Eines

4. comunicació

L’aixafaguitarres de les empreses

Les organitzacions estan cada vegada més exposades a les crisis corporatives. Tanmateix, no és fàcil defensar internament que cal preparar-se per a un xoc de reputació quan les coses van bé

Diuen que qui té una crisi, té un tresor perquè se n’aprèn molt

Les empre­ses són avui dia més vul­ne­ra­bles que mai. La pos­si­bi­li­tat de patir una crisi (acci­dents, catàstro­fes natu­rals, escàndols repu­ta­ci­o­nals per expo­sició a les xar­xes, con­flic­tes soci­als, etc.) sem­bla més que una pos­si­bi­li­tat una cir­cumstància ine­vi­ta­ble que només manté oberta la incògnita de saber quan serà. L’experiència ens diu que serà en el pit­jor moment per a l’empresa. A la com­pa­nyia càrnia Cam­pofrío, un incendi li va cre­mar total­ment la planta de Bur­gos; era el 2014, poc abans de la cam­pa­nya de Nadal. El fabri­cant coreà de mòbils Sam­sung va llançar al mer­cat l’estiu del 2018 un inno­va­dor telèfon intel·ligent, el Galaxy Note 7, però un pro­blema amb les bate­ries va pro­vo­car un seguit d’explo­si­ons en algu­nes uni­tats que ja esta­ven en mans dels usu­a­ris. Van haver de reti­rar el pro­ducte quan la pugna amb l’iPhone d’Apple pel mer­cat dels smartp­ho­nes estava en el moment més àlgid.

Quan arribi el dia D i l’hora H, l’únic que està a les nos­tres mans és com res­pon­dre. Per una crisi hi ha empre­ses que des­a­pa­rei­xen o que que­den greu­ment feri­des; en canvi, d’altres en sur­ten reforçades. La diferència està en la gestió que en fem. Pre­ci­sa­ment, l’Ins­ti­tut Cerdà acaba de publi­car la quarta mono­gra­fia sobre crisi i resilència de les orga­nit­za­ci­ons, en el marc de la feina que des de fa anys du a terme per pre­ve­nir i mini­mit­zar l’impacte de les cri­sis. El tre­ball ana­litza un seguit de casos reals -els de Cam­pofrío i Sam­sung en són dos- i pro­posa un decàleg de bones pràcti­ques en un entorn d’expo­sició cada cop més gran: “Ara és més com­plex que fa quinze anys donar la res­posta ade­quada a una crisi; la soci­e­tat és més sofis­ti­cada i el món, més glo­bal, per la qual cosa ja no ser­veix tenir un per­fil baix, els silen­cis no són ren­di­bles”, va asse­gu­rar el direc­tor de la mono­gra­fia i pro­fes­sor de l’IESE, Albert Gir­bal, en la pre­sen­tació.

Per Gir­bal, la clau és que les orga­nit­za­ci­ons han d’estar pre­pa­ra­des i entre­na­des, i que l’objec­tiu és sor­tir-ne reforçades. Ara bé, el prin­ci­pal incon­ve­ni­ent és que cal una gran men­ta­lit­zació. “Pre­pa­rar-se per a una crisi quan les coses van bé és molt difícil, i qui té la res­pon­sa­bi­li­tat en una empresa de fer-ho es pot sen­tir molt sol”, reco­neix Jorge Las­he­ras, pre­si­dent del Círculo Empre­sa­rial Japón-España. Sole­dat i incom­prensió. Eli­sa­bet Vila­do­miu, direc­tora de Ris­cos, Cri­sis i Resiliència de l’Ins­ti­tut Cerdà, asse­gura que qui insis­teix en aquests temes dins d’una empresa corre el risc de ser vist com “l’aixa­fa­gui­tar­res”, i insis­teix que per com­ba­tre-ho cal que la gestió de la crisi esti­gui en l’agenda de la direcció i que impli­qui un canvi cul­tu­ral dins l’orga­nit­zació.

Tam­poc no n’hi ha prou amb tenir el millor pro­ce­di­ment d’actu­ació del món enqua­der­nat i ben acces­si­ble a la pres­tat­ge­ria si no s’exer­cita. “Els espor­tis­tes que no s’entre­nen no poden com­pe­tir i en la gestió de les cri­sis passa el mateix, l’entre­na­ment és clau”, subrat­lla Gir­bal. En aquest sen­tit, Laura Sabaté, direc­tora de comu­ni­cació de Ned­gia, Grup Naturgy, dona molta importància als períodes entre crisi, que cal apro­fi­tar per fer “simu­la­cres sobre­tot de les coses menys evi­dents”.

I la crisi esclata.

El manual de gestió de crisi actual té el seu pre­ce­dent en els manu­als de comu­ni­cació de crisi, i encara avui dia saber comu­ni­car és la pri­mera línia de defensa. “La comu­ni­cació basada en fets i veri­tats és la gran eina per recu­pe­rar la con­fiança i la marca”, explica Las­he­ras, que recorda la gestió que, quan era res­pon­sa­ble de Yamaha Espa­nya, va fer de la crisi deri­vada de l’incendi que va fer des­a­parèixer la planta de Palau de Ple­ga­mans el 1991. “El pri­mer que vaig veure és que calia recu­pe­rar la con­fiança dels tre­ba­lla­dors, dels proveïdors i dels cli­ents, però no sabia gaire bé com”, reco­neix Las­he­ras. Men­tre tre­ba­lla­ven en la recons­trucció, Yamaha va fer una cam­pa­nya d’anun­cis set­ma­nals a la premsa expli­cant què s’estava fent i què fal­tava per fer.

Uns vint-i-vuit anys després d’aquell epi­sodi, la nove­tat són les xar­xes soci­als. “Ens han fet can­viar”, reco­neix la direc­tora de comu­ni­cació de Ned­gia. En aquests moments, un comen­tari a Twit­ter o una denúncia a Ins­ta­gram poden ser el ger­men d’un pro­blema. “Tre­ba­llem dia a dia perquè una incidència no es con­ver­teixi en una crisi”, asse­gura. Ara bé, ja amb la crisi en marxa, la clau és, segons Sabaté, ser capaç de tenir sem­pre la infor­mació última, que aquesta sigui veraç i que no s’ama­gui res. I en base a aquesta infor­mació, pren­dre les deci­si­ons.

Amb la comu­ni­cació, un altre fac­tor crític és el lide­ratge. Fa vuit anys, el Japó va haver de fer front a una crisi de grans pro­por­ci­ons: a Fukus­hima un ter­ratrèmol, un tsu­nami i un acci­dent nuclear van pro­vo­car un des­as­tre sense pre­ce­dents, i va cal­dre molt lide­ratge per ori­en­tar una soci­e­tat acos­tu­mada a res­pec­tar les indi­ca­ci­ons en cas d’emergència: “La resilència és la clau de la vida dels japo­ne­sos”, va mani­fes­tar Nao­hito Wata­nabe, cònsol del Japó a Bar­ce­lona.

Per tot això cal no tan­car gaire ràpid les cri­sis: “Qui té una crisi té un tre­sor”, diu Vila­do­miu. Les cri­sis són font d’apre­nen­tatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.