanyol en la construcció sostenible, que fa deu anys poques constructores empraven. El tipus de fusta que utilitza per a l’estructura dels edificis és l’avet KVH certificat, que es porta d’Àustria.
L’estalvi energètic durant tota la vida de l’edifici és d’un 90% respecte a les construccions tradicionals. Un altre aspecte positiu de l’ús de la fusta als habitatges és la reducció del temps de construcció en més d’un 50% respecte a una casa convencional. “Des de la primera fusta que es posa fins que el client hi va a viure poden passar només dos o tres mesos”, diu José Antonio González. Cal tenir present, però, que la construcció comença un temps abans a la fàbrica de l’empresa. Les peces es transporten en 2D en camions fins al lloc on s’edificarà. Després es planta la grua i en una setmana gairebé s’acaba la col·locació i el muntatge de l’estructura. Finalment, en un mes es fan els aïllaments tècnics i els acabats. El cost de la construcció és similar al d’un habitatge clàssic a Barcelona.
La utilització de la fusta, a més de ser eficient energèticament, també aposta per la salut, per un estil de vida diferent i pel vessant ecològic quant a l’elecció dels materials. A l’Estat no arriba ni a l’1% l’ús de les estructures de fusta, però a Alemanya i a França sobrepassa el 25%, diu el copropietari de la firma.
Enguany Arquima ja ha dut a terme 25 projectes. La capacitat de la fàbrica, però, és de 35-40 edificis d’uns 200 m² de mitjana anual.
Amb una plantilla de 40 professionals, una vintena dels quals són arquitectes, arquitectes tècnics i enginyers, l’empresa catalana du a terme la construcció de diversos habitatges unifamiliars i altres edificis de serveis com ara escoles, hotels, residències i balnearis.
Més del 80% dels projectes es fan a Catalunya, però també tenen delegacions a Madrid, València, Lugo i Balears. El mes que ve ja estarà finalitzada una residència d’avis a Zamora, que disposarà de 12 habitacions. També fa poc que han lliurat un hotel a Llafranc i un hotel balneari a Conca. En les properes setmanes, es comunicaran importants projectes que es faran a Menorca.
ARQUIMA
Estudiant una nova ubicació
Després de la consolidació i el creixement de la facturació i de la posada al dia del nou procés de fabricació, Arquima ja comença a treballar per trobar una nova fàbrica més gran. Ara tenen dues naus d’uns 2.000 m². “Ens farà falta una nova planta d’uns 8.000 m² per poder integrar tots els serveis, l’oficina, la direcció, l’àrea comercial i els tallers”, diu José Antonio González, que creu que això serà en dos o tres anys. També voldria que fos al seu municipi, Sant Andreu de la Barca. Llavors ja es podria parlar de la internacionalització.