Focus

Adversaris per a Renfe

Els aspirants a competir amb l’operadora pública prenen posicions davant la liberalització del tren de passatgers el 2020. L’alta velocitat és el mercat més apetible, però cal una gran inversió i la rendibilitat és incerta

La xarxa permet un creixement del mercat, però cal una oferta diferent
Carlos Huesa
Estratègia i diversificació d’Alsa
Prefereixo examinar-me amb un altre que no pas amb mi mateix
Manel Villalante
ÀREA D’Estratègia de renfe
No hi cabem molts, hem d’assistir a la unió de potencials operadors
Manuel Panadero
Relacions institucionals de Globalia
FGC pot operar en rutes noves que la Generalitat cregui estratègiques
Ricard Font
President de FGC
Que la liberalització és intrínsecament bona és ideologia; depèn del mercat
Jordi Julià
Enginyer
El risc? Que el sector privat faci els serveis rendibles i Renfe, els que no
Sergi saurí
Director de CENIT

A par­tir del 14 de desem­bre del 2020, el mono­poli de Renfe arri­barà a l’estació final i veurà la llum un nou esce­nari amb més ope­ra­do­res, tot i que difícil de pre­veure a hores d’ara. La libe­ra­lit­zació impul­sada per la Unió Euro­pea pretén fomen­tar el tren intro­duint com­petència i avançant cap a una major inte­gració de les xar­xes naci­o­nals. La idea és que si el ser­vei millora, l’oferta aug­menta i els preus bai­xen, hi haurà més viat­gers que es decan­ta­ran pel fer­ro­car­ril i aquest gua­nyarà quota modal. Aquesta, però, és la teo­ria, que no tot­hom com­par­teix. La pràctica recent també la dis­cu­teix: la fi dels mono­po­lis naci­o­nals en alguns països pio­ners sovint s’han sal­dat amb més fra­cas­sos que èxits.

Això expli­ca­ria en part les cau­te­les que tot­hom té. Pri­mer, el govern espa­nyol, pro­pi­e­tari de Renfe que és clau en els des­plaçaments de mili­ons de per­so­nes. I després els aspi­rants a com­pe­tir amb Renfe, empre­ses de trans­port que saben que la mobi­li­tat està can­vi­ant i que volen apos­tar pel tren mal­grat els ris­cos que com­porta: una ele­vada inversió difícil de ren­di­bi­lit­zar. Tot fa pen­sar que els bene­fi­cis de la libe­ra­lit­zació per als usu­a­ris arri­ba­ran de manera tímida i limi­tada.

L’estratègia de Renfe.

Manel Villa­lante, que va ser direc­tor gene­ral de trans­port ter­res­tre de la Gene­ra­li­tat i del minis­teri de Foment, va fit­xar per Renfe el juliol pas­sat per coman­dar l’àrea d’estratègia de desen­vo­lu­pa­ment de la com­pa­nyia. “El pri­mer que vaig fer quan em vaig incor­po­rar va ser dema­nar el pla estratègic de Renfe per afron­tar el nou esce­nari de la libe­ra­lit­zació i em van dir que no n’hi havia i que l’havia de fer jo, per tant, això és el que estic fent”, explica en una entre­vista als des­pat­xos de la com­pa­nyia a Sants Estació.

Renfe, avui dia Renfe Ope­ra­dora des que es va sepa­rar d’Adif, té els seus orígens en les línies fer­roviàries pri­va­des i inde­pen­dents amb què va començar a cami­nar el fer­ro­car­ril a l’Estat espa­nyol -la inau­gu­ració de la línia pio­nera entre Bar­ce­lona i Mataró acaba de fer 170 anys-. La xarxa fer­roviària es va anar tei­xint en base a un patró esta­tal, radial, públic i ges­ti­o­nat per un únic ope­ra­dor, com en molts dels països euro­peus de l’entorn. Model que la Unió Euro­pea vol superar per crear un mer­cat lliure i comú fer­ro­vi­ari. Així s’ha anat apro­vat un con­junt de direc­ti­ves i regla­ments, que es conei­xen com a paquets fer­ro­vi­a­ris. Els tres pri­mers, cor­res­po­nents als anys 2001, 2004 i 2007, han pro­ce­dit a la sepa­ració dels ges­tors de les infra­es­truc­tu­res (les vies i les esta­ci­ons) i les ope­ra­do­res dels ser­veis, l’ober­tura a la com­petència del trans­port de mer­ca­de­ries o l’homo­geneïtzació dels cri­te­ris per a l’obtenció de les llicències fer­roviàries, entre altres qüesti­ons. Final­ment, el quart paquet, que va veure la llum el 2016, incor­pora la libe­ra­lit­zació del trans­port de pas­sat­gers a par­tir del 2020 per als ser­veis comer­ci­als, i del 2024, per als ser­veis d’interès públic, que s’hau­ran d’adju­di­car mit­jançant lici­tació pública.

