Política

L’‘Open Arms’ resisteix davant la inacció dels governs i la UE

L’ONG catalana rescata 39 persones més, que s’afegeixen a les 121 que ja eren a bord

Mentre la UE mira cap a una altra banda, Itàlia, l’Estat espanyol i Malta no permeten el desembarcament als refugiats

A Open Arms ho tenen clar: “Cap polític evi­tarà que pro­te­gim la vida humana al mar.” Ho va recor­dar ahir el seu fun­da­dor, Òscar Camps, en la roda de premsa que va fer l’ONG cata­lana des de l’aero­port de Lam­pe­dusa, a Sicília. L’acom­pa­nyava el pre­si­dent d’Open Arms Itàlia, Ric­cardo Gatti; l’actor Ric­hard Gere, i Gabri­ele Rubini, xef, fotògraf i acti­vista italià, cone­gut pels seus pro­nun­ci­a­ments polítics sense pèls a la llen­gua en con­tra del govern gri­lli­no­leg­hista.

Van com­parèixer per expli­car que la situ­ació a bord de la nau, que va començar el seu peri­ple el dia 1 d’agost, és insos­te­ni­ble. La nit de diven­dres a dis­sabte van res­ca­tar 39 per­so­nes més, que s’afe­gei­xen a les 121 d’altres sal­va­ments ante­ri­ors, que avui ja farà deu dies que estan amun­te­ga­des a la coberta de la nau. Alarm Phone, el pro­jecte que s’encar­rega de vigi­lar i donar l’alarma quan hi ha refu­gi­ats en difi­cul­tats al mig del mar, va llançar l’SOS: hi havia una nau a la deriva en aigües de Malta.

Segons el pre­si­dent d’Open Arms Itàlia, quan hi van arri­bar van veure que les con­di­ci­ons de la barca eren esta­bles. Van avi­sar les auto­ri­tats de Malta, que els van dir que s’espe­res­sin i que hi envi­a­rien una llanxa per reco­llir-los. Al cap de poca estona, però, l’embar­cació va començar a omplir-se d’aigua. La vida de les per­so­nes a bord estava en perill i van deci­dir embar­car-les. I sort d’Open Arms, ja que la llanxa de sal­va­ment de la guàrdia de cos­tes mal­tesa no hi va arri­bar fins a les sis de la mati­nada. A aque­lla hora, la bar­cassa ja esta­ria al fons del mar. I els 39 ocu­pants, també.

Quan va arri­bar la llanxa de la guàrdia de cos­tes, va voler reco­llir només els res­ca­tats aque­lla nit, perquè eren en aigües ter­ri­to­ri­als de Malta; de la resta, no se’n fan res­pon­sa­bles. “Això va pro­vo­car que la situ­ació dege­nerés”, va expli­car Gatti. Les per­so­nes que feia nou dies i nou nits que esta­ven amun­te­ga­des a coberta, en veure’s rebut­ja­des per la guàrdia de cos­tes de Malta, van començar a des­es­pe­rar-se. Són per­so­nes que han estat vícti­mes de tor­tu­res, vio­la­ci­ons i pri­va­ci­ons molt dures, i estan esgo­ta­des men­tal­ment, emo­ci­o­nal­ment i física­ment. Per això, Open Arms va comu­ni­car què pas­sava a les auto­ri­tats de Malta i els va dema­nar que atu­res­sin el trans­bord fins que no pogues­sin fer-se càrrec dels altres nàufrags. Dels quals, de moment, ni Itàlia, ni l’Estat espa­nyol ni Malta en volen saber res.

La presència a bord de l’Open Arms de l’actor Ric­hard Gere ha encès el focus d’interès de la premsa inter­na­ci­o­nal. El que més ha impac­tat l’actor, que va dur pro­vi­si­ons als nàufrags, són les històries de dolor i pati­ment de les dones a bord: la gran majo­ria han sobre­vis­cut a vio­la­ci­ons i vexa­ci­ons inhu­ma­nes. Mat­teo Sal­vini li va res­pon­dre: “Que se’ls endu­gui a tots a Hollywood, si li fan tanta pena.”

Davant la inacció de la UE i la nega­tiva dels estats a aco­llir els refu­gi­ats, l’ONG es pre­para per al pit­jor dels esce­na­ris. El vai­xell Astral va sal­par del port de Bada­lona i es pre­veu que demà porti a l’Open Arms ali­ments i mede­ci­nes per pas­sar encara més dies al mar, entre la incer­tesa i la sen­sació d’aban­do­na­ment.

LES FRASES

No m’interessa Salvini. El que m’importa és ajudar aquestes persones
Richard Gere
actor nord-americà
Si no tenen vies segures, Europa lliura aquestes vides al crim organitzat
Òscar Camps
fundador d’Open Arms
Richard Gere a bord de l’‘Open Arms’? Espero que quedi ben bronzejat i que s’hi trobi bé
Matteo Salvini
vice-primer ministre italià

Vint anys de presó per haver salvat vides al mar?

Miguel Duarte té 25 anys, és de Portugal i va participar en diverses missions humanitàries de l’ONG alemanya Jugend. Itàlia l’acusa d’“afavorir la immigració clandestina” i per això li podrien caure vint anys de presó.

A Portugal, les mostres de suport són massives. El president de la República, el constitucionalista Marcelo Rebelo de Sousa, de centredreta, va expressar la seva solidaritat i va dir que “defensar la vida és una obligació d’acord amb la llei portuguesa; és estrany que no ho sigui en tots els altres països”.

El govern portuguès, de centreesquerra, ha ofert a l’activista Duarte “tota l’ajuda legal i diplomàtica”. La societat civil portuguesa també ha iniciat una campanya per donar-li suport, amb el lema Salvar vides no és cap delicte.

Filipe Marques, president de l’Associació de Magistrats Europeus per la Democràcia i les Llibertats (Medel), ha escrit una contundent carta al primer ministre italià, Giuseppe Conte. En aquesta missiva, critica durament el govern d’Itàlia i dona tot el seu suport a l’activista portuguès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.