Focus

Quan volar va deixar de ser un luxe

Enguany fa un quart de segle de la liberalització de l’aviació comercial

En aquests anys, les rutes dins d’Europa s’han multiplicat per quatre

En un quart de segle -el que va des de la libe­ra­lit­zació del 1993 al 2018- el pano­rama de l’avi­ació comer­cial ha expe­ri­men­tat una enorme trans­for­mació, mar­cada per l’aba­ra­ti­ment de les tari­fes i la mul­ti­pli­cació de les opci­ons per volar. Entre el 1992 i el 2015, el nom­bre de rutes entre estats mem­bres de la UE s’ha qua­dru­pli­cat i ha pas­sat de 874 a 3.522, la qual cosa sig­ni­fica un incre­ment anual del 6,2%, segons dades de la Comissió Euro­pea.

L’esce­nari previ estava carac­te­rit­zat per mono­po­lis en els vols interns regu­lars de cada estat i duo­po­lis quan es trac­tava de volar entre països. En tots els casos ope­rats per les ano­me­na­des aerolínies de ban­dera: com­pa­nyies públi­ques que eixu­ga­ven els seus dèficits amb els pres­su­pos­tos de l’estat. Més enllà d’aquesta rea­li­tat, a la ini­ci­a­tiva pri­vada només li estava permès ofe­rir vols xàrters.

I amb aquest esta­tus van començar a ope­rar Air Europa, el 1984, i Spa­nair, dos anys després. “El marc legal vigent no per­me­tia ven­dre pas­sat­ges indi­vi­du­als, però ho teníem tot pre­pa­rat per començar a fer-ho d’un dia per l’altre”, explica Manuel Pana­dero, direc­tor de rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals de Glo­ba­lia, pro­pietària d’Air Europa i tes­ti­moni de la libe­ra­lit­zació de fa 25 anys. “En aquell moment, es pen­sava que el mer­cat donava per a dos ope­ra­dors i mig, un dels quals era Ibe­ria, per a les rutes de gran demanda”, recorda Pana­dero.

Esta­blir un paral·lelisme amb el que està a punt de suc­ceir amb el fer­ro­car­ril és ine­vi­ta­ble. “Amb una gene­ració de retard estem a punt de fer una cosa simi­lar, no podem dir que és el mateix, però admet una com­pa­ra­tiva sobre les pos­si­bi­li­tats de mer­cat que s’obren”, reco­neix el direc­tiu de Glo­ba­lia.

“Rya­nair va can­viar les regles del joc demos­trant que amb preus bai­xos es podia aug­men­tar la demanda”, afirma Javier Asen­sio, pro­fes­sor del depar­ta­ment d’eco­no­mia apli­cada de la UAB. Asen­sio pensa que el canvi subs­tan­cial es va pro­duir quan Ibe­ria va dei­xar el Prat (2006) i es va estre­nar el nou aero­port de Bar­ce­lona (2009): “Ibe­ria blo­que­java els dos aero­ports i no dei­xava pas a altres com­pe­ti­dors. Sense res­tric­ci­ons en el mer­cat, l’oferta no ha parat de créixer.”

Ricard Font, pre­si­dent de FGC, s’expressa en els matei­xos ter­mes: “Què ha fet del Prat un gran aero­port euro­peu? El mer­cat; les deci­si­ons polítiques el con­dem­na­ven a un paper sub­al­tern.”

La pre­gunta que cal fer-se és si la libe­ra­lit­zació del fer­ro­car­ril s’assem­blarà a la de l’avi­ació comer­cial o més aviat a la del trans­port de mer­ca­de­ries per tren. “A cap de les dues, estarà enmig de les dues”, asse­nyala Car­los Huesa, direc­tor d’estratègia i diver­si­fi­cació d’Alsa.

“La liberalització del tren no té una força que la impulsi”

Miguel Aguiló és director de política estratègica d’ACS, i acumula una vasta trajectòria professional en obra civil. Va presidir Iberia en el moment de la liberalització.

Veu paral·lelismes entre la liberalització del tren i la de les aerolínies?
La liberalització aèria era un fet que s’havia anat imposant amb una potència enorme a tot el món. En aquell moment ja hi havia aerolínies que estaven competint entre si, per a les quals les grans companyies de bandera suposaven un greuge comparatiu perquè mentre unes lluitaven per ser rendibles i ho passaven malament, les altres sempre tenien el diner públic per cobrir els dèficits. En el cas del ferrocarril és radicalment diferent, no hi ha companyies per a les quals Renfe sigui un greuge.
No hi veu una justificació de mercat?
No m’agrada comparar l’avió amb l’AVE perquè són models que no tenen res a veure. El que fa el tren és retirar cotxes de les carreteres i això és bo per a tothom, però ja està. La liberalització del tren no té una força al darrere que la impulsi, com el que va passar amb l’avió, que era imparable.
No espera una gran transformació del mercat ferroviari?
Si generem competència en el tren potser creixerà una mica el mercat i veurem menys cotxes, però no gaire més. És com privatitzar el Canal de Isabel II, no té gaire recorregut. Insisteixo: res a veure.
Va intuir vostè el 1993 la revolució que estava a punt d’experimentar l’aviació comercial?
Estava segur que això passaria. Vaig ser l’encarregat de posar Iberia en condicions d’aprendre a competir. A Iberia no es venien passatges, la gent venia a comprar-los. Cal fer una tasca tremenda per canviar aquesta cultura: introduir criteris comercials, formar els treballadors, discutir els seus sous...
Quin consell donaria al president de Renfe, Isaías Táboas?
Doncs haurà de fer el mateix que jo vaig fer llavors: girar la companyia com un mitjó, però en aquest cas no es tant una liberalització com introduir competència per fer Renfe més eficient, però Renfe no és ineficient. Té l’eficiència que una empresa pública pot tenir. Els beneficis seran lents i reduïts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.