Focus

Pors i tremolors

Problemes d’índole global, com la tornada del proteccionisme i l’engreix del deute, fan que molts observadors entrelluquin la possibilitat d’una nova crisi

Trump vol que empreses xineses s’instal·lin als Estats Units
jaume puig
dtor. gvc gaesco gestión
Els grans bancs globals presenten encara signes de vulnerabilitat
La borsa dels EUA ha estat massa complaent a l’hora de prendre riscos
El problema real del món és aquest enorme deute de 157 bilions d’euros
josep bertran
professor d’eae
Més endavant, hi podria haver danys col·laterals a causa d’Itàlia
salvador guillermo
dtor. d’economia de foment

Men­tre uns ano­ten indi­cis de desac­ce­le­ració econòmica, d’altres no s’estan de ves­sar mals ave­ranys per pre­dir que, deu anys després de la gran recessió d’arrels finan­ce­res, els núvols negres d’una altra tem­pesta glo­bal s’albi­ren a l’horitzó, amb guer­res comer­ci­als a gran escala o un deute mun­dial (157 bili­ons d’euros) que s’engreixa sense atu­ra­dor.

Els EUA volen apli­car 200 aran­zels a les mer­ca­de­ries xine­ses, i la Xina n’ha pro­po­sat 267 per con­tra­res­tar-los. La gran guerra comer­cial, que segons l’FMI podria tenir un cost de 430.000 mili­ons de dòlars, està ser­vida, o només és postu­reig? Per al direc­tor de GVC Gaesco Gestión, Jaume Puig, “és clar que dar­rere la guerra comer­cial el que hi ha és “l’intent de l’admi­nis­tració Trump que empre­ses indus­tri­als xine­ses loca­lit­zin els seus cen­tres pro­duc­tius als EUA, com han fet les empre­ses japo­ne­ses”. Jaume Puig con­clou que “si la hipotètica guerra comer­cial resta un 0,2% al crei­xe­ment mun­dial, com diu l’FMI, és que aquesta amenaça no és tal”.

El joc de trump.

La jugada arris­cada de Donald Trump és, en rea­li­tat, doble, ja que s’acom­pa­nya d’un generós estímul fis­cal sobre les ren­des per­so­nals i els bene­fi­cis empre­sa­ri­als. Per Jaume Puig, “és dubtós que se’n surti, i és pre­vi­si­ble que aug­menti el dèficit públic i s’espe­roni la inflació, cosa que podria obli­gar la Reserva Fede­ral a decre­tar noves puja­des de tipus d’interès”. Amb la seva reforma fis­cal, Trump pro­voca que el Tre­sor dels EUA deixi d’ingres­sar 1,5 bili­ons de dòlars, quan aquesta eco­no­mia pateix un dèficit del 4,5% del PIB i el seu deute depassa ja els 18 bili­ons de dòlars. I hi ha un temor amb fona­ment entre els que es dedi­quen a la pros­pec­tiva sobre què pot pas­sar si la FED enlaira el preu del diner. Algu­nes hipòtesis ja par­len que els tipus es podrien enfi­lar el 2020 fins al 3,5%, cosa que pro­vo­ca­ria un efecte dominó amb altres bancs cen­trals. El diner s’enca­ri­ria i es redui­ria con­si­de­ra­ble­ment la liqui­di­tat als mer­cats.

No són bons temps per al lliu­re­can­visme, com con­si­dera Josep Ber­tran, pro­fes­sor de finan­ces d’EAE, que detecta ame­na­ces en el Bre­xit i en “l’acti­tud de par­tits anti­eu­ro­peis­tes a la UE que, si acce­dei­xen al poder, volen apli­car polítiques con­tra el lliure canvi”. En tot cas, la incer­tesa sobre l’evo­lució del comerç mun­dial hi és. Pel que fa a Europa, l’aug­ment d’aran­zels als automòbils és una amenaça ben tan­gi­ble. De moment, es troba con­ge­lat, en espera del resul­tat de les nego­ci­a­ci­ons que estan tenint lloc actu­al­ment.

La gran bola.

