Eines

Un impuls definitiu per a l’energia solar?

El pla SolarCat aporta solucions interessants per promoure l’energia solar, com els PPA per democratitzar el sector, però per algunes veus és de poca volada

Pep Salas alerta del risc que Catalunya visqui d’importar renovables d’arreu

L’estratègia Solar­Cat de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya pretén fer de l’ener­gia solar foto­vol­taica el pal de paller de les reno­va­bles a Cata­lu­nya, amb ini­ci­a­ti­ves com desen­vo­lu­par parcs solars en ter­renys públics i enfor­tir el model de com­pra garan­tida d’ener­gia reno­va­ble a llarg ter­mini, a través de con­trac­tes PPA (power purc­hase agre­e­ment). En el sec­tor es con­fron­ten inter­pre­ta­ci­ons que con­si­de­ren el pla poc ambiciós amb d’altres que hi veuen un punt d’inflexió interes­sant per pro­gres­sar.

Manel Romero, soci de SUD Reno­va­bles i repre­sen­tant a Cata­lu­nya d’Unió Espa­nyola Foto­vol­taica (UNEF) cele­bra “el plan­te­ja­ment de l’ener­gia solar com a eix de la tran­sició energètica”, però asse­nyala que “haurà d’anar acom­pa­nyat d’acci­ons con­cre­tes”. Una de les par­ti­cu­la­ri­tats del pla que impul­sarà l’ICAEN és l’aposta per un nou model d’inversió en ener­gies reno­va­bles, que donarà vies com el micro­fi­nançament per pro­moure la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, a més de garan­tir un preu esta­ble per esvair qual­se­vol dubte sobre el retorn de la inversió. Per Manel Romero, “és un bon model, demo­cra­tit­za­dor, que evita que les plan­tes es que­din en poques mans”. Com il·lus­tra, ini­ci­a­ti­ves com les de SOM Ener­gia, que ha bas­tit pro­jec­tes de plan­tes solars ciu­ta­da­nes, demos­tren que hi ha demanda per soci­a­lit­zar l’ener­gia reno­va­ble. De fet, l’objec­tiu del govern català és lli­gar, a través d’un PPA, muni­ci­pis amb neces­si­tats de con­sum nota­bles, per la seva demo­gra­fia, amb d’altres amb baixa den­si­tat pobla­ci­o­nal però amb molt ter­ri­tori per ins­tal·lar-hi pla­ques.

A més, “el model de sub­has­tes que s’ha posat en pràctica a l’Estat, i del qual Cata­lu­nya ha que­dat al marge, no va en la línia de la tendència euro­pea de des­cen­tra­lit­zació amb plan­tes peti­tes.” També aixeca espe­ran­ces el PPA com a eina “per plan­te­jar la col·labo­ració entre el sec­tor públic i el pri­vat, i vin­cu­lar pro­mo­tors amb empre­ses, com comer­ci­a­lit­za­do­res d’ener­gia reno­va­ble”. Solar­Cat també pre­veu ubi­car parcs en ter­renys públics, amb el com­promís que la Gene­ra­li­tat com­pra­ria als pro­mo­tors l’ener­gia durant vint-i-cinc anys. Per Romero, “és posi­tiu que l’admi­nis­tració vehi­culi par­cel·les en polígons on ocu­par el 100% de les naus no tin­dria sen­tit”: “Es poden apro­fi­tar també canals, mit­ge­res, auto­pis­tes, cen­trals tèrmi­ques.” I, com indica, amb la cober­tura que “l’admi­nis­tració té un con­sum elèctric impor­tant, que li per­metrà arri­bar a acords amb gene­ra­dors”.

Per Pep Salas, soci fun­da­dor de Km0 Energy i mem­bre de la Comissió d’Experts sobre la Tran­sició Energètica, que el pla tin­gui un pres­su­post de només 6 mili­ons “és no haver entès que el que cal és mobi­lit­zar milers de mili­ons, si es vol anar més enllà del 8-9% actual de con­sum final d’ener­gia reno­va­ble, quan a l’Estat estan al 19%”. Cri­tica que el pla s’imposi ins­tal·lar fins al 2022 uns 20 Mw d’auto­con­sum solar foto­vol­taic als edi­fi­cis que ocupa la Gene­ra­li­tat, en con­si­de­rar que “és un propòsit pobre, quan el que cal­dria és arri­bar a 10.000 Mw en els pròxims deu anys”. Asse­nyala el risc que en un futur, Cata­lu­nya com­pleixi amb els com­pro­mi­sos de la UE sobre con­sum d’ener­gia reno­va­ble i reducció d’emis­si­ons de CO2, amb ener­gia impor­tada de comu­ni­tats com Anda­lu­sia i Galícia, o del país veí, França, ja que: “El que s’escau­ria és tenir al nos­tre ter­ri­tori els actius de potència ins­tal·lada i apro­fi­tar l’ener­gia local amb inver­si­ons que reper­cu­tei­xin al país.”

Sobre quins punts hau­rien de ser­vir de fona­ment d’un pla per a l’ener­gia solar, Salas creu que el govern català hau­ria de tre­ba­llar amb els ope­ra­dors de xar­xes per anti­ci­par inver­si­ons, tal­ment com es fa a Anda­lu­sia, “perquè un model d’ener­gia dis­tribuïda neces­sita coor­di­nació, i una auto­ri­tat que faci qua­drar els dis­tribuïdors i evi­tar així que hi hagi res­tric­ci­ons per a nous pro­jec­tes de gene­ració elèctrica, atès que la infra­es­truc­tura de dis­tri­bució s’ha fet fins ara pen­sant en incre­ments de demanda i no de gene­ració”.

Superar les traves burocràtiques

Per Pep Salas, si la Generalitat vol exercir de debò un paper de lideratge en la promoció de l’energia solar “hauria d’eliminar traves administratives i fer quadrar els ajuntaments perquè tots tinguessin un règim normatiu semblant sobre l’autoconsum, ja que ara cada municipi va a la seva”.

Com recorda Manel Romero, encara és vigent el decret 147 del 2009, que limita l’extensió d’hectàrees d’una explotació solar. Ara hi ha un acord, que està en exposició pública, per derogar-lo. Romero també es plany que Catalunya hagi esdevingut un dels territoris amb procediments més complicats per materialitzar instal·lacions, tant en terrenys com sobre taulada. “Per facilitar que hi hagi més instal·lacions, la Generalitat podria no exigir llicències d’obres per a determinats sostres i deixar-ho en una simple declaració prèvia.” Els ajuntaments, si no tenen un ordre superior, apliquen la seva norma, que sovint és restrictiva. Hi ha una ordenança solar tipus de la Generalitat, però no és d’obligat compliment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.