Política

Trump celebra el desenllaç final de la trama russa

Mueller nega cap complot amb Rússia per guanyar les eleccions del 2016, però no descarta l’obstrucció de la justícia

Els republicans, eufòrics, i els demòcrates demanen l’informe sencer

El pre­si­dent dels EUA, Donald Trump, està vivint les que, pro­ba­ble­ment, són les millors i més feli­ces hores des que va arri­bar a la Casa Blanca. “Con­tent és poc”, va dir la por­ta­veu Sarah San­ders. El resum de les prin­ci­pals con­clu­si­ons de la inves­ti­gació de la trama russa asse­gura que no hi ha evidència que hagués cons­pi­rat amb el Krem­lin en les elec­ci­ons del 2016, i, rei­vin­di­cat, el man­da­tari està exul­tant.

Trump surt reforçat de la que deno­mi­nava “cacera de brui­xes” con­tra seu, una inves­ti­gació “absurda” (ha cos­tat més de 22 mili­ons d’euros) que ha aca­bat fent que sigui cert el man­tra de “no com­plot” que repe­tia sense fi. Alli­be­rat de la gran espasa que l’amenaçava, escam­pats els núvols més negres que enter­bo­lien la pre­sidència, el pre­si­dent veu el futur eufòric, reforçat.

A ningú li queda dubte que uti­lit­zarà el resul­tat com una arma elec­to­ral fona­men­tal per a la ree­lecció el 2020. La Casa Blanca i el Par­tit Repu­blicà ja comen­cen a fer bullir l’olla en aquest sen­tit ridi­cu­lit­zant els demòcra­tes que supo­sa­da­ment tenien pro­ves del com­plot i que ara han que­dat en no-res, als quals tit­llen gai­rebé de para­noics. “No podem per­me­tre que passi mai més”, va dir Trump, que se sen­tia víctima d’una per­se­cució injusta.

“No hi ha cons­pi­ració, no hi ha obs­trucció, com­pleta i total exo­ne­ració”, havia piu­lat, eufòric, dilluns a la mati­nada. No obs­tant, la frase és fal·laç, i aquí és on els demòcra­tes encara s’afer­ren per no capi­tu­lar del tot.

Si bé queda clar que no va haver-hi cons­pi­ració, les con­clu­si­ons dei­xen obert el pos­si­ble delicte d’obs­trucció a la justícia. L’informe del fis­cal espe­cial al cap­da­vant del cas, Robert Mue­ller, “no con­clou que el pre­si­dent cometés un delicte, però tam­poc l’exculpa”. El fis­cal gene­ral Barr va deter­mi­nar, després de lle­gir el docu­ment, que no hi ha prou pro­ves per deter­mi­nar-ho.

Els demòcra­tes estan fent èmfasi en aquest punt: Barr va ser nome­nat al càrrec pre­ci­sa­ment per la crítica que feia sobre les acu­sa­ci­ons d’obs­trucció de justícia; els dub­tes sobre la con­clusió són enor­mes, i les exigències per veure l’informe de Mue­ller sen­cer, en lloc d’ate­nuar-se, s’han incre­men­tat. “És urgent que la docu­men­tació en la qual es basa es faci pública sense dilació”, van dir els líders demòcra­tes al Congrés, Nancy Pelosi (Cam­bra de Repre­sen­tants) i Chuck Schu­mer (Senat). Barr s’ha com­promès a fer pública “la major part” de l’informe, però per a molts és una pro­mesa insu­fi­ci­ent.

Sigui com sigui, els demòcra­tes tenen una posició com­pli­cada sobre com tirar enda­vant: la fron­tera entre la pressió política i les deman­des d’inves­ti­gació de l’obsessió injus­ti­fi­cada és molt fina.

LES FRASES

Hi ha hagut un relat fals, una cosa terrible. No podem deixar que li torni a passar a un altre president
Hi ha molta gent que ha fet coses molt dolentes, jo diria que han traït el nostre país
Donald Trump
president dels estats units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.