Opinió

DE MEMÒRIA

D’Oller a Pedrolo

De fet, Oller va descobrir, perfectament, que, entre els segles XIX i XX, s’estava generalitzant la interconnectivitat a escala planetària. ‘La febre d’or’, doncs, va ser l’inici de la primera globalització (interrompuda entre el 1914 i el 1918)

Els meca­nis­mes econòmics de la inno­vació pre­sen­tats a la novel·la La febre d’or (1890-92) de Narcís Oller són, segons Jordi Malu­quer de Motes, d’un gran interès, car Narcís Oller (Valls, 1846 – Bar­ce­lona, 1930) explica que si bé l’espe­cu­lació borsària no afa­vo­reix el crei­xe­ment de la indústria, sí que pot, en deter­mi­nats casos, finançar inno­va­ci­ons. En el “pen­sa­ment econòmic de Narcís Oller”, el fre­nesí finan­cer, lle­gim, és una “força impul­sora de les grans inno­va­ci­ons tec­nològiques”. Així, Ber­nat Foix, germà del ban­quer espe­cu­la­dor pro­ta­go­nista de la novel·la, és pre­sen­tat com l’“eco­no­mista, engi­nyer i filòsof d’una sola vegada”, que, cap al final de La febre d’or, va a Nova York amb l’objec­tiu de conèixer els “invents d’Edi­son”.

El món acadèmic de l’eco­no­mia va des­co­brir, el 2016, les intuïcions de Narcís Oller del 1890 sobre la fun­ci­o­na­li­tat de cer­tes “febres” econòmiques. O que la idea d’“inter­canvi uni­ver­sal” d’Oller és la mateixa del que cent anys després se n’ha dit glo­ba­lit­zació. De fet, Oller va des­co­brir, per­fec­ta­ment, que, entre els segles XIX i XX, s’estava gene­ra­lit­zant la inter­con­nec­ti­vi­tat a escala pla­netària. La febre d’or, doncs, va ser l’inici de la pri­mera glo­ba­lit­zació (inter­rom­puda entre el 1914 i el 1918).

La pre­gunta és veient que es van publi­cant novel·les com La noia de la Pire­lli, de Gemma Saura i Plàcid Gar­cia-Pla­nas, i La caixa negra, de Marc Pons, que algú podria qua­li­fi­car com a pedro­li­a­nes (més, les ben­vin­gu­des ree­di­ci­ons d’algu­nes novel·les seves), quan temps haurà de pas­sar per tal que l’acadèmia es cap­bussi en els milers de pàgines de Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina (l’Aranyó, 1918 – Bar­ce­lona, 1990)?

Les difi­cul­tats són clares. Pri­mera: Pedrolo va pro­duir una gran quan­ti­tat de pàgines que, tot i la seva fluïdesa -i el seu afany d’arri­bar al gran públic-, són, sovint, pàgines d’una gran den­si­tat con­cep­tual. Segona: Pedrolo es va moure en els gèneres més cone­guts, però, alhora, -tal com ho fan els empre­ne­dors inno­va­dors- va expe­ri­men­tar, va cap­gi­rar i va inven­tar fórmu­les expres­si­ves, que, en alguns casos, van tenir un èxit extra­or­di­nari, i en d’altres es van per­dre en un semi­o­blit. Ter­cera: Pedrolo va escriure tota la seva obra en un pis del car­rer Cal­vet de Bar­ce­lona, a tocar del San­dor de la plaça Fran­cesc Macià, lloc de reunió dels eco­no­mis­tes acadèmics que volien posar fi a la política autàrquica del 1939. Un dels del San­dor, Fabià Estapé, va diri­gir la tesi de Gui­llem Fer­rer sobre La febre d’or. Ara bé, no sabem si va adreçar algú a conèixer Pedrolo, que estava just al cos­tat.

L’interès d’una lec­tura econòmica de l’obra de Pedrolo pot anar per molts camins. Per exem­ple, en les onze novel·les de la sèrie Temps obert, pre­senta les diver­ses pos­si­bles vides del pro­ta­go­nista a par­tir de diver­ses sor­ti­des d’una dramàtica situ­ació ini­cial (un bom­bar­deig). Serà escrip­tor, repre­sen­tant comer­cial, estra­per­lista, pagès, sin­di­ca­lista, metge psi­co­a­na­lista, roda­mon. O, a Acte de violència (ins­pi­rada en la vaga dels tram­vies del 1951 i cen­su­rada fins al 1975) narra un boi­cot mas­siu de la població amb l’objec­tiu polític de posar punt final a un dic­ta­dor (ano­me­nat, curi­o­sa­ment, Jutge!).

‘La noia de la Pirelli’

Durant la Guerra d’Espanya, Manuel de Pedrolo va fer infermeria, i es va afiliar al sindicat majoritari, la CNT, on el pes de l’anarcosindica- lisme era gran. Roser Ferran, la secretària de l’empresa Pirelli que ha inspirat una novel·la, l’estiu del 1936 va ser catapultada per la CNT a la direcció dels 3.000 treballadors de la Pirelli. Una peça important (les rodes) de la indústria de guerra catalana va estar a les mans d’una dona jove. Un argument pedrolià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.