Per Josep Ber­tran, “el pro­blema real del món l’hem d’anar a tro­bar en aquest enorme deute, aquests 157 bili­ons d’euros que mul­ti­pli­quen per qua­tre el deute que hi havia l’any 2007, i que supo­sen un 52% del PIB mun­dial, davant el 36% previ al 2008. Què fer-ne? Si hi ha crisi els governs no tenen més marge per endeu­tar-se”. Efec­ti­va­ment, molts experts, bancs d’inversió o el mateix FMI coin­ci­dei­xen a afir­mar que els mata­las­sos finan­cers d’empre­ses, governs i bancs cen­trals s’han reduït dràsti­ca­ment, cosa que difi­culta les polítiques d’estímul, si el 2020 s’esde­vingués una altra crisi. Ber­tran tam­poc no es refia de la situ­ació dels bancs glo­bals: “El sis­tema finan­cer va explo­tar el 2008 i jo no crec que actu­al­ment tots els bancs esti­guin degu­da­ment sane­jats, i en el dar­rer test d’estrès vam veure com bancs amb caràcter sistèmic, com el Deutsche Bank, seguei­xen tenint greus pro­ble­mes.” En les pro­ves que l’Auto­ri­tat Bancària Euro­pea (EBA) va rea­lit­zar el 2 de novem­bre van reflec­tir que el sec­tor ban­cari podria resis­tir una crisi de volada, però també va dei­xar entre­veure algu­nes ombres, com el fet que entre els bancs euro­peus més vul­ne­ra­bles, els que tin­drien menys ràtio de capi­tal davant una crisi, hi ha grans noms com Bar­clays, Lloyds, Société Générale i l’esmen­tat Deustche Bank.

Joan Tugo­res catedràtic d’Eco­no­mia de la UB també creu que la gran pre­o­cu­pació ha de ser el deute mun­dial: “És veri­ta­ble­ment el gran pro­blema, no deba­des la crisi del 2008 va venir per un excés d’endeu­ta­ment en un clima d’eufòria.” Al seu parer, “seria bo que l’endeu­ta­ment es con­trolés allà on més es genera, com a la Xina, i que es reta­lles­sin els flu­xos de crèdit, tenint en compte que el deute pri­vat con­ti­nua aug­men­tant”. Hi ha un cert con­sens entre els ana­lis­tes a obser­var que el gegant asiàtic pot ser una gran font de tur­bulències a curt ter­mini. Si entra en el joc del pro­tec­ci­o­nisme de ben segur que, a banda de fer tron­to­llar el comerç mun­dial, pot fer caure el país en la ines­ta­bi­li­tat finan­cera. Caldrà fer un esforç extra­or­di­nari de crei­xe­ment de l’eco­no­mia, con­si­dera Tugo­res, per tal de reduir la ràtio de deute sobre PIB arreu.

Al bell mig.

Itàlia apa­reix com un ele­ment d’ines­ta­bi­li­tat que també par­ti­cipa en aquest reguit­zell de cau­ses que podrien des­fer­mar una altra ensul­si­ada finan­cera. El cas del sobre­en­deu­ta­ment d’Itàlia, a més de supo­sar un impor­tant entre­banc per a l’esde­ve­ni­dor de la inte­gració euro­pea, podria tenir un efecte con­tagi. De moment no ha estat així, i si bé la prima de risc d’Itàlia ha aug­men­tat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment en els dar­rers mesos, i s’ha enlai­rat fins als 316 punts (estava en 230 el mes de juliol), el con­tagi als altres perifèrics, Espa­nya i Por­tu­gal, ha estat més aviat mode­rat, tot i que sí que s’ha per­ce­but un efecte refugi en bons ale­manys i dels EUA, i una depre­ci­ació forta de l’euro, tot repro­duint els símpto­mes de la recessió del 2008. Com afirma Sal­va­dor Gui­llermo, direc­tor d’Eco­no­mia de la patro­nal Foment: “Cer­ta­ment, Itàlia ara no afecta la nos­tra prima de risc, però cal veure si més enda­vant no hi haurà danys col·late­rals.”

El final de les polítiques de gene­rosa liqui­di­tat del quan­ti­ta­tive easing (QE) del BCE podrien “ser una bomba a Europa pel cas d’Itàlia, que podria situar totes les eco­no­mies del sud d’Europa en un punt deli­cat”, explica Josep Tar­ra­de­llas, d’EADA, per qui el BCE es pot arri­bar a enfron­tar a un ter­ri­ble dilema: “No pot per­me­tre una segona crisi però, d’altra banda, esten­dre el pro­grama d’estímuls seria pre­miar Itàlia pel seu endeu­ta­ment impru­dent.”

Han pas­sat mol­tes coses des que va caure Leh­man Brot­hers aquell no gaire llunyà 2008, i una de les més evi­dents és que hi ha hagut un efecte pen­du­lar pel que fa als pesos i con­tra­pre­sos de l’eco­no­mia mun­dial: els països emer­gents repre­sen­ten actu­al­ment un 60% del PIB glo­bal, quan ales­ho­res esta­ven en el 44%. Jus­ta­ment, aques­tes eco­no­mies tenen un pro­blema impor­tant amb el seu deute, que a banda d’haver cres­cut de manera foras­se­nyada, està deno­mi­nada en dòlars, i han de satis­fer ven­ci­ments a curt ter­mini amb un bit­llet verd reva­lo­rat, en unes con­di­ci­ons finan­ce­res més dures.

