Opinió

Refredament

La contribució del sector exterior va ser decisiva per a la reactivació econòmica després de l’esclat de la crisi financera tan dura
Sofrim els efectes de la batussa proteccionista, l’exasperant intolerància al risc dels socis comunitaris, la contenció dels ingressos turístics...

El comerç inter­na­ci­o­nal és un meca­nisme d’inter­de­pendència econòmica molt potent. Les eco­no­mies de dimensió reduïda, amb diver­si­tat pro­duc­tiva i de recur­sos, pene­tració impor­tant d’inversió exte­rior i un bon encaix en les cade­nes glo­bals de valor reque­rei­xen mer­cats externs ben oberts i esce­na­ris rela­ti­va­ment pre­vi­si­bles. Som molt sen­si­bles als can­vis en la natu­ra­lesa dels inter­can­vis comer­ci­als i en la salut dels prin­ci­pals mer­cats mun­di­als perquè el tei­xit pro­duc­tiu català fa temps que va adreçar la seva mirada ben lluny de la península Ibèrica.

Sec­tor exte­rior.

La con­tri­bució del sec­tor exte­rior va ser deci­siva per a la reac­ti­vació econòmica després de l’esclat de la crisi finan­cera, apro­fi­tant la dolo­rosa deva­lu­ació interna de cos­tos per millo­rar quo­tes de mer­cat i com­pen­sar el des­cens abrupte de la demanda interna. Els efec­tes de l’auxili extern, però, min­ven a mesura que el furor tui­taire de Trump i l’anèmia econòmica de l’euro­zona afli­gei­xen el sen­ti­ment dels mer­cats. Sofrim els efec­tes de la batussa pro­tec­ci­o­nista, l’exas­pe­rant into­lerància al risc dels socis comu­ni­ta­ris, la con­tenció dels ingres­sos turístics, els dub­tes exis­ten­ci­als de l’auto­moció i les incer­te­ses que tena­llen la inversió empre­sa­rial.

L’alen­ti­ment detec­tat en l’evo­lució de les expor­ta­ci­ons cata­la­nes s’explica per l’escàs dina­misme dels nos­tres prin­ci­pals mer­cats euro­peus, amb Ale­ma­nya, França i Itàlia al cap­da­vant. També dol la pèrdua de posi­ci­ons adqui­ri­des als Estats Units i a la Xina, però el retrocés de la demanda exte­rior no es deu a l’enca­ri­ment de cos­tos o al com­por­ta­ment de l’euro. L’evo­lució del comerç inter­na­ci­o­nal no és glo­ri­osa i avui es fa molt més difícil con­que­rir posi­ci­ons gua­nya­do­res terra enllà. Les estruc­tu­res de cre­ació de valor han can­viat sen­si­ble­ment i han dava­llat un esglaó en l’escala glo­bal. La crisi ha limi­tat l’expansió de les cade­nes més com­ple­xes, ha revi­fat les xar­xes regi­o­nals d’apro­vi­si­o­na­ment i ha con­ver­tit la fac­to­ria asiàtica en gai­rebé auto­su­fi­ci­ent.

Els avenços en el con­tin­gut tec­nològic de les expor­ta­ci­ons cata­la­nes són bones notícies, però la regressió en els preus i el marge comer­cial ens mos­tren que només la millora de la pro­duc­ti­vi­tat ens farà crear més opor­tu­ni­tats de les que tro­ba­rem pel camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.