Eines

Mesurar-te per tractar persones

El baròmetre de la Fundació Factor Humà identifica els punts forts i dèbils per a la gestió dels recursos humans

Hem passat de fer reunions a afavorir la conversa, amb 100 persones clau
juliana vilert
directora de persones a ferrocarrils de catalunya
El talent és molt escàs i hem d’assumir que treballa quan vol
pablo lozano
responsable persones everis
O incorporem la diversitat en les organitzacions o desapareixerem
esther sánchez
gerent corporativa d’rh
El baròmetre és un compendi de bones pràctiques que ens provoca canvis
josé antonio ogazon
director de persones de Mutua de propietarios

“Les empre­ses que no inclo­guin la diver­si­tat en els òrgans de direcció i càrrecs inter­me­dis estan con­dem­na­des a morir”, va aler­tar Est­her Sánchez, mem­bre del con­sell asses­sor de la Fun­dació Fac­tor Humà, en la seva inter­venció en la pre­sen­tació del pri­mer informe del baròmetre de la fun­dació. Es tracta d’un estudi ela­bo­rat a par­tir dels resul­tats obtin­guts a través del baròmetre i que ofe­reix una foto­gra­fia de l’estat actual de la gestió de per­so­nes a l’Estat espa­nyol.

La pri­mera radi­o­gra­fia mos­tra que, mal­grat les aler­tes de Sánchez, la diver­si­tat en els òrgans direc­tius encara té molt camp per córrer. De fet, l’informe des­vet­lla que el 65% de les soci­e­tats cre­uen que han apli­cat mesu­res d’èxit per eli­mi­nar la bretxa de gènere però encara una de cada tres reco­neix que no dis­posa de meca­nis­mes per asse­gu­rar una repre­sen­tació ade­quada de dones en els llocs direc­tius. “La nor­ma­tiva labo­ral s’està con­ver­tint en un entre­banc perquè la diver­si­tat entri en els llocs de decisió i estratègics de les empre­ses. Els òrgans de decisió són uni­for­mes: homes d’entre 45 i 55 anys”, va defi­nir Sánchez.

Jus­ta­ment per ser cons­ci­ent dels ris­cos de no ava­luar la gestió de les per­so­nes en les orga­nit­za­ci­ons, la Fun­dació Fac­tor Humà va crear el baròmetre, que s’ha con­ver­tit en l’única eina d’autoanàlisi que per­met que les orga­nit­za­ci­ons tin­guin un ins­tru­ment per ava­luar els seus punts forts i els més dèbils en l’àrea de la gestió de per­so­nes.

L’ins­tru­ment, que és gratuït, per­met iden­ti­fi­car qüesti­ons essen­ci­als per al desen­vo­lu­pa­ment empre­sa­rial com ara l’ètica, la igual­tat, la trans­parència, la salut, la retri­bució, la fle­xi­bi­li­tat i la inno­vació. De fet, imple­men­tar mesu­res per millo­rar aques­tes àrees no només con­tri­bu­eix al benes­tar de les per­so­nes, sinó que millo­ren el fun­ci­o­na­ment de les orga­nit­za­ci­ons i la seva capa­ci­tat d’atraure talent. “És un ins­tru­ment estratègic basat en els prin­ci­pis del Mani­fest Fac­tor Humà de les orga­nit­za­ci­ons com­pro­me­ses amb el valor de les per­so­nes”, va expli­car la direc­tora de la fun­dació, Anna Fornés.

La fun­dació, cre­ada i pro­mo­guda per Mercè Sala l’any 1997, i que té com a objec­tiu millo­rar la gestió de les per­so­nes en les orga­nit­za­ci­ons, ha fet amb el desen­vo­lu­pa­ment del baròmetre un salt subs­tan­tiu en la seva missió, que és aju­dar a cons­truir una soci­e­tat en què pre­do­mi­nin orga­nit­za­ci­ons més huma­nes.

En el pri­mer any de vida del baròmetre hi han par­ti­ci­pat 86 orga­nit­za­ci­ons de l’àmbit públic i pri­vat, entre les quals es tro­ben Eve­ris, Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat i Mutua de Pro­pi­e­ta­rios. Pablo Lozano, direc­tor de per­so­nes de la con­sul­tora Eve­ris, que ocupa 24.000 emple­ats a tot el món -12.000 a l’Estat espa­nyol i 3.000 a Cata­lu­nya-, va expli­car en la pre­sen­tació de l’informe que la imple­men­tació del baròmetre ha supo­sat un viatge d’intros­pecció de la com­pa­nyia. “Ens ha ser­vit per millo­rar la fle­xi­bi­li­tat en la nos­tra orga­nit­zació. Som una empresa que depèn del talent i ens hem ado­nat que si el volem rete­nir hem de rede­fi­nir la nos­tra orga­nit­zació del temps. Hem incor­po­rat l’smart working perquè els nos­tres equips puguin tre­ba­llar on i quan ells deci­dei­xin, només han de res­pec­tar unes fran­ges de dis­po­ni­bi­li­tat”, va avançar Pablo Lozano

Un altra empresa que també ha imple­men­tat l’eina és la pública Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, que amb 1.800 emple­ats s’hi va embar­car fa dos anys. Com va expli­car la direc­tora de per­so­nes, Juli­ana Vilert, només el procés d’auto­a­va­lu­ació ja va pro­vo­car can­vis: “Un d’aquests, pro­moure la con­versa entre els seus col·labo­ra­dors a través de 100 direc­tius.”

Per a José Anto­nio Oga­zon, el direc­tor de per­so­nes de la Mutua de Pro­pi­e­ta­rios, “el baròmetre” els ha apor­tat “un com­pendi de bones pràcti­ques”.

LES XIFRES

67%
equilibri
Una gran majoria de les empreses es planteja formes de treball més flexibles i fomenta l’esport entre les seves persones treballadores.
39%
diversitat
Un 60% de les empreses no han dut a terme cap acció per afavorir la igualtat d’oportunitats i diversitat.
82%
Transparència
La gran majoria de les empreses que han fet el baròmetre realitzen accions que tenen a veure amb la comunicació.
36%
en marxa
És el percentatge de les empreses que han engegat programes per fomentar el desenvolupament de les seves persones col·laboradores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.