Opinió

Personal mèdic i d’infermeria en algunes economies

El gràfic de personal mèdic mostra la relació entre el nombre de persones que exercien la professió de medicina per mil habitants l’any 2017, última dada publicada, i el PIB en els tres gràfics que teniu a continuació ‘per capita’ dels països relacionats expressat en nombres índexs, en què s’ha pres com a 100 la mitjana de la UE 28. En principi s’hauria de pensar que un major nivell del PIB ‘per capita’ hauria de suposar un major nivell de personal mèdic per mil habitants. Sí, però si agafem com a referència Espanya (PIB ‘per capita’ 92), veiem que té un major nombre de personal mèdic (3,8) que economies que tenen menor PIB ‘per capita’ que Espanya, com és el cas de Polònia (2,4) i Eslovàquia (3,5) i menor que països que tenen un major PIB ‘per capita’: Alemanya (4,2), Noruega (4,7), Àustria (5,1)… i Catalunya (4,8), que té un PIB ‘per capita’ de 107

El títol pot sem­blar una mica ambigu, però, per des­comp­tat, en els tres gràfics que teniu a dalt estan tin­gu­des en compte les prin­ci­pals eco­no­mies desen­vo­lu­pa­des.

Per­so­nal mèdic.
Aquest gràfic mos­tra la relació entre el nom­bre de per­so­nes que exer­cien la pro­fessió de medi­cina per mil habi­tants l’any 2017, última dada publi­cada, i el PIB en els tres gràfics que teniu a con­ti­nu­ació per capita dels països rela­ci­o­nats expres­sat en nom­bres índexs, en què s’ha pres com a 100 la mit­jana de la UE 28.

En prin­cipi s’hau­ria de pen­sar que un major nivell del PIB per capita hau­ria de supo­sar un major nivell de per­so­nal mèdic per mil habi­tants. Sí, però si aga­fem com a referència Espa­nya (PIB per capita 92), veiem que té un major nom­bre de per­so­nal mèdic (3,8) que eco­no­mies que tenen menor PIB per capita que Espa­nya, com és el cas de Polònia (2,4) i Eslovàquia (3,5) i menor que països que tenen un major PIB per capita: Ale­ma­nya (4,2), Noru­ega (4,7), Àustria (5,1)… i Cata­lu­nya (4,8), que té un PIB per capita de 107.

Ara bé, Espa­nya té una major ràtio de per­so­nal mèdic per mil habi­tants que països que tenen un PIB per capita clara­ment supe­rior al d’Espa­nya: Dina­marca (128 i 3,7) i els EUA (141 i 2,6), o de països que tenen un PIB per capita bas­tant sem­blant al d’Espa­nya, com el Japó (99 i 2,4). La pre­gunta, òbvi­a­ment, és el motiu d’aquest desa­jus­ta­ment.

Per­so­nal d’infer­me­ria.

Com en el gràfic ante­rior, en aquest es mos­tra la relació entre el nom­bre de per­so­nes que exer­cien la pro­fessió d’infer­me­ria per mil habi­tants el 2017 en una sèrie de països i el PIB per capita dels països rela­ci­o­nats expres­sat en nom­bres índexs en què també s’ha pres com a 100 la mit­jana de la UE 28.

En el cas del per­so­nal d’infer­me­ria, sí que exis­teix una claríssima vin­cu­lació entre el PIB per capita i el nom­bre de per­so­nal per mil habi­tants, fona­men­tal­ment quan el PIB per capita és supe­rior al d’Espa­nya. Quan és infe­rior, es poden donar els dos casos: men­tre que Polònia (5,16) i Grècia (3,25) tenen menys per­so­nal d’infer­me­ria que Espa­nya (5,51), Por­tu­gal (6,47) i Eslovàquia (5,74) en tenen més.

Cal des­ta­car els casos de Noru­ega: PIB per capita de 146 i 17,3 pro­fes­si­o­nals d’infer­me­ria per mil habi­tants; Islàndia: 130 i 15,5, i els EUA: 141 i 11,3.

