Opinió

Improvisar

Hi ha gent que tot ho planifica. Fer plans té els seus avantatges, sens dubte. Però quan en fem un gra massa, perdem la capacitat de reinventar-nos en cada moment i d’adaptar-nos amb flexibilitat als canvis

Lle­geixo que la cre­a­ti­vi­tat musi­cal acos­tuma a estar bas­tant rela­ci­o­nada amb la impro­vi­sació. Aquesta impro­vi­sació es dona molt més, segu­ra­ment, en estils com el jazz i el blues, en què ja fa temps que s’ha popu­la­rit­zat l’expressió jam­ming. Em pre­gunto si és bo impro­vi­sar i suposo que no hi deu haver una res­posta abso­luta. Les per­so­nes més cre­a­ti­ves impro­vi­sen més que les que no ho són tant?

A ESA­LEN vaig apren­dre del meu pro­fes­sor George Kohl­ri­e­ser que no cal pre­pa­rar gaire les coses perquè sovint apa­rei­xen “cig­nes negres”, és a dir, impre­vis­tos. Cal pre­pa­rar una reunió, una pluja d’idees, una nego­ci­ació, una con­versa? Pot­ser sí, però no cal tam­poc obses­si­o­nar-s’hi, perquè més enllà de la pre­pa­ració cal ser fle­xi­ble i adap­tar-se a les cir­cumstàncies que es vagin pro­duint. La res­posta, com quasi sem­pre, es troba en el terme mitjà: pre­pa­rar i ser fle­xi­bles alhora.

Segu­ra­ment, les per­so­nes més deli­be­ra­des (lògiques, seqüenci­als, raci­o­nals) odien impro­vi­sar. I a les més espontànies, en canvi, no els agrada pre­pa­rar-se gaire i ser escru­po­lo­sa­ment orde­na­des. Pot­ser esta­ria bé que no caiguéssim en els extrems i que pro­curéssim moure’ns una mica fora de la nos­tra zona habi­tual de con­fort.

Jo crec que impro­vi­sar és interes­sant. Et per­met no estar deter­mi­nat al cent per cent per una pla­ni­fi­cació massa rígida. Per exem­ple, jo m’acos­tumo a pre­pa­rar les clas­ses, però sem­pre deixo un espai impor­tant per als impre­vis­tos, les pre­gun­tes... i pro­curo dei­xar-me endur per la meva intuïció i sor­pren­dre’m a mi mateix amb plans folls de dar­rera hora. És molt més diver­tit i crec que molts alum­nes ho agra­ei­xen. Posar una mica de rauxa al seny fa que aquest sigui molt més creïble.

Un bon actor, per exem­ple, segur que impro­visa una mica. Fer cada repre­sen­tació exac­ta­ment igual deu ser avor­rit. I crec que això deu pas­sar en gai­rebé totes les pro­fes­si­ons. Els humans no podem estar per­ma­nent­ment tan­cats a la gàbia del mètode i la mono­to­nia. Neces­si­tem res­pi­rar, moure’ns, can­viar una mica, fer vari­a­ci­ons, pro­var coses noves...

Pla­ni­fi­ca­ci­ons.

Fa temps que les pla­ni­fi­ca­ci­ons estratègiques no estan de moda. Vivim en un món tan boig que ser rígid pla­ni­fi­cant no ser­veix de res. Les empre­ses saben que cal escol­tar per­ma­nent­ment l’entorn i actuar en con­seqüència. Sen­tir i actuar. Escol­tar i com­pren­dre per poder res­pon­dre. És per aquest motiu que mol­tes cor­po­ra­ci­ons com­pre­nen també que les estruc­tu­res orga­nit­za­ti­ves massa rígides no ser­vei­xen per moure’s amb fle­xi­bi­li­tat.

Hi ha gent que tot ho pla­ni­fica, que no pot viure sense saber què farà d’aquí a tres o qua­tre set­ma­nes. Fer plans té els seus avan­tat­ges, sens dubte, però quan en fem un gra massa per­dem la capa­ci­tat de rein­ven­tar-nos en cada moment i d’adap­tar-nos amb fle­xi­bi­li­tat als can­vis. És allò que deia John Len­non: “La vida és tot allò que ens passa men­tre fem plans.”

Les bones idees no sor­gei­xen només de l’ordre, sinó del caos, la com­bi­nació inu­si­tada, la rauxa, les con­ver­ses entre per­so­nes dife­rents, la casu­a­li­tat... Obli­dar això ens porta per camins massa poc humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.