Empreses

Afrinatur entra en el mercat amb mantega de karité pura

Els productes bioecològics certificats es fan en diverses cooperatives de dones del Senegal, Burkina Faso i Mali

L’empresa de Tarragona també comercialitza oli de baobab pur

El karité és un arbre de les sabanes de l’oest d’Àfrica. De les ametlles que contenen els pinyols dels seus fruits, s’obté la mantega de karité. Els seus beneficis són més que coneguts: regenerador cel·lular, hidratant intens, reparador de les estries i les arrugues de la pell, de les ungles, suavitzador dels cabells... Un autèntic tresor de la cosmètica.

El mercat és ple de primeres marques que ofereixen productes amb diverses proporcions d’aquesta mantega, però poques amb una puresa total i sense refinar, i encara menys que hagin obtingut els certificats bio i ecològic més estrictes. Afrinatur és la marca de Tarraco Export, una empresa de Tarragona creada per Marc Micola i Rolando Latorre, dos amics de la infantesa que es van proposar ara fa cinc anys portar al mercat català i espanyol un producte de karité cent per cent pur, sense refinar, bioecològic certificat i confeccionat per cooperatives dirigides per dones africanes. És a dir, un producte també socialment responsable.

El setembre de l’any passat van iniciar la comercialització en petites dosis d’envasos de 15, 50 i 100 ml de mantega de karité pura i sense refinar i també d’oli de baobab pur de 30 ml, ideal també com a reparador de la pell i els lípids, i que ajuda a la producció de col·lagen. Tot i que els preus dels productes són més que assequibles –“justos”, puntualitza Micola–, la producció artesanal requereix temps i molta cura i, per tant, el nombre d’unitats que arriben al mercat és limitat i els situa gairebé en l’àmbit de l’exclusivitat.

“Volíem portar mantega de karité i oli de baobab completament purs, que a més tinguessin les certificacions més estrictes. En aquest sentit, tots tenen el certificat Ecocert, un dels més seriosos del mercat. A més, també volíem controlar la producció des de l’inici, des de les mateixes cooperatives, per tenir una traçabilitat de principi a fi. Això ha suposat, i suposa, molt viatges i molts quilòmetres per l’Àfrica, recórrer moltes cooperatives del Senegal, Burkina Faso i Mali, i realitzar una producció seriosa i socialment responsable per portar-la a Catalunya i a l’Estat”, explica Micola.

Tercer sector.

El compromís social d’Afrinatur no es limita a negociar el producte amb les cooperatives de dones africanes. “Volem que el negoci creixi, però no a costa de les dones de les cooperatives ni dels nostres clients. El que pretenem és que tothom hi guanyi”, assenyala Micola. A casa nostra, Afrinatur ha volgut que l’envasat, el packaging i la distribució també fossin activitats compromeses socialment i es realitzen a través d’entitats del tercer sector de Catalunya. “És un valor afegit per a l’empresa i per als productes, però també per als nostres clients”, destaca Micola.

Tant la mantega de karité com l’oli de baobab es poden trobar de moment en una quinzena de botigues de productes ecològics a les demarcacions de Barcelona i Tarragona i, a través d’un altre distribuïdor, també a Menorca. “Amb ell, som enguany a Biocultura”, la fira de productes ecològics que se celebra des de dijous al Palau Sant Jordi de Barcelona i que acaba avui mateix. Els productes d’Afrinatur també es poden trobar des de finals de l’any passat a Amazon, plataforma que sovint els destaca com a productes seleccionats. El camí no està sent senzill, però l’obstinació per oferir qualitat els fa realment forts. En sentirem a parlar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.