Pos­si­ble­ment, però, el més des­ta­ca­ble són les eco­no­mies que amb PIB per capita simi­lars dife­rei­xen en la ràtio de per­so­nal d’infer­me­ria per mil habi­tants. Així, men­tre que Cata­lu­nya, amb un PIB per capita de 107 compta amb una ràtio de 6,09, la de Finlàndia (109) es troba situ­ada en el 14,7, la de França (104) és de 9,9 i la del Regne Unit (105) asso­leix el nivell de 7,9.

Dono per des­comp­tat que entre els sis­te­mes sani­ta­ris dels països esmen­tats hi ha diferències nota­bles o molt nota­bles que poden expli­car part de les diferències amb Cata­lu­nya i Espa­nya, però penso que només en part.

Que països euro­peus igual de rics que Cata­lu­nya i Espa­nya dis­po­sin de més per­so­nal d’infer­me­ria que tots dos o que països més rics dis­po­sin, en pro­porció, de molt més, con­vida a medi­tar. Són, per exem­ple, els casos de Bèlgica, amb un PIB per capita 10 punts supe­rior al de Cata­lu­nya i un 77% més en per­so­nal d’infer­me­ria, i el de Dina­marca, amb 21 punts més de PIB i una dotació de per­so­nal d’infer­me­ria un 174% supe­rior.

Final­ment, vegem la relació entre per­so­nal mèdic i d’infer­me­ria en aquests matei­xos països.

Ràtio per­so­nal mèdic / per­so­nal d’infer­me­ria.

Aquí es pro­du­ei­xen con­tras­tos que l’eco­no­mia difícil­ment pot expli­car: Espa­nya, amb un PIB per capita de 92, té 0,7 per­so­nal mèdic per cada mem­bre de per­so­nal d’infer­me­ria, men­tre que els EUA (PIB per capita de 141) i Noru­ega (146) tenen una ràtio de 0,2 i 0,3. En aquest cas, Cata­lu­nya surt gua­nya­dora: amb un PIB de 107 té el major nom­bre de per­so­nal mèdic en relació amb el per­so­nal d’infer­me­ria dels països rela­ci­o­nats: 0,8.

El cas de Cata­lu­nya és sig­ni­fi­ca­tiu. Té un PIB per capita sem­blant al del Regne Unit (105), al de França (104) i al de Finlàndia (109), però la ràtio de per­so­nal mèdic en relació amb el per­so­nal d’infer­me­ria d’aques­tes eco­no­mies és molt infe­rior a la de Cata­lu­nya: 0,4, 0,3 i 0,2, res­pec­ti­va­ment.

Que no única­ment raons econòmiques influ­ei­xen en aques­tes diferències s’apre­cia en els casos d’Àustria i Eslovàquia; els EUA, Dina­marca, Finlàndia i el Japó; i en els d’Irlanda, Noru­ega, Islàndia i Bèlgica: tant en el pri­mer grup de països com en el segon i en el ter­cer es dona una ràtio molt simi­lar entre per­so­nal mèdic i d’infer­me­ria i, no obs­tant això, les seves diferències de PIB per capita són apre­ci­a­bles.

És evi­dent que l’objec­tiu d’un sis­tema sani­tari ha de ser pres­tar la millor atenció pos­si­ble amb el pres­su­post amb què es compti en cada moment; això és un fet que bus­quen els sis­te­mes sani­ta­ris de tots els països tin­guts en compte. Tan­ma­teix, sorprèn que països amb més pro­duc­ti­vi­tat –en el fons el PIB per capita és una mesura de la pro­duc­ti­vi­tat– tin­guin un nom­bre de per­so­nal mèdic i de per­so­nal d’infer­me­ria tan allu­nyat de països amb menor pro­duc­ti­vi­tat; de la mateixa manera que sorprèn que la ràtio entre per­so­nal mèdic i d’infer­me­ria sigui més reduïda en els pri­mers que en els segons. Per medi­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.