Borsa

La por s’instal·la als mercats

La normalització de la política monetària i l’acumulació de riscos polítics i econòmics fan tancar l’any en vermell als grans índexs i estenen les pèrdues a la majoria d’actius.

La gradual retirada dels estímuls per part dels bancs centrals ha propiciat un retorn de la volatilitat intrínseca dels mercats després d’anys de molta calma propiciada per una política monetària laxa

Ni en els pit­jors pre­sa­gis. Les bor­ses mun­di­als han tan­cat un any que només es pot qua­li­fi­car de dolent i en què les pèrdues han estat més impor­tants del que s’augu­rava a començaments de l’exer­cici, fins i tot per part dels més pes­si­mis­tes. Així, les cai­gu­des succeïdes durant el mes de desem­bre no van fer res més que con­fir­mar que el 2018 tan­ca­ria com un any per obli­dar als mer­cats bor­sa­ris de tot el món.

Els números ver­mells s’han estès arreu. Al mer­cat espa­nyol, l’Íbex-35, l’índex de referència, va tan­car l’exer­cici amb una bai­xada supe­rior al 15%, en línia amb l’Euros­toxx 50 (-14,8%). Una mica millor, tot i que també amb pèrdues de dos dígits, supe­ri­ors a l’11%, van aca­bar l’any el Foot­sie 100 de Lon­dres i el Cac 40 de la borsa de París. El pit­jor entre els índexs euro­peus de referència va ser el Dax ale­many, que es va dei­xar més d’un 18%.

A l’altre cos­tat de l’Atlàntic, les bai­xa­des han estat menys volu­mi­no­ses, però també sig­ni­fi­ca­ti­ves. El Dow Jones va per­dre un 6%, men­tre que el tec­nològic Nas­daq 100 va acon­se­guir dei­xar la sag­nia per sota del 2%.

I no ha estat només la renda vari­a­ble. Pocs han estat els actius que s’han lliu­rat de les cai­gu­des. De fet, tal com recorda Toni Cárde­nas, ges­tor de renda vari­a­ble de Caixa d’Engi­nyers, el 2018 ha estat l’únic any dels dar­rers 20 en què s’han regis­trat pèrdues en el 80% dels actius.

I això que, com dèiem, els pre­sa­gis que es feien al gener eren bas­tant posi­tius. Els ana­lis­tes es fixa­ven en el fet que mol­tes empre­ses cotit­za­ven bara­tes tenint en compte les pre­vi­si­ons de resul­tats. Segons Cárde­nas, aques­tes s’han acom­plert majo­ritària­ment. En aquest sen­tit, el 2018 ha estat un any rècord als EUA pel que fa als bene­fi­cis empre­sa­ri­als, gràcies a millo­res en les ven­des i a les faci­li­tats fis­cals. Així mateix, la retri­bució als acci­o­nis­tes en forma de divi­dends i de recom­pres d’acci­ons també ha estat en màxims. Resu­mint: l’entorn micro­e­conòmic ha estat molt posi­tiu, segons el ges­tor de Caixa d’Engi­nyers.

No obs­tant això, altres fac­tors externs a les com­pa­nyies han fet un con­trapès massa fort, han posat la por al cos dels inver­sors i han aca­bat pro­pi­ci­ant les pèrdues.

Entre aquests fac­tors, Jordi Mer­ca­der, soci fun­da­dor d’InbestMe, des­taca la nor­ma­lit­zació de la política monetària: “El 2018, els mer­cats han tor­nat a la nor­ma­li­tat després d’uns anys en què esta­ven ador­mits, sense gai­rebé vola­ti­li­tat, per la inter­venció dels bancs cen­trals.” Segons Mer­ca­der, quan ha començat la reti­rada d’estímuls, ha tor­nat la vola­ti­li­tat intrínseca dels mer­cats.

A banda de veure a prop el final d’un esce­nari de tipus històrica­ment bai­xos, els inver­sors també albi­ren un refre­da­ment de l’eco­no­mia mun­dial. Tot i que les dades encara no per­me­ten als ana­lis­tes atre­vir-se a posar xifres gaire con­cre­tes, sí que hi sem­bla haver quòrum en el fet que estem en la part final del cicle. I les bor­ses han començat a des­comp­tar una certa desac­ce­le­ració. D’aquí venen les for­tes cai­gu­des en alguns sec­tors i com­pa­nyies que cotit­za­ven a preus molt ele­vats. Per exem­ple, el que alguns han bate­jat com a FANG, és a dir, mul­ti­na­ci­o­nals tec­nològiques com ara Face­book, Apple, Ama­zon, Net­flix i Goo­gle.

Més enllà d’aquests fac­tors, també s’han acu­mu­lat una sèrie de ris­cos polítics que no han donat treva als mer­cats. En pri­mer lloc, la guerra comer­cial impul­sada per l’admi­nis­tració Trump, que amenaça el crei­xe­ment econòmic mun­dial. El Bre­xit i la nego­ci­ació entre la UE i el Regne Unit per inten­tar tan­car un acord per a la sor­tida britànica de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees també ha estat una font d’incer­te­ses. I també, al Vell Con­ti­nent, el cre­ua­ment de decla­ra­ci­ons entre Brus­sel·les i el govern italià sobre el pres­su­post del país transalpí no ha aju­dat a tem­pe­rar els ànims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.