Gran angular

Les claus per fer créixer una empresa de nova creació opinió

Acom­pa­nyar les empre­ses en els seus pri­mers anys de vida en el mer­cat, amb suport d’asses­so­ria i men­to­ria, és un dels focus de Bar­ce­lona Activa, l’agència muni­ci­pal que impulsa les polítiques econòmiques i de desen­vo­lu­pa­ment local a Bar­ce­lona.

La nos­tra ciu­tat ha esde­vin­gut un hub tec­nològic i empre­ne­dor de referència a Europa i al món, i les neces­si­tats de les per­so­nes empre­ne­do­res i de les empre­ses de recent cre­ació han anat evo­lu­ci­o­nant de manera molt ràpida, per poder afron­tar els rep­tes d’un mer­cat cada vegada més com­pe­ti­tiu i exi­gent.

Des de Bar­ce­lona Activa, per tant, hem anat adap­tant de manera per­ma­nent la nos­tra car­tera de Ser­veis i Pro­gra­mes per tal de donar res­pos­tes de valor a totes les per­so­nes empre­ne­do­res que iniciïn un nou pro­jecte empre­sa­rial o que vul­guin fer créixer el seu negoci.

En el cas de les empre­ses de recent cre­ació, la nos­tra oferta de ser­veis i pro­gra­mes s’arti­cula al vol­tant d’alguns eixos prin­ci­pals, que tota per­sona empre­ne­dora ha de tenir ben tre­ba­llats perquè el seu pro­jecte asso­leixi les pri­me­res eta­pes amb èxit.

Per començar, cal que les empre­ses de recent cre­ació tin­guin una cul­tura con­su­mer cèntrica, és a dir, cen­trada en les per­so­nes poten­ci­al­ment usuàries del seu pro­ducte o ser­vei. Això va acom­pa­nyat, també, de pren­dre deci­si­ons basa­des en la inter­pre­tació de les dades, un tema clau en l’actu­a­li­tat.

Un altre eix fona­men­tal és la defi­nició del model de negoci. En l’entorn digi­tal, bàsica­ment podem defi­nir nego­cis basats en publi­ci­tat, subs­cripció o transacció (B2C) o bé SaaS i transacció (B2B). Cada model de negoci genera rep­tes dife­rents i neces­sita tre­ba­llar l’opti­mit­zació del seu fun­nel de manera dife­rent. Per exem­ple, hi ha models en què caldrà tre­ba­llar molt la fase d’awa­re­ness (quan encara no ens conei­xen), o pot­ser la de con­si­de­ració (quan mos­tren interès cap a nosal­tres), la de con­versió (quan ja ens han cone­gut i com­prat) i la de fide­li­tat (quan repe­tei­xen amb nosal­tres).

A més, l’equip pro­mo­tor de la nova empresa s’haurà de pre­gun­tar: vol la meva start-up maxi­mit­zar un marge o bé se cen­tra única­ment en el crei­xe­ment? Aquesta decisió és clau i les start-ups nor­mal­ment opten pel crei­xe­ment. El que ha de tenir clar l’equip fun­da­dor és que bus­car les dues coses alhora és, en la majo­ria dels casos, molt difícil d’acon­se­guir.

Un altre fac­tor clau per al crei­xe­ment i per a la super­vivència de les start-ups és la seva capa­ci­tat d’atraure el talent neces­sari per a cadas­cuna de les eta­pes en què anirà avançant el seu pro­jecte. El repte del talent, sobre­tot el talent digi­tal, és una pri­o­ri­tat per al nos­tre eco­sis­tema de ciu­tat i sovint la falta de talent és la prin­ci­pal bar­rera per al crei­xe­ment de les start-ups i les empre­ses en gene­ral.

Per aca­bar, cal des­ta­car la importància d’una bona anàlisi de les neces­si­tats finan­ce­res de la nova empresa perquè neixi via­ble i es man­tin­gui sos­te­ni­ble al llarg de les eta­pes de la seva vida. Entre les opci­ons de finançament que acos­tu­mem a estu­diar amb les per­so­nes usuàries dels nos­tres ser­veis, tro­bem el FFF, el crowd­fun­ding, el finançament ban­cari, el finançament públic, la inversió pri­vada o el boots­trap­ping. És gai­rebé segur que l’opció final serà un mix de les opci­ons ante­ri­ors, però cada font de finançament té punts favo­ra­bles i febles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.