Opinió

El Baltic Dry Index

L’origen remot del BDI es troba a Londres, a mitjans del segle XVIII, en una taverna de l’actual City on es reunien mercaders i on es van començar a anotar càrregues de les consignacions que es tancaven. Va ser el 1985, quan totes aquestes anotacions es van resumir en un índex que reflectia les contractacions del transport marítim

El Bal­tic Dry Index (BDI) és un índex “per a experts”, la qual cosa equi­val a dir que té una molt escassa divul­gació en els mit­jans per al gran públic, cosa que és un error perquè aquest índex és un fabulós resum de… tot! De tot el que passa en l’eco­no­mia pla­netària i alhora un indi­ca­dor avançat del que ha de venir.

Curi­o­sa­ment, l’ori­gen remot del BDI es troba a Lon­dres, a mit­jans del segle XVIII, en una taverna de l’actual City on es reu­nien mer­ca­ders i on es van començar a ano­tar càrre­gues de les con­sig­na­ci­ons que es tan­ca­ven. Va ser el 1985, quan totes aques­tes ano­ta­ci­ons es van resu­mir en un índex que reflec­tia les con­trac­ta­ci­ons del trans­port marítim, però no de qual­se­vol con­trac­tació, sinó d’aque­lles cor­res­po­nents al trans­port marítim de com­mo­di­ties sòlides i a gra­nel –cere­als, carbó, mine­ral de ferro…– tan­ca­des, diària­ment, a les 13 h de Lon­dres. Evi­dent­ment, l’evo­lució del BDI mos­tra mol­tes coses sobre l’evo­lució de l’eco­no­mia mun­dial, i les seves tendències anti­ci­pen cap a on pot anar aquesta eco­no­mia mun­dial.

El gràfic que acom­pa­nya aquest text mos­tra l’evo­lució del BDI entre el 1985 i el 2019. És una sèrie cro­nològica prou llarga perquè que­din reflec­tits els que han estat els vai­vens d’aquests anys pas­sats. Obser­veu el gràfic: que­den per­fec­ta­ment deli­mi­ta­des diver­ses fases.

Entre el 1985 i el 1995, la tendència de l’índex puja, però de manera molt mode­rada. L’era Rea­gan, la des­a­pa­rició de l’URSS i la recessió que va donar pas a l’admi­nis­tració Clin­ton van influir molt escas­sa­ment en el com­po­nent final del BDI.

Entre el 1995 i el 2002, hi ha una cai­guda, tot i que sense dra­ma­tis­mes. Ni la bom­bo­lla punt­com, ni el seu final, ni l’11-S, ni la recessió poste­rior van cau­sar cap drama en el comerç inter­na­ci­o­nal.

En els dis­set anys ante­ri­ors es pot dir que les coses havien que­dat com van començar, el BDI havia pujat i bai­xat, però l’esta­bi­li­tat dels resul­tats que­dava defi­nida en el seu com­por­ta­ment; a par­tir del 2002, però, el deliri. En els sis anys que van entre aquest últim any i el 2008, l’índex puja, lite­ral­ment, com un coet. És la fase d’“el món va bé”, la fase del “tot és pos­si­ble”. Un crei­xe­ment que s’escapa de tota lògica i que va anar seguit d’un enfon­sa­ment que també s’escapa de tota lògica.

Crei­xe­ment durant els anys 2009 i 2010 a causa de l’aug­ment des­a­fo­rat de la des­pesa pública dins d’aque­lla litúrgia que deia que amb una política key­ne­si­ana seria pos­si­ble la recu­pe­ració, i cai­guda entre el 2010 i el 2012 en la fase d’aus­te­ri­tat següent, quan l’objec­tiu va ser nete­jar aquells des­me­su­rats dèficits en què les eco­no­mies mun­di­als havien entrat. El que ve a con­ti­nu­ació és el nos­tre pre­sent.

La fase de les amfe­ta­mi­nes, la de les injec­ci­ons mas­si­ves de liqui­di­tat per part del BCE, del BoE, del BoJ i del govern xinès i la con­ti­nu­ació de la política expan­siva de la FED van por­tar a un aug­ment del BDI, però molt mode­rat; era com si el sis­tema no es cregués que allò portés enlloc, la qual cosa va anar seguida d’una ele­vada vola­ti­li­tat fins a finals del 2018, de manera que un extra­ter­res­tre que hagués mirat l’índex a prin­ci­pis del 2012 hau­ria pogut dir que no s’havia mogut si l’hagués tor­nat a mirar a finals del 2018.

La ter­cera fase d’aquesta crisi es posa de mani­fest a par­tir de finals del 2018, quan el BDI adopta una tendència de cai­guda clara i defi­nida, i això és el més sig­ni­fi­ca­tiu. El BDI es troba avui en un dels moments més bai­xos de la seva història, però el més sig­ni­fi­ca­tiu és com està caient. El BDI està reflec­tint la guerra tec­no­lo­gi­co­co­mer­cial entre els Estats Units i la resta del món que s’està ges­tant per l’estratègia defen­siva adop­tada pels EUA, que pot supo­sar una cai­guda a plom del comerç inter­na­ci­o­nal; tam­poc hi ajuda la cer­tesa que s’han asso­lit uns nivells de deute impa­ga­bles i que és precís no dila­tar ni un segon la neteja dels balanços de nom­bro­ses enti­tats finan­ce­res. Ines­ta­bi­li­tat pla­netària, en defi­ni­tiva, reflec­tida en una situ­ació en què l’oferta és molt supe­rior a la demanda i en què la tec­no­lo­gia escom­brarà acti­vi­tats i tas­ques avui desen­vo­lu­pa­des per humans.

On aca­barà el BDI el seu des­cens? Hau­rem d’espe­rar per veure-ho, però en qual­se­vol cas és reco­ma­na­ble no per­dre de vista com evo­lu­ci­ona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.