Política

L’eurocambra, aliena al vet de l’Estat a Junqueras, Puigdemont i Comín

L’aparell del Parlament Europeu fa setmanes que dribla la polèmica pel vet als eurodiputats

“Res d’això depèn de l’eurocambra”, insistia una portaveu

“Res d’això depèn de l’euro­cam­bra”, insis­tia a finals de la set­mana pas­sada una por­ta­veu de la ins­ti­tució. L’apa­rell del Par­la­ment Euro­peu diri­git pel seu pre­si­dent sor­tint, Anto­nio Tajani, fa set­ma­nes que dri­bla la polèmica per l’absència dels inde­pen­den­tis­tes gua­nya­dors en les elec­ci­ons euro­pees a Cata­lu­nya en aquesta nova legis­la­tura, no sense alguna rellis­cada.

Oriol Jun­que­ras no podrà ocu­par demà el seu escó a Estras­burg perquè el Suprem va con­si­de­rar que hi hau­ria risc de fuga i que entor­pi­ria la fina­lit­zació del procés judi­cial de l’1-O. Tam­poc ho faran Car­les Puig­de­mont i Toni Comín, després que la JEC els impedís fer l’aca­ta­ment de la Cons­ti­tució a distància.

Mal­grat les tra­ves de les auto­ri­tats espa­nyo­les, l’euro­cam­bra defensa que no té res a dir en aquest cas perquè és com­petència de l’Estat espa­nyol rati­fi­car la llista defi­ni­tiva d’euro­di­pu­tats després de les elec­ci­ons. Tot i això, el seu silenci no sig­ni­fica que altres ins­ti­tu­ci­ons de la Unió Euro­pea, com ara els tri­bu­nals, no puguin pro­nun­ciar-se al res­pecte. De fet, tant JxCat com ERC han anun­ciat acci­ons legals a escala euro­pea per reba­tre el vet espa­nyol.

Al Tri­bu­nal de Justícia

Per ara, només Jun­que­ras ha ini­ciat el camí perquè el Tri­bu­nal de Justícia de la UE exa­mini si l’Estat ha vul­ne­rat els seus drets polítics i de repre­sen­tació garan­tits en la llei euro­pea impo­sant res­tric­ci­ons pre­vis­tes per la legis­lació elec­to­ral espa­nyola.

El líder repu­blicà ha recla­mat al Suprem espa­nyol que passi la pilota a aquesta instància euro­pea, però a un dia de la sessió de cons­ti­tució de l’euro­cam­bra la qüestió encara no s’ha deci­dit. Per con­tra, Puig­de­mont no ha reve­lat la seva estratègia jurídica i no ha tan­cat la porta a fer una queixa direc­ta­ment al TJUE per denun­ciar la inacció de l’euro­cam­bra a l’hora de pro­te­gir els drets dels seus futurs mem­bres.

En espera dels pròxims pas­sos, els experts en dret euro­peu coin­ci­dei­xen a asse­nya­lar que aquest seria un cas “inèdit” per al tri­bu­nal amb seu a Luxem­burg, ja que es qüesti­o­na­ria si el dret a la repre­sen­tació política a la UE està per sobre del dret dels estats a esta­blir requi­sits per ser euro­di­pu­tat, un cop els ciu­ta­dans s’han pro­nun­ciat a les urnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.