“El pla estratègic de Renfe defi­nirà com hem d’afron­tar el nou esce­nari per ser més com­pe­ti­tius, inten­tant rete­nir i gua­nyar pas­sat­gers”, afirma Villa­lante, que saluda l’arri­bada de rivals: “Soc dels que pre­fe­reix exa­mi­nar-se amb un altre que no amb un mateix.”

La libe­ra­lit­zació sig­ni­fi­carà la fi del mono­poli de Renfe, però això no vol dir un canvi radi­cal res­pecte a la situ­ació actual. El que sem­bla més pro­ba­ble és que man­tin­gui una clara posició de domini en el mer­cat, i que no posi les coses fàcils als nous com­pe­ti­dors.

El paper de l’admi­nis­tració esta­tal en aquest procés és un xic esqui­zofrènic. D’una banda, ha de com­plir amb el dret comu­ni­tari en els ter­mes i els ter­mi­nis com­pro­me­sos i, si creu en el mer­cat, afa­vo­rir la com­petència i, si no, com a mínim garan­tir-ne la neu­tra­li­tat. D’una altra, té una res­pon­sa­bi­li­tat vers l’empresa pública de fer­ro­car­rils i els seus tre­ba­lla­dors, que afron­ten una tran­sició de con­seqüències impre­vi­si­bles, i també vers els usu­a­ris, que recla­men un ser­vei òptim.

Anna Pas­tor, l’actual pre­si­denta del Congrés i minis­tra de Foment en el pri­mer govern de Mari­ano Rajoy, es va voler avançar al calen­dari euro­peu obrint a la com­petència la ruta d’alta velo­ci­tat entre Madrid, València i Cas­telló, l’ano­me­nat cor­re­dor del Lle­vant. Diver­sos grups pri­vats es van pre­sen­tar per com­pe­tir amb Renfe a par­tir del 2015, però la data es va anar ajor­nant fins que el subs­ti­tut de Pas­tor, Íñigo de la Serna, en va desis­tir al·legant que no volia crear unes con­di­ci­ons específiques que amb la libe­ra­lit­zació total del 2020 gene­ra­ria esce­na­ris dife­rents. L’arri­bada del PSOE al govern de Madrid i de José Luis Ábalos al cap­da­vant de Foment no ha can­viat les coses.

“Penso que abans de la libe­ra­lit­zació efec­tiva hi hau­ria d’haver movi­ments per part del govern per fomen­tar la com­petència, però no veig cap interès, van arros­se­gant els peus. El 1993 [quan va tenir lloc l’ober­tura del mer­cat de les aerolínies] van ser més pro­ac­tius”, es lamenta Manuel Pana­dero, direc­tor de rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals de Glo­ba­lia, el pri­mer grup turístic espa­nyol i un dels aspi­rants més ben posi­ci­o­nats en la línia de sor­tida de la libe­ra­lit­zació.

El cert és que l’admi­nis­tració vol blin­dar Renfe. En època d’Íñigo de la Serna, es van ini­ciar els tràmits per com­prar mate­rial rodant per valor de 2.000 mili­ons d’euros per a roda­lies així com per fir­mar el nou con­tracte pro­grama perquè la com­pa­nyia pública segueixi pres­tant les rutes con­si­de­ra­des ser­vei públic: bàsica­ment roda­lies, regi­o­nals i mit­ges distàncies, que pre­veu una com­pen­sació d’uns 10.000 mili­ons. L’acord és per deu anys reno­va­bles a cinc més. A la pràctica, això sig­ni­fica que la libe­ra­lit­zació queda cir­cums­crita en una pri­mera fase a allò que Renfe ano­mena “ope­ra­ci­ons comer­ci­als”, és a dir, l’alta velo­ci­tat, sense l’Avant, que també es con­si­dera ser­vei públic, i algu­nes llar­gues distàncies.

El ter­reny de joc.

