Eines

Moira Bortagaray

Coatch i coautora del llibre Free Brain

“Oblidem el mite del borratxo enginyós. Cuidar la salut ens fa creatius més temps”

Taronja amb canyella és una recepta molt recomanable per preparar el cervell

Moira Bor­ta­ga­ray és coau­tora, amb Franc Ponti i Aldana Abele, del lli­bre Free Brain, sobre les estratègies per alli­be­rar la cre­a­ti­vi­tat. Experta en lide­ratge en les orga­nit­za­ci­ons i en coac­hing per a exe­cu­tius, és la res­pon­sa­ble d’abor­dar en el lli­bre el repte des de l’ali­men­tació.

Com arriba a interes­sar-se per l’ali­men­tació?
Dues cir­cumstàncies per­so­nals em van por­tar a refle­xi­o­nar sobre com l’ali­men­tació acaba afec­tant la nos­tra salut i com ens sen­tim. Ales­ho­res, va arri­bar a les meves mans un lli­bre de Daniel Reid, El tao de la salud, el sexo y la larga vida, que em va obrir els ulls i va ser l’inici d’una recerca per­so­nal de deu anys.
Què va des­co­brir?
Que la mala ali­men­tació és l’ori­gen de molts dels pro­ble­mes que tenim. I que si, per con­tra, tenim bons hàbits a l’hora de men­jar ens sen­ti­rem millor i, per tant, serem més cre­a­tius.
Al llarg de la història, hi ha molts exem­ples de per­so­nes molt cre­a­ti­ves que mal­trac­ta­ven el seu cos.
Sí però són com un llumí que s’encén i s’apaga. Antoni Gaudí va tenir una vida metòdica i allu­nyada dels exces­sos i ens ha rega­lat una obra cre­a­tiva desen­vo­lu­pada durant molts anys. Ens hem de treure del cap el mite que les bones idees estan vin­cu­la­des a moments d’exces­sos per l’alco­hol o les dro­gues. És més sos­te­ni­ble cer­car la cre­a­ti­vi­tat des de la pre­pa­ració salu­da­ble del cos.
Ens podem pre­pa­rar per ser cre­a­tius?
Efec­ti­va­ment. Hem de començar per pro­por­ci­o­nar al cos el des­cans que li cal. Dor­mir mala­ment té un cost. En canvi, fer la mig­di­ada, que és com fer un reset al cer­vell, és un cos­tum molt salu­da­ble que, malau­ra­da­ment, estem per­dem. Després, per a la cre­a­ti­vi­tat, com més lleu­gers, millor. Si estic paint un àpat copiós, el cos hi des­tina molta ener­gia, de manera que deixa en un segon pla altres acti­vi­tats, com, per exem­ple, la capa­ci­tat de ser cre­a­tiu. L’agi­li­tat men­tal està rela­ci­o­nada amb tenir poca cosa a l’estómac. Per últim, beure aigua. El cos neces­sita hidra­tar-se bé. A vega­des, quan estem can­sats, beure aigua ens des­perta i revi­ta­litza.
Quin tipus d’ali­ments fan tre­ba­llar al cer­vell de manera més bri­llant?
El cer­vell agra­eix pro­duc­tes de bona qua­li­tat nutri­tiva, i en aquest sen­tit és més fàcil enu­me­rar què no hem de fer que el con­trari.
Per exem­ple?
Evi­tar el sucre refi­nat. El cer­vell neces­sita glu­cosa, però tenim al nos­tre abast diver­ses mane­res d’acon­se­guir-la. Quan con­su­mim pro­duc­tes pro­ces­sats, com ara gelats o una beguda refres­cant, el cos expe­ri­menta una ele­vada pujada de la glucèmia, que obliga a alli­be­rar molta insu­lina de cop i pro­voca una bai­xada en picat. Això al llarg d’una vida genera des­ar­ran­ja­ments. El sucre també dis­persa la nos­tra ment, i alguns estu­dis el rela­ci­o­nen amb el tras­torn per dèficit d’atenció. El pro­blema és que no som cons­ci­ents que inge­rim grans quan­ti­tats de sucre, perquè està ocult. Per les seves pro­pi­e­tats con­ser­vants i addic­ti­ves, s’incor­pora als embo­tits, les sal­ses i, en gene­ral, als pro­duc­tes pro­ces­sats.
Hi ha supera­li­ments vin­cu­lats amb la cre­a­ti­vi­tat?
Efec­ti­va­ment. Aju­den a ser més cre­a­tius els pro­duc­tes amb omega 3, com ara l’alvo­cat i el peix blau, també la fruita sec, les lla­vors i l’oli d’oliva extra verge de la pri­mera prem­sada en fred.
Com actuen?
L’omega 3 millora les con­ne­xi­ons entre les neu­ro­nes i, en defi­ni­tiva, l’inter­canvi d’infor­mació. La cre­a­ti­vi­tat, al final, és l’exer­cici de con­nec­tar idees que són al nos­tre cer­vell.
Alguna recepta per ser cre­a­tiu?
Taronja amb canye­lla, per exem­ple. La taronja ens aporta mol­tes vita­mi­nes i sucres, però dels bons, dels com­ple­xos, que donen ener­gia. La canye­lla, per la seva banda, regula la glu­cosa en sang, l’esta­bi­litza, de manera que mini­mitza el pic glucèmic. En altres parau­les, l’orga­nisme fun­ci­ona sense sobre­salts. També acon­se­lla­ria mol­dre lla­vors de sèsam amb sal i con­di­men­tar els nos­tres plats amb el resul­tat. A més de saborós, és una font molt impor­tant d’un gran nom­bre de substàncies (omega 3 i 6, vita­mina E i sobre­tot silici) que ens aju­den a l’equi­li­bri i a ser cre­a­tius.
Al final, tot es resu­meix a men­jar bé. Creu que dedi­quem el temps i l’interès sufi­ci­ents?
Rotun­da­ment, no. Men­jar és una neces­si­tat bàsica, per tant, fer-ho salu­da­ble­ment hau­ria de ser una pri­o­ri­tat i si no sabem tro­bat els 20 minuts que calen per fer un arròs inte­gral, és que alguna cosa no està bé. Hem de començar pels nos­tres fills. Hem d’edu­car que és molt impor­tant com ens ali­men­tem. El currículum esco­lar hau­ria d’incor­po­rar l’ali­men­tació i, a les llars, els pares no hem d’allu­nyar els fills de la cuina. Està en joc la nos­tra salut. La pre­venció de mol­tes malal­ties té a veure amb una bona ali­men­tació.
I fins a quin punt ho sabem?
Cada cop hi ha més consciència, però ho hem de repe­tir més: mol­tes de les malal­ties tenen l’ori­gen en l’ali­men­tació. Després, ens con­ven­cen que amb una pas­ti­lla es resol. Ens hau­ria de resul­tar sos­pitós que Bayer com­pri Mon­santo pels vin­cles entre la indústria ali­mentària i far­macèutica. Pri­mer, ens gene­ren el pro­blema i després, ens venen la solució.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.