Opinió

DE MEMÒRIA

“Fem història”

El 1986, per celebrar el seu centenari, la Cambra -presidida, aleshores, per Josep M. Figueras- va fer una gran exposició, amb un catàleg estudi important: ‘La Llotja i l’economia catalana. Del Consolat de Mar a la Cambra de Comerç’ (Barcelona, 1986)

La Cam­bra de Comerç, Indústria i Nave­gació de Bar­ce­lona, cre­ada el 1886, és la con­ti­nu­a­dora de la Junta de Comerç del 1758 (que era una recons­trucció del Con­so­lat de Mar del 1282, després que fos anul·lat amb la der­rota del 1714). La Junta de Comerç, entre mol­tes altres actu­a­ci­ons, va pro­moure l’extra­or­di­nari estudi d’Antoni de Cap­many sobre la revo­lució indus­trial comer­cial cata­lana dels segles XIII al XVI. Publi­cat entre el 1779 i el 1792, la Cam­bra el va ree­di­tar entre el 1961 i el 1963 (i Alta Fulla i la Dipu­tació de Bar­ce­lona, el 2001).

El 1986, per cele­brar el seu cen­te­nari, la Cam­bra -pre­si­dida, ales­ho­res, per Josep M. Figue­ras- va fer una gran expo­sició, amb un catàleg estudi impor­tant: La Llotja i l’eco­no­mia cata­lana. Del Con­so­lat de Mar a la Cam­bra de Comerç (Bar­ce­lona, 1986). Amb pròleg i pre­sen­ta­ci­ons del museòleg Joan Ainaud, direc­tor del Museu d’Art de Cata­lu­nya, i del geògraf i his­to­ri­a­dor Pierre Vilar.

La visió de l’eco­no­mia cata­lana que dona la Cam­bra el 1986 és, encara, la domi­nant. Per exem­ple, la paraula més uti­lit­zada en els títols de les onze eta­pes en que es pre­senta és crisi. S’inclou en cinc dels onze títols. Segueix, una sola vegada: “expansió” (segle XIII), “redreçament” (abans de 1714), “trans­for­ma­ci­ons” (1714-1833), “inno­va­ci­ons i diver­si­fi­ca­ci­ons” (curi­o­sa­ment, per als anys 1898-1923), una difícil de creurelibe­ra­lit­zació econòmica” (1957-73), seguida de “de la crisi en una eco­no­mia reno­vada” (1974-86). El que es va fer, hàbil­ment, és nedar i guar­dar la roba.

L’any 1986, la revo­lució digi­tal era a les bece­ro­les, la bio­me­di­cina era un pro­jecte, TV3 tenia tres anyets, la inversió publi­co­pri­vada del 92 era un horitzó, la cuina cata­lana no era el que ha estat. L’Estat espa­nyol feia veure que inver­tia, la Gene­ra­li­tat era, encara, molt prima, i la Unió Euro­pea començava a comp­tar. Era difícil entre­veure la ter­cera rein­venció de la soci­e­tat cata­lana (que tot just començava).

El 2019, cal una nova visió de l’eco­no­mia cata­lana. Cal expli­car-ne l’extra­or­di­nari -i per­sis­tent- dina­misme, enten­dre qui­nes són les cau­ses de l’èxit de les expor­ta­ci­ons (de pro­duc­tes i, també, de pro­fes­si­o­nals, de models i d’idees). I, conèixer-ne les limi­ta­ci­ons polítiques impo­sa­des des de fora (amb la con­nivència d’alguns de dins). Des del 28 de gener del 2019, es pot lle­gir el fil de vint tuits sobre la història econòmica de Cata­lu­nya de Fem Història. Sis tuits per a la pri­mera revo­lució indus­trial (que s’ini­cia en el segle XIII), sis tuits (del 7 al 12) per a la pri­mera rein­venció (segles XVI-XVII), dos tuits (13 i 14) per a la rede­fi­nició il·lus­trada (segle XVIII), qua­tre tuits per a la revo­lució indus­trial del vapor (del 15 al 18, segle XIX), i dos tuits impos­si­bles per a tot el segle XX i vint anys del XXI.

Una de les actu­a­ci­ons pos­si­bles de la junta direc­tiva de la Cam­bra que ha eixam­plat la seva base en les elec­ci­ons del 2019 és impul­sar i donar suport a ini­ci­a­ti­ves -en tots els for­mats dels dife­rents canals- per conèixer la tra­jectòria de l’eco­no­mia cata­lana, sense catas­tro­fis­mes. Dins, i fora del Prin­ci­pat. Com ho fan Fem Història, His­to­cat, La pet­jada cata­lana o La mira. Saben que no es pot repe­tir el que es va dir el 1986, perquè la quarta revo­lució indus­trial avança en tots els àmbits. I perquè, gràcies a les TIC, podem veure -en directe- la ina­de­quació/obso­lescència de les estruc­tu­res de l’Estat espa­nyol.

Les catalanes

Fem Història va tuitejar el 7 de març del 2019 un fil sobre una història política de les dones catalanes. Un altre gran esforç de síntesi sense precedents. Només caldria afegir-hi: l’empresària Tecla Sala; Maria Llong, la inventora -a Nàpols, el 1522!- dels hospitals que després van ser les maternitats; Roser Pi, la primera directora d’una pel·lícula; la professora Elsa Hoërler, autora d’un excel·lent llibre sobre les crisis econòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.