Sense entra­ren el debat de les cau­ses, el cert és que Espa­nya té una de les xar­xes d’alta velo­ci­tat més impor­tants del món; la més des­ta­cada si es posa en relació amb la població (vegeu el gràfic). Però també una de les més infrau­ti­lit­za­des, segons des­ta­quen els eco­no­mis­tes de la UB Germà Bel i Daniel Alba­late. Tots dos van fer un estudi el 2015 que reve­lava que l’alta velo­ci­tat espa­nyola movia 10.120 pas­sat­gers per quilòmetre de xarxa davant els 158.121 de la del Japó o els 61.394 de la de França.

L’alta velo­ci­tat serà, doncs, el prin­ci­pal ter­reny de joc de la libe­ra­lit­zació. De fet, ja ho està sent. El setem­bre pas­sat, la Comisión Naci­o­nal de los Mer­ca­dos y la Com­pe­ten­cia (CNMC), en la seva qua­li­tat de regu­la­dor fer­ro­vi­ari, va donar el vis­ti­plau a la con­nexió entre Madrid i Mont­pe­ller, amb parada segura a Bar­ce­lona, que ILSA, una ope­ra­dora par­ti­ci­pada pels pro­pi­e­ta­ris d’Air Nos­trum, vol ofe­rir tot apro­fi­tant l’escletxa de les rutes inter­na­ci­o­nals, ja libe­ra­lit­za­des. A ningú se li escapa que el que real­ment intenta ILSA és aga­far part del pastís de la ruta entre Madrid i Bar­ce­lona i pren­dre posi­ci­ons per quan la libe­ra­lit­zació sigui plena. Les limi­ta­ci­ons impo­sa­des per la CNMC no supo­sen a la pràctica cap impe­di­ment per als objec­tius de la com­pa­nyia.

El mateix passa amb Arriva, del grup fer­ro­vi­ari públic ale­many Deutsche Bahn (DB), que vol con­nec­tar la Coru­nya i Porto, aquest cop sobre ample ibèric i línia con­ven­ci­o­nal.

Els exem­ples d’ILSA i Arriva plan­te­gen un inter­ro­gant en tot aquest procés: Els nous com­pe­ti­dors ho seran en tota la xarxa o només en alguns cor­re­dors d’alta demanda? Per Sergi Saurí, direc­tor del Cen­tre d’Inno­vació del Trans­port (CENIT) i por­ta­veu del Col·legi d’Engi­nyers de Camins, Canals i Ports de Cata­lu­nya, el risc és que el sec­tor pri­vat es quedi amb les rutes bones i ren­di­bles i el públic amb les defi­citàries: “Si cau la ren­di­bi­li­tat de Renfe, qui n’assu­mirà el dèficit?” En altres parau­les: des­pu­llar un sant per ves­tir-ne un altre.

El direc­tor d’estratègia de desen­vo­lu­pa­ment de Renfe asse­gura que l’AVE és ren­di­ble en el con­junt, però hi ha línies que no ho són: “Entre un 10% i un 15% de la fac­tu­ració són bene­fi­cis que rever­tim en els ser­veis no sub­ven­ci­o­nats”, diu. En aquest sen­tit, Ricard Riol, pre­si­dent de l’ Asso­ci­ació per a la Pro­moció del Trans­port Públic (PTP), es pre­gunta què pas­sarà amb l’oferta que es bene­fi­cia de la trans­ferència de ren­di­bi­li­tats entre línies: “Libe­ra­lit­zar no és gra­tis, hi ha ris­cos; els guanys de la ruta Bar­ce­lona-Madrid ser­vei­xen per eixu­gar els dèficits de la Bar­ce­lona-Bil­bao, per exem­ple.”

No obs­tant això, des de Renfe no es veu clar que l’aposta d’èxit sigui bus­car només alguns cor­re­dors. Asse­gu­ren que la ren­di­bi­li­tat depèn de tenir el tren el mínim temps atu­rat, i per això cal tre­ba­llar en xarxa, no en cor­re­dors: “S’equi­vo­quen els que pen­sen que posant alguns trens entre Bar­ce­lona i Madrid ja tin­dran negoci; no és una aposta segura”, diu Manel Valla­lante.

