BBVA reitera que el procés va perjudicar l’economia
El servei d’estudis de l’entitat financera calcula que la tensió política i dels atemptats terroristes del 2017 van restar uns 30.000 afiliats a la Seguretat Social, que encara no s’han recuperat
Catalunya arrossega un dèficit d’uns 30.000 afiliats a la Seguretat Social en el sector privat com a conseqüència de la tensió política i els efectes dels atemptats terroristes de les Rambles i Cambrils de 2017. Així ho indica el servei d’estudis del BBVA en el seu informe Situació Catalunya, presentat avui a Barcelona.
La xifra surt de comparar l’evolució real d’aquest indicador a Catalunya amb el que hauria experimentat un territori similar que no hagués patit aquest xoc. Aquesta “regió sintètica”, l’alter ego de Catalunya, la construeixen els economistes a partir de comunitats espanyoles amb una estructura econòmica similar. El responsable de BBVA Research per a Espanya, Miguel Cardoso, subratlla que el creixement de l’ocupació des d’agost de 2017 a gener de 2019 ha estat sis dècimes percentuals menors, i que “no s’han recuperat encara”.
Les conclusions de l’entitat contrasten amb les que ha tret el Col·legi d’Economistes de Catalunya, després d’estudiar l’impacte econòmic de l’1 d’octubre del 2017, que s’han donat a conèixer recentment: “fins a maig de 2019, la incidència en l’economia real, en termes agregats, ha estat pràcticament nul·la”, a excepció del turisme durant el quart trimestre del 2017, destacaven.
En qualsevol cas, el BBVA estima que Catalunya creixerà enguany al voltant del 2,2%, i del 2,0% el 2020; i que es crearan uns 126.000 llocs de treball en el període 2018-2020. La construcció residencial i la indústria -que es recuperarà després del retrocés del 2018- seran alguns dels motors de l’ocupació.