Eines

Retribució per oferir seguretat?

Una nova norma vol donar estabilitat a la retribució primada a les renovables

Hi ha la confiança que amb seguretat jurídica els inversos d’arreu tornin
A Catalunya es demana superar les limitacions del mapa eòlic

Hi ha hagut una cele­bració gai­rebé gene­ra­lit­zada en el sec­tor de les ener­gies reno­va­bles amb la decisió del govern espa­nyol de donar esta­bi­li­tat a les taxes de retri­bució pri­mada, que es man­te­nen entre el 7,09% i el 7,39%, amb la garan­tia que es man­tin­guin fins a l’any 2031 mesu­res que s’esta­blei­xen mit­jançant un avant­pro­jecte de llei que encara s’ha d’apro­var. Tan­ma­teix, algu­nes veus, com Eolic­Cat, l’asso­ci­ació cata­lana d’empre­ses del sec­tor eòlic, ja han adver­tit que en el cas català aques­tes ren­di­bi­li­tats poden no ser sufi­ci­ents perquè les ins­tal·laci­ons siguin via­bles econòmica­ment, ate­ses les difi­cul­tats que hi ha al país per desen­vo­lu­par pro­jec­tes amb mol­tes hores de vent.

Com asse­nyala Jaume Morrón, gerent d’Eolic­Cat, amb aques­tes retri­bu­ci­ons, “el dis­seny de cada pro­jecte ha de ser molt medi­tat, molt rigorós, perquè si han de ser de només 2.000 hores equi­va­lents de vent a l’any, doncs no són via­bles”. Pel que fa al cas de Cata­lu­nya: “Tenim unes clares limi­ta­ci­ons a causa del mapa eòlic, que exclou deter­mi­na­des zones pel fet que són con­si­de­ra­des d’interès natu­ral, que tenien un poten­cial real­ment impor­tant.” Segons afirma: “Si no hi hagues­sin les limi­ta­ci­ons que imposa el mapa eòlic i es pogues­sin dis­se­nyar pro­jec­tes en àrees que per­me­ten 3.000 hores equi­va­lents de vent a l’any, no ens farien por les actu­als ren­di­bi­li­tats.” A Cata­lu­nya, els pro­mo­tors d’eòlica con­si­de­ren que es tro­ben, per culpa d’aquest marc regu­la­dor, en infe­ri­o­ri­tat de con­di­ci­ons. “Tenim les mani­lles posa­des, estem enco­ti­llats des de l’any 2002.” Al seu parer, cal­dria superar aques­tes limi­ta­ci­ons i estu­diar les pos­si­bi­li­tats de cada indret amb un bon poten­cial eòlic, això sí, amb el cor­res­po­nent estudi ambi­en­tal. “Segons les anàlisis del clúster català de l’eòlica, un 80% d’emplaçaments tècni­ca­ment via­bles, amb un mínim de 3.200 hores equi­va­lents de fun­ci­o­na­ment, han estat exclo­sos per les res­tric­ci­ons del mapa, ja sigui per una den­si­tat ele­vada de la població o per un pai­satge sin­gu­lar.

“Des d’Eolic­Cat espe­rem que l’admi­nis­tració cata­lana dero­gui el decret que va donar lloc al mapa i que amb una nova regu­lació no es para­lit­zin pro­jec­tes que, d’acord amb les lleis esta­tals, sí que s’arri­ba­rien a tra­mi­tar.” La legis­lació cata­lana esta­bleix que sigui neces­sari un con­curs públic per pro­moure un parc eòlic de 10 Mw, una mesura ja per se res­tric­tiva, però és que, a més, “els parcs de 10 Mw són invi­a­bles fora de zones que tin­guin riquesa de recurs”.

Des del sec­tor foto­vol­taic, el direc­tor gene­ral d’Unió Espa­nyola Foto­vol­taica (UNEF), José Donoso, creu que amb l’avant­pro­jecte de llei del govern cen­tral es pot par­lar de res­ca­ba­la­ment després que el sis­tema de pri­mes fos dràsti­ca­ment reta­llat pel govern del PP l’any 2011: “Aquest avant­pro­jecte de llei és impor­tant, perquè implica que no es faran noves reta­lla­des en la retri­bució, que sí que pre­veia el PP, que volia fer bai­xar la retri­bució fins al 4,1%.” A més, “fins al 2031 es manté aquesta retri­bució rao­na­ble, amb la qual cosa el pro­mo­tor que va fer unes inver­si­ons amb unes pre­vi­si­ons de ren­di­bi­li­tat deter­mi­na­des no ha de témer una nova reta­llada, que fins i tot li podria fer per­dre el capi­tal social”.

Val a dir que les retri­bu­ci­ons es van fixar segons uns cos­tos estàndard, cosa que va fer que alguns pro­jec­tes per­des­sin fins a un 50% de la retri­bució, en un sis­tema que pre­mi­ava la ine­ficiència.

La des­a­pa­rició del que Donoso con­si­dera una veri­ta­ble “espasa de Dàmocles” és cru­cial per a un sec­tor que, d’acord amb el que pre­ve­uen els plans de tran­sició energètica, en els anys a venir vol desen­vo­lu­par 30 Gw en pro­jec­tes, la qual cosa es tra­du­eix en una inversió de 30.000 mili­ons d’euros. “Per esco­me­tre aquesta inversió neces­si­ta­rem força capi­tal estran­ger, i per a això s’ha de donar una imatge de país fia­ble jurídica­ment.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.