Això ho tenen molt clar a Alsa, la com­pa­nyia líder a l’Estat en trans­port de viat­gers per car­re­tera, pro­pi­e­tat des del 2005 del grup britànic Nati­o­nal Express. “És molt impor­tant bus­car l’efecte xarxa, per això m’inclino a pen­sar que hi haurà grans ope­ra­do­res, dues o tres com a molt, comp­tant Renfe, que no cinc que tre­ba­llin alguns cor­re­dors i poques freqüències”, explica Car­los Huesa, direc­tor d’estratègia i diver­si­fi­cació d’Alsa, una altra de les grans aspi­rants d’aquesta cursa. Huesa declara que té “vocació fer­roviària” i recorda que el 2000 l’empresa d’auto­cars va fun­dar Alsa Rail, per començar a pre­pa­rar la com­pa­nyia en aquest ter­reny.

Pana­dero, de Glo­ba­lia, també s’expressa en els matei­xos ter­mes: “Aquí, no hi cabem molts.” L’Agència Esta­tal de Segu­re­tat Fer­roviària ha con­ce­dit llicència i cer­ti­fi­cat de segu­re­tat a una tren­tena d’empre­ses per trans­por­tar viat­gers per tren. A més d’Alsa, Ilsa, Glo­ba­lia i Arriva hi ha grans grups com Acci­ona, Fer­ro­vial i l’ope­ra­dora fran­cesa SNCF, també les cata­la­nes Comsa, Moven­tis i Segalés (cap ha vol­gut fer decla­ra­ci­ons per a aquest repor­tatge). “En aquest període assis­ti­rem a la con­fluència de poten­ci­als ope­ra­dors”, vati­cina Pana­dero.

La gran bar­rera.

Cal unir for­ces per fer front a un dels grans esculls que té la futura com­petència: l’accés al mate­rial rodant. Tant és així que en algun moment es va par­lar que Renfe dipo­sités tots els seus trens en una soci­e­tat a part que els llogués, però final­ment es va des­car­tar. Qui vul­gui com­pe­tir ha de tenir els seus pro­pis trens i aquí hi ha la difi­cul­tat, perquè, a diferència del que passa amb els avi­ons, on hi ha un fecund i dinàmic mer­cat de naus de pri­mera i segona mà que es poden com­prar o sim­ple­ment llo­gar, en el cas dels trens, no és així. El fet que fins ara el fer­ro­car­ril hagi estat un pro­ducte d’àmbit esta­tal i, per tant, molt par­ti­cu­lar de cada mer­cat, ho ha difi­cul­tat. En el cas de l’alta velo­ci­tat no és tant així. Això sí, obliga a fer una gran inversió. Un tren de 350 pla­ces d’alta velo­ci­tat té una fac­tura d’entre 30 i 35 mili­ons d’euros i un milió més a l’any en man­te­ni­ment, segons la Unió Inter­na­ci­o­nal de Fer­ro­car­rils. I un cop s’encar­rega al fabri­cant, cal espe­rar entre dos i tres anys per a la recepció. A més, l’inver­sor ha de pen­sar que si les coses no sur­ten bé difícil­ment podrà recu­pe­rar els diners.

Tot això fa que sigui un negoci difícil de fer ren­di­ble. Però no impos­si­ble: i si no que ho pre­gun­tin a NTV, l’ope­ra­dor pri­vat italià d’alta velo­ci­tat que des del 2012 com­pe­teix amb l’esta­tal Tre­ni­ta­lia, i que acaba de ser com­prat pel fons dels EUA Glo­bal Infras­truc­ture Part­ners (GIP) per prop de 2.000 mili­ons d’euros. NTV ja pensa en la inter­na­ci­o­na­lit­zació, i Espa­nya podria estar en el punt de mira. El mateix que les públi­ques SNCF fran­cesa i la DB ale­ma­nya, que dis­po­sen de flota per ope­rar a la Península. “SNCF [que ja ho fa en col·labo­ració amb Renfe] i DB ho tenen a l’abast, una altra cosa és que tin­guin volun­tat real de fer-ho, perquè hau­ran d’expli­car als seus con­tri­bu­ents per què han d’arris­car fent una inversió tan ele­vada”, diu Car­los Huesa.

