Emprenedors

Qida té cura de malalts i cuidadors

Un exconsultor i un exdirectiu de JP Morgan creen un servei d’assistència

Oriol Fuer­tes va dei­xar de pen­sar com ho havia de fer el govern anglès per fer sos­te­ni­ble el seu sis­tema de salut per bus­car la manera de can­viar la soci­e­tat. Vivia a Lon­dres, tre­ba­llava a Macken­sey i viat­java per tot arreu fent infor­mes sobre sani­tat pública. Ho va dei­xar tot per posar en marxa Qida, una start-up dedi­cada a ofe­rir un ser­vei d’atenció domi­ciliària recur­rent a per­so­nes depen­dents i amb malal­ties cròniques “amb la millor qua­li­tat del món”, ambi­ci­ona el seu cre­a­dor.

I a aquesta ambició s’hi va sumar Gui­llem Gar­cia, que va ser vice­pre­si­dent de l’àrea de robòtica i qua­dres de coman­da­ment a la seu del Banc JP Mor­gan, a Nova York.

L’altre objec­tiu és donar la volta a la truita a l’actual esta­tus social dels cui­da­dors. Ara com ara és un col·lec­tiu poc valo­rat i amb con­di­ci­ons labo­rals precàries, en què més del 40% tre­ba­lla en el mer­cat negre i els que no, en un 90% cobren el salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal. “Estic con­vençut que millo­rar les con­di­ci­ons dels cui­da­dors i for­mar-los aju­darà a atreure el millor talent i a donar la millor qua­li­tat d’atenció domi­ciliària pos­si­ble”, explica Oriol Fuer­tes.

Per rever­tir la rea­li­tat labo­ral dels cui­da­dors en una soci­e­tat cada cop més enve­llida, Qida ha dis­se­nyat un pla de for­mació de bra­cet d’hos­pi­tals públics, amb ses­si­ons for­ma­ti­ves recur­rents. A més de pagar sala­ris fins un 15% per sobre del sec­tor, fan una escolta activa dels cui­da­dors.

Qida, fa ser­vir la tec­no­lo­gia com un faci­li­ta­dor més per donar el ser­vei, mit­jançant tec­no­lo­gia sensòrica als domi­ci­lis (es dis­para una alarma si en deu hores no s’ha obert la nevera, per posar un exem­ple), o també per moni­to­rit­zar a distància l’evo­lució del paci­ent quan s’està fora dels paràmetres nor­mals.

“No som una empresa tec­nològica, ni una pla­ta­forma tec­nològica, nosal­tres ofe­rim atenció de qua­li­tat i la tec­no­lo­gia ens ajuda”, matisa el fun­da­dor de Qida.

Ara com ara, la font d’ingres­sos de la com­pa­nyia prové de fonts pri­vats, és a dir de les famílies que abo­nen els ser­veis dels cui­da­dors, però els plans de Fuer­tes són arri­bar a acords amb ser­veis de salut públic als quals ofe­rir atenció domi­ciliària de malalts i reduir des­pesa sanitària on sigui pos­si­ble. “Fa temps que se’ns aler­tava que els sis­te­mes sani­ta­ris públics són insos­te­ni­bles, perquè la des­pesa creix molt per sobre del que creix l’eco­no­mia”, refle­xi­ona Oriol Fuer­tes, que amb la cre­ació de Qida té una altra aspi­ració ben ambi­ci­osa: con­tri­buir a la sos­te­ni­bi­li­tat dels sis­te­mes de salut públics. “Hi ha certa assistència als hos­pi­tals que enca­reix molt la fac­tura i que es podria fer a casa, amb més inti­mi­tat per a per­fils com els malalts crònics i ter­mi­nals. Així, es millo­ra­ria subs­tan­ci­al­ment la sos­te­ni­bi­li­tat”, diu.

L’start-up va néixer el març del 2018 a Saba­dell i ara mateix dona feina a dis­set per­so­nes, a més de con­trac­tar 300 cui­da­dors que cada mes fan al vol­tant de 25.000 hores d’assistència. El novem­bre van tan­car una ronda de finançament d’1,2 mili­ons d’euros del fons social Ship2B i del Banc Saba­dell, i al desem­bre espe­ren dur a terme la segona per tal de fer créixer la com­pa­nyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.