La firma Biogründl aplica el suro al camp de la cosmètica
L’empresa investiga les propietats del suro com a component antiedat per a cremes
La firma Biogründl vol aprofundir en les possibilitats del suro dins del camp de la cosmètica i, en col·laboració amb l’Institut Català del Suro, està explorant com es poden incorporar els polifenols -substàncies antioxidants del suro- a cremes i altres productes amb propietats antienvelliment.
Biogründl ha rebut un ajut de 77.500 euros per desenvolupar la recerca, dins del programa INNOTEC d’ACCIÓ. La firma i l’Institut Català del Suro investiguen al voltant de diversos sistemes d’extracció de polifenols del suro per poder-los donar una funció de principi actiu amb propietats antioxidants per a usos cosmètics. Com explica la directora de Biogründl, Ruth Margalef: “Tots sabem que envellim perquè ens oxidem i per tant, els polifenols, com que són antioxidants, s’haurien de poder utilitzar també com a actius per endarrerir el procés natural d’envelliment.
El suro té una composició química que el diferencia d’altres parts de l’alzina surera, ja que inclou substàncies extraïbles mitjançant diversos tipus de solvents, com és el cas dels compostos fenòlics i, en concret, dels polifenols. Aquestes substàncies ja s’apliquen a altres indústries, justament per les seves propietats antioxidants, antibacterianes i antiinflamatòries.
Sostenible.
El projecte s’emmarca clarament en els principis de l’economia circular, com remarca Ruth Margalef: “Busquem reaprofitar diferents elements de la indústria surera que actualment tenen un valor molt baix, però creiem que els podem donar una segona aplicació amb un valor afegit molt més elevat.”
Com aclareix Verdum, “a banda d’intentar reaprofitar subproductes del suro que no són aptes per a la producció de taps, també volem oferir un incentiu a la indústria perquè disposi de més recursos per tenir cura dels boscos i els doni més rendiment de manera sostenible”.
Biogründl es va fundar l’any 2002 i té centres de treball a Barcelona i Tarragona, que ocupen una trentena de persones. Té presència a Europa, l’Amèrica Llatina i el sud-est asiàtic. Exporta gairebé el 30% de la seva producció.