El fet que, tal com asse­nya­la­ven Bel i Alba­late, la xarxa d’alta velo­ci­tat espa­nyola esti­gui infrau­ti­lit­zada hau­ria de per­me­tre tècni­ca­ment l’aug­ment de l’oferta per atreure nous usu­a­ris entre els que ara trien l’avió o la car­re­tera. Els pos­si­bles com­pe­ti­dors con­sul­tats així ho veuen, si bé detec­ten impor­tants colls d’ampo­lla, i no tant a la via com en les esta­ci­ons. San­ti­ago Mon­tero, engi­nyer i autor del lli­bre Fer­ro­car­ril, el medio de trans­porte del siglo XXI, lamenta que les deci­si­ons polítiques que s’han anant pre­nent des de fa anys, han anat limi­tant el tren i el seu poten­cial: “Els polítics no saben com fun­ci­ona el fer­ro­car­ril; el tren neces­sita espai i les deci­si­ons sovint van en sen­tit con­trari”, asse­gura. El fet és que esta­ci­ons com Sants i Atocha a Madrid estan molt limi­ta­des i es fa difícil pen­sar que puguin absor­bir nova oferta d’ope­ra­dors dife­rents: “Sense prou capa­ci­tat a les esta­ci­ons no hi pot haver ni mer­cat ni com­petència”, subrat­lla Mon­tero.

Javier Asen­sio, pro­fes­sor d’eco­no­mia apli­cada de la UAB, pensa que tam­poc no es pot menys­te­nir la capa­ci­tat de l’ope­ra­dor esta­blert de blo­que­jar l’entrada de nous com­pe­ti­dors. De moment, Renfe ha res­post davant la CNMC per defen­sar els seus interes­sos tant en el cas d’Ilsa com en el d’Arriva. D’altra banda, com que l’opor­tu­ni­tat dels nous rivals rau a tro­bar vetes de mer­cat insa­tis­fe­tes, el futur pla estratègic de Renfe pretén defi­nir quins nous per­fils d’usu­a­ris ata­car: “El públic jove i el turista tenen un gran poten­cial de crei­xe­ment”, asse­nyala Villa­lante. Pre­ci­sa­ment a prin­ci­pis d’any, la com­pa­nyia va anun­ciar un AVE low cost, l’EVA, que havia de con­nec­tar el Prat i Madrid, però després de fer molt de soroll s’ha apar­cat, “per refor­mu­lar”, diuen.

Opti­misme a Cata­lu­nya.

L’arri­bada de la com­petència de Renfe se saluda amb espe­cial delit a Cata­lu­nya. Ricard Font, que durant molts anys des de la direcció de Trans­port de la Gene­ra­li­tat va haver de fer front als incom­pli­ments de l’ope­ra­dora pública a roda­lies, es declara mar­ca­da­ment opti­mista amb la libe­ra­lit­zació. Avui des de la pre­sidència de FGC, Font anima a no fer cas de les veus crítiques i car­re­ga­des d’escep­ti­cisme sobre l’ober­tura. “Quan l’usu­ari passa a ser el cen­tre del negoci comen­cen a pas­sar coses que ni ens podem ima­gi­nar; també va tenir els seus des­cre­guts la libe­ra­lit­zació de les aerolínies”, afirma. Per esti­mu­lar la ini­ci­a­tiva pri­vada, Font pensa que la Gene­ra­li­tat esta­ria dis­po­sada a tenir un paper actiu par­ti­ci­pant direc­ta­ment o indi­rec­ta­ment, econòmica­ment o tècni­ca­ment, en pro­jec­tes que sig­ni­fi­quin la millora de la mobi­li­tat entre Cata­lu­nya i loca­li­tats a un radi d’uns 300 quilòmetres i tres hores. El govern català ja ha fet estu­dis sobre el tema enfo­cats a con­nec­tar amb pobla­ci­ons com Tolosa de Llen­gua­doc, Mont­pe­ller, Lió i Mar­se­lla i reve­len que la demanda poten­cial garan­teix la ren­di­bi­li­tat. “FGC pot coo­pe­rar amb altres empre­ses interes­sa­des a obrir aque­lles rutes que la Gene­ra­li­tat con­si­deri estratègiques”, subrat­lla el pre­si­dent de FGC.

