Opinió

Fer possible l’impossible

Cada sector empresarial s’ha de preguntar quin risc real hi ha que l’activitat que desenvolupa ara mateix pugui ser substituïda de manera abrupta per una tecnologia radical que alteri les regles del joc

Una per­sona entra a un local d’Ama­zon Go, agafa una ampo­lla de beguda energètica i, sense fer res mes, surt i se’n va a casa. Això que sem­bla impos­si­ble ja és una rea­li­tat. En sor­tir, un sis­tema de con­trol esca­neja i cobra el pro­ducte de manera ins­tantània. No gaire lluny d’allí, un empleat d’una empresa de trans­ports aixeca fàcil­ment, amb ajuda del seu exo­es­que­let, una caixa de 60 qui­los.

Per sort o per desgràcia (alguns cre­iem més en una cosa o en l’altra), el món serà cada cop més així. Hi haurà lli­bre­ries con­ven­ci­o­nals d’aquí a 10 anys? No ho sabem, però veiem que cada cop n’hi ha menys. Hi haurà esco­les d’idi­o­mes? Pot­ser sí, però en aquests moments està fent furor un sis­tema de tra­ducció simultània ins­tan­tani que per­met que un xinès de Pequín i un menorquí puguin enten­dre’s per­fec­ta­ment gai­rebé en temps real, cara a cara.

La tec­no­lo­gia, ens agradi més o menys, s’ha con­ver­tit en una rea­li­tat alhora trans­for­ma­dora i inva­sora. Apa­rent­ment ens faci­lita la vida però segu­ra­ment també ens la com­plica una mica més. Tots anem molt con­tents amb el nos­tre telèfon intel·ligent però ho pas­sem mala­ment quan se’ns espat­lla o quan ens l’obli­dem. Hi ha gent que comença a tenir síndro­mes d’abs­tinència quan no dis­posa d’una deter­mi­nada tec­no­lo­gia en un moment específic.

El que és evi­dent és que, en molts àmbits, la tec­no­lo­gia fa pos­si­ble el que sem­blava impos­si­ble. Aviat par­la­rem per mòbil sense mòbil i serem capaços de veure la tele­visió sense apa­rell. Coses que tan sols fa unes dècades sem­bla­ven de ciència-ficció estan a punt de con­ver­tir-se en rea­li­tat.

El que resulta a vega­des com­pli­cat és saber si l’impacte que tindrà una nova tec­no­lo­gia serà dis­rup­tiu o tan sols es que­darà a mig camí. A vega­des s’han dit coses (que des­a­pa­rei­xe­ria el paper, per exem­ple) que no han estat final­ment ben bé així. Tots con­ti­nuem vivint envol­tats de papers. Fins quan? Els cot­xes sense con­duc­tor reem­plaçaran els actu­als? A tot­hom li agra­darà dei­xar d’expe­ri­men­tar el plaer de con­duir per una car­re­tera i anar can­vi­ant de mar­xes?

I, més enllà, començaran a aparèixer per­so­nes anti-tec­no­lo­gia? Que vul­guin viure apar­ta­des del món (si és que això és pos­si­ble) i des­con­nec­ta­des de tot i de tot­hom? No ho sabem, però podria ser força ver­sem­blant si el tsu­nami d’invasió tec­nològica con­ti­nua in cres­cendo durant els pròxims temps.

En l’àmbit empre­sa­rial, és evi­dent que qui no s’espa­vila corre el risc de posar la seva orga­nit­zació en perill. Serem els pro­fes­sors com jo subs­tituïts per holo­gra­mes omnis­ci­ents din­tre de poc? Robots vir­tu­als que ho saben tot i que estan pre­pa­rats per res­pon­dre a qual­se­vol pre­gunta? Cada sec­tor empre­sa­rial s’ha de pre­gun­tar quin risc real hi ha que l’acti­vi­tat que desen­vo­lupa ara mateix pugui ser subs­tituïda de manera abrupta per una tec­no­lo­gia radi­cal que alteri les regles del joc. Diuen que ja es poden impri­mir cot­xes i cases amb un cost real­ment baix. Posarà fi això a l’espe­cu­lació immo­biliària o con­tri­buirà al fet que la nos­tra Costa Brava encara esti­gui més des­tros­sada?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.