Fugida.

S’ha gene­rat un feno­men de vola­ti­li­tat que s’expressa fona­men­tal­ment en un canvi en la direcció dels flu­xos de capi­tals, que ara fugen dels espais emer­gents per anar a cer­car aixo­pluc a les eco­no­mies més avançades. Ara mateix, segons els càlculs del Banc Inter­na­ci­o­nal de Paga­ments (BIS, en les seves sigles en anglès) les neces­si­tats finan­ce­res de com­pa­nyies i tre­sors de mer­cats emer­gents es valo­ren en 4,5 bili­ons de dòlars, pre­ci­sa­ment la injecció que van rebre entre el 2009 i el 2013, i en una con­jun­tura de diner car. A més, segons ha reco­ne­gut el mateix FMI, fins a 100.000 mili­ons de dòlars estan ara mateix ama­tents per fugir des de lati­tuds emer­gents.

Per a un bon gra­pat d’experts, que el peso argentí o la lira turca hagin per­dut més de la mei­tat del seu valor des de l’inici del 2018, o que les divi­ses de l’Índia, Indonèsia, el Bra­sil i Sud-àfrica esti­guin defa­llint, repre­senta un risc glo­bal evi­dent, el que ano­me­nen un efecte de segona ronda sobre el crei­xe­ment mun­dial. Hau­ran de sor­tir les ins­ti­tu­ci­ons mul­ti­la­te­rals al res­cat?

Dar­re­ra­ment, han sovin­te­jat les crítiques a les bor­ses, a les quals s’ha acu­sat d’haver estat un xic massa com­pla­ents, i de sobre­es­cal­far-se tot i fac­tors com el ritme pla de crei­xe­ment de la UE i el Japó i les ten­si­ons comer­ci­als. Les acu­sa­ci­ons s’adre­cen fona­men­tal­ment a la borsa nord-ame­ri­cana, que Jaume Puig admet que “sí que pot haver estat com­pla­ent, no pas les altres, però tam­poc de manera exces­siva”. En el cas dels EUA, hom pot com­pro­var que la borsa dels EUA, l’índex S&P, en una com­pa­ra­tiva de crei­xe­ment amb el seu PIB, està per sobre en un 24,74%. Cal pen­sar que pel que fa al con­junt glo­bal, el PIB supera en un 16,41% l’índex MSCI World.

Fa un parell de mesos, ana­lis­tes de JP Mor­gan mos­tra­ven uns models en què es pre­veia una cai­guda dels valors bor­sa­ris als EUA del 20%, acom­pa­nyat d’un endu­ri­ment de les con­di­ci­ons cre­ditícies, fins a 115 punts bàsics, per les puja­des de tipus d’interès de la Fed. El mateix Nou­riel Rou­bini, un dels pocs que va veure a venir la crisi del 2008, ha mos­trat la seva pre­o­cu­pació perquè, segons afirma, la ràtio preu-guanys a la borsa dels EUA està un 50% per damunt de la mit­jana històrica, tot afe­gint que el capi­tal pri­vat està sobre­va­lo­rat i que els mer­cats de bons, massa cars. Els ana­lis­tes també recor­den que el dife­ren­cial de tipus a llarg i curt ter­mini dels bons ame­ri­cans ha començat a créixer, la qual cosa vol dir que el deute no imme­diat ofe­reix més bene­fici que el que el Tre­sor reclama al mer­cat per fer front a ven­ci­ments urgents. Aquest com­por­ta­ment inver­tit anti­cipa recessió.

El petroli com a factor de desestabilització

El petroli torna a ser una variable que pot ajudar a provocar una contracció de l’economia mundial. Al llarg dels darrers mesos, ha superat el llistó dels 80 dòlars en algun moment, i això fa témer alguns analistes que, esperonat per factors com la restricció de quotes productives de l’OPEP en un context d’augment de la demanda o l’escalada de les tensions amb l’Iran, la cotització arribi als 100 dòlars. Com reconeix Jaume Puig, “hi ha preocupació entre els empresaris per la possible pujada del preu del petroli i d’altres matèries primeres”. En la seva opinió, la situació es podria considerar realment problemàtica si s’arribés a superar el sostre de 93,6 dòlars per barril. Puig alerta sobre el fet que durant els darrers anys, “el petroli procedent del fracking ha fet de tap perquè no pugés excessivament el preu, però la capacitat de producció d’aquesta via està arribant a la fi”. Alguns mals averanys, com el que ha escampat Merrill Lynch Bank of America, situen l’instant en què el barril depassarà el preu de 100 dòlars en la segona meitat del pròxim exercici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.