Opinió

Nivells de creativitat

Ningú no tindrà ja mai més dret a dir que no és una persona creativa. Tots ho podem ser d’alguna manera, uns dies a un nivell i potser uns altres dies a un altre. L’important és fer-se preguntes, explorar, experimentar i, si pot ser, divertir-se

Com ja és sabut, com­pa­rar-se mai acos­tuma a ser una bona idea. Ima­gi­nem-nos que algú rep un salari de 3.000 euros men­su­als i n’està força con­tent. Però un dia des­co­breix que un col·lega seu amb fama de mandrós cobra una mica més. Sal­ten totes les alar­mes: enveja, gelo­sia, inco­mo­di­tat, frus­tració... El que sem­blava satis­fac­tori esdevé pro­blemàtic. Els humans (no tots) som bas­tant així, ens com­pa­rem massa i mai no estem del tot con­tents amb el que tenim. Com diria Erich Fromm, això ens passa perquè, segu­ra­ment, cen­trem la nos­tra vida molt més a tenir que no a ésser.

Cre­a­ti­va­ment par­lant també tenim la malal­tissa tendència a com­pa­rar-nos. I sovint ho fem amb per­so­nes que han excel·lit amb la seva cre­a­ti­vi­tat, els ano­me­nats genis (tècni­ca­ment “per­so­nes alta­ment cre­a­ti­ves”): Leo­nardo da Vinci, Picasso, Frida Kahlo, Ein­stein, Dalí i tants altres.

L’experta en neu­ro­cre­a­ti­vi­tat Anna Abra­ham pro­posa dis­tin­gir qua­tre nivells de cre­a­ti­vi­tat, en funció de la inten­si­tat o mag­ni­tud de l’acció cre­a­tiva. Són aquests: mini-c, petita-c, pro-c i gran-c. Anem a pams.

Exer­cim cre­a­ti­vi­tat de nivell mini-c quan, per exem­ple, fem petits can­vis en la nos­tra acti­vi­tat vital (experiències, acci­ons, fets) que tenen sen­tit per a nosal­tres matei­xos sense anar gaire més enllà. Fre­gar els plats d’una deter­mi­nada manera o posar ordre a l’ofi­cina poden ser acci­ons il·lus­tra­ti­ves en aquest nivell. La cre­a­ti­vi­tat petita-c tin­dria lloc quan exe­cu­tem una acció cre­a­tiva en un entorn on hi ha per­so­nes fent coses sem­blants i som capaços de des­ta­car d’alguna manera. Gua­nyar un con­curs de poe­sia a l’escola o ser bons nego­ci­a­dors quan anem de viatge en podrien ser bons exem­ples.

Fem el salt a la cre­a­ti­vi­tat pro-c quan evi­den­ciem habi­li­tats cre­a­ti­ves en l’entorn pro­fes­si­o­nal a través de l’asso­li­ment de fites o inno­va­ci­ons de certa rellevància. Per exem­ple, des­co­brir una nova manera d’abor­dar una deter­mi­nada cirur­gia o ser ano­me­nat el millor con­fe­ren­ci­ant d’una ciu­tat. Final­ment, la cre­a­ti­vi­tat gran-c cor­res­pon ja a l’àmbit de les per­so­nes extra­or­dinàries o geni­als, capa­ces d’inno­var i acon­se­guir can­vis pro­funds en camps diver­sos. El cubisme de Picasso o els telèfons intel·ligents de Steve Jobs en serien exem­ples escla­ri­dors. No cal dir que aquests nivells de cre­a­ti­vi­tat poden ser estric­ta­ment indi­vi­du­als però que, sovint, es donen també en equip o com a resul­tat de xar­xes de col·labo­ració.

A vega­des pot ser com­pli­cat enca­bir una acció cre­a­tiva de manera clara en un dels qua­tre nivells pro­po­sats, però en gene­ral aquest sis­tema sen­zill ens ajuda a dife­ren­ciar estrats o capes d’inten­si­tat cre­a­tiva. L’impor­tant és que hom pot ser cre­a­tiu de mol­tes mane­res: la cre­a­ti­vi­tat mini-c és sovint, en l’àmbit íntim, molt impor­tant. Des­co­brir la manera de recu­pe­rar-se millor d’un refre­dat i fer bones cro­que­tes a casa són coses satis­factòries, útils i interes­sants.

Ha de que­dar clar que, després d’aquesta clas­si­fi­cació, ningú no tindrà ja mai més dret a dir que no és una per­sona cre­a­tiva. Tots ho podem ser d’alguna manera, uns dies a un nivell i pot­ser uns altres dies a un altre. L’impor­tant és fer-se pre­gun­tes, explo­rar, expe­ri­men­tar i, si pot ser, diver­tir-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.