El potencial agroalimentari de Lleida
Lleida és el motor agrícola de Catalunya. Té una excel·lent climatologia amb molt de sol i aigua. Compta amb un alt volum, qualitat i molta exportació, en productes com la fruita, l’oli, el porcí, l’aviram i el vacum, entre d’altres. També té empreses molt importants com Guissona, Vall Companys, Borges, ACTEL, Ivars d’Urgell, Sant Domènec, Cadí i Fruits de Ponent, per citar-ne algunes.
La facturació de la producció agrària de Lleida és molt important i representa el 63,16% del total de Catalunya. En canvi, el pes de la facturació de la indústria alimentària, que és la que aporta més valor afegit, és menys significatiu (7,24%). La causa és que la major part de l’elaboració es fa a la resta de Catalunya o en altres països. Vegem-ne dos exemples. Un és l’oli, que empreses italianes compren a granel i que després envasen i venen per tot el món. Un altre exemple és que Lleida és el major productor de porcs, però pateix un dèficit d’escorxadors i indústries càrnies. Quan els productes marxen als escorxadors d’Osona i de Girona, després ja no tornen i, per tant, es perd la possibilitat de generar més valor afegit.
D’acord amb l’estudi sobre la transformació econòmica de Lleida que acaba de publicar Fòrum Empresa, hi ha diverses actuacions que poden multiplicar el valor afegit de la producció agrària. En primer lloc, cal atraure inversió internacional i noves empreses, oferint una immillorable localització. En segon lloc, cal seguir apostant per la dimensió a través de la cooperació empresarial i la col·laboració publicoprivada. Un bon exemple és GlobaLleida, que aglutina en una sola organització els recursos de promoció de l’Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida, la Diputació de Lleida i les cambres de comerç de Lleida i de Tàrrega. En tercer lloc, calen noves plantes escorxadores. En quart lloc, cal seguir apostant per l’R+D, aprofitant realitats com el parc científic per introduir innovacions tant en la producció com en la comercialització. En els darrers anys, han sovintejat experiències molt interessants d’empreses de menor dimensió però molt innovadores, com Carn Sargaire (carn de vedella ecològica), Elixirs de Ponent (elaboració de licors artesans), Cal Quiteria (formatges de cabra de qualitat), SAT Edoa (cireres d’alta qualitat)...
En definitiva, es tracta de passar d’una economia basada en l’explotació agrícola i ramadera a un clúster agroalimentari i de valor afegit. D’aquesta manera, augmentarà la riquesa que es genera al territori i, per tant, el benestar de la població.