En tot cas, per Font, la veri­ta­ble trans­for­mació que por­tarà la libe­ra­lit­zació no serà tant que Renfe haurà de can­viar, com que ho haurà de fer Adif, la ges­tora de la infra­es­truc­tura: “Dei­xarà de ser un ope­ra­dor lliure de càrre­gues.” Això vol dir que haurà de res­pon­dre, també econòmica­ment, davant les com­pa­nyies pri­va­des per qual­se­vol ava­ria o pro­blema. D’altra banda, tindrà al·lici­ents per tenir més ingres­sos a còpia de ven­dre solcs (drets de pas) a més ope­ra­dors i a posar els preus en funció de la demanda; fins i tot a treure més ren­di­ments de les esta­ci­ons de tren. Cal pen­sar que Adif acu­mula un deute de 20.000 mili­ons d’euros, en bona part per la cons­trucció de la xarxa d’alta velo­ci­tat i que s’eixuga en part amb el que paguen els usu­a­ris: la mei­tat del preu del bit­llet de l’AVE són cànons d’Adif. “És bo que hi hagi més trens a les vies i que aquesta xarxa que ha cos­tat tant es ren­di­bi­litzi”, diu Car­los Huesa, d’Alsa.

Ricard Riol, de la PTP, reclama no obli­dar l’objec­tiu últim de la libe­ra­lit­zació: aug­men­tar la quota modal del tren. En aquest sen­tit, pensa que el fer­ro­car­ril con­ti­nua en infe­ri­o­ri­tat a l’Estat espa­nyol: “El tren inter­na­litza molts cos­tos que ni l’avió ni la car­re­tera fan; es parla d’obrir el mer­cat, però el cert és que les regles no són iguals per a tot­hom.” A més, Riol insis­teix en la idea que el que pot pas­sar és que la ini­ci­a­tiva pri­vada es faci espai a costa de Renfe i que això acabi pena­lit­zant el con­tri­bu­ent. “Que el mer­cat ho resol tot és una fal·làcia, de vega­des genera bene­fi­cis i d’altres, pro­ble­mes”, diu Jordi Julià, engi­nyer i direc­tor de la con­sul­tora TRN Taryet a Cata­lu­nya. Recorda que el fer­ro­car­ril és un mer­cat molt con­di­ci­o­nat per les limi­ta­ci­ons que imposa la infra­es­truc­tura: “Libe­ra­lit­zar quan l’espai és finit exi­geix molta prudència.”

Sigui com vul­gui, la libe­ra­lit­zació por­tarà un nou esce­nari i la volun­tat és que afa­vo­reixi el fer­ro­car­ril.

Alsa

Automóviles luarca és l’origen de la companyia que el 2005 va ser adquirida pel grup britànic National Express, amb concessions de tren al Regne Unit, fins que es va retirar, i a Alemanya. “Tenim una xarxa comercial potent i un gran coneixement del client”, diu Huesa.

ILSA

ILSA és una empresa impulsada pels socis de l’aerolínia Air Nostrum, amb seu a València. Ha expressat la seva intenció d’operar en la ruta d’alta velocitat entre Madrid i Montpeller, passant per Barcelona, i ha rebut el vistiplau de la CNMC, amb algunes restriccions respecte al percentatge de viatgers internacionals.

Arriva

Aglutina els serveis de transport de passatgers per carretera i ferrocarril fora d’Alemanya de DB. Vol connectar la Corunya i Porto amb tren convencional. L’opera dor públic alemany i el francès SNCF són ferms candidats a competir amb Renfe a la península Ibèrica.

Globalia

Va néixer el 1971, quan Juan José Hidalgo va obrir la primera oficina d’Halcón Viajes, i avui té empreses en tot el sector: Travelplan, Be Live Hotels, una empresa d’autocars i l’aerolínia Air Europa, que va trencar el monopoli d’Iberia el 1993. “Som un operador de mo- bilitat i volem estar en el sec- tor del tren”, diu Panadero.

El fracàs de mercaderies

El precedent de la liberalització del transport de viatgers per tren, la de les mercaderies del 2005, no és gaire encoratjador. La quota del tren en el moviment de càrrega es manté per sota del 5%, lluny del 53% dels anys cinquanta i del 30% que s’ha marcat com a objectiu la UE. “Ha estat un fracàs i algú n’hauria d’assumir la responsabilitat”, diu taxatiu Ricard Riol. Miquel Llevat i Gerard Llobet han analitzat què ha passat a l’estudi El Futuro del Ferrocarril de Mercancías en España, i assenyalen un seguit de causes: en primer lloc, una posició de domini de Renfe que condiciona la competència de l’àmbit privat, escassa i limitada; un abandonament d’anys per part de l’administració, i el fet que la carretera sigui molt competitiva.

Les empreses que aspiren a competir amb Renfe es neguen a creure que el cas de les mercaderies sigui comparable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.