Opinió

Innovar a Veneçuela

Vaig detectar il·lusió i ganes de fer coses a pesar de les restriccions i les dificultats. Empenta, resiliència, optimisme. Aleshores vaig recordar que, molt sovint, la creativitat neix de la necessitat. I vaig pensar que segurament un excés d’abundància fa que probablement perdem agudesa creativa. A Europa necessitem, per tant, nous reptes

La sor­presa del meu estiu va ser quan, anant de copi­lot per Cara­cas, un amic i empre­sari em va comen­tar si em feia res que féssim uns minuts de cua per posar ben­zina al cotxe. “Cap pro­blema!”, li vaig dir. Un cop omplert el dipòsit, vaig veure que donava al xicot un bit­llet de dos-cents bolívars. Esto­rat, li vaig pre­gun­tar quant era en euros i, sense immu­tar-se, em va dir que equi­va­lien a uns tres cèntims, apro­xi­ma­da­ment. Tres cèntims d’euro!

Encara ara no me n’he recu­pe­rat, tot i conei­xent la situ­ació catastròfica de l’eco­no­mia veneçolana. Com és pos­si­ble que al país veí, Colòmbia, la ben­zina costi gai­rebé setanta cèntims més per litre?

Inten­tant recu­pe­rar-me de la sor­presa, vaig impar­tir con­ferències, tallers i semi­na­ris per algu­nes de les empre­ses naci­o­nals i mul­ti­na­ci­o­nals més sòlides del país. Tot i que era cons­ci­ent de viure en una bom­bo­lla (de fet, el 85% de la població veneçolana està sota el llin­dar de la pobresa) quasi vaig aca­bar per creure que estava en un país nor­mal.

Evi­dent­ment, era un miratge. Hos­pi­tals sense elec­tri­ci­tat, res­tric­ci­ons d’aigua, escas­se­dat de men­jar i de medi­ca­ments... Un enorme drama que un dia o altre s’haurà d’aca­bar, més enllà de qui mani o deixi de manar.

He de con­fes­sar que em feia una mica de ver­go­nya par­lar d’inno­vació. Tot i així, vaig veure una acti­tud en la majo­ria de la gent que assis­tia als actes que mol­tes vega­des trobo a fal­tar a casa nos­tra. A pesar de les enor­mes difi­cul­tats, molts direc­tius i pro­pi­e­ta­ris encara tenen con­fiança que la situ­ació pugui can­viar algun dia i que Veneçuela torni a ser un país obert i com­pe­ti­tiu. Així m’ho feien saber durant els des­can­sos, cafès i debats que s’ana­ven inter­ca­lant durant les acti­vi­tats.

Vaig detec­tar il·lusió i ganes de fer coses a pesar de les res­tric­ci­ons i les difi­cul­tats. Empenta, resiliència, opti­misme. Ales­ho­res vaig recor­dar que, molt sovint, la cre­a­ti­vi­tat neix de la neces­si­tat. I vaig pen­sar que segu­ra­ment un excés d’abundància fa que pro­ba­ble­ment per­dem agu­desa cre­a­tiva.

A Europa neces­si­tem, per tant, nous rep­tes. No som afor­tu­na­da­ment Veneçuela, però tam­poc osten­tem posi­ci­ons de lide­ratge mun­dial com els xine­sos i els esta­tu­ni­dencs. Ens hem ador­mit una mica, una mica bas­tant. I cal que des­per­tem aviat o no ens en sor­ti­rem.

Neces­si­tem, per exem­ple, rein­ven­tar la democràcia, tot i espan­tant els fan­tas­mes del tota­li­ta­risme. Neces­si­tem que la burocràcia euro­pea i l’excés d’eco­no­mi­cisme tac­ti­cista dels estats que l’inte­gren es con­ver­teixi en eficàcia de gestió al ser­vei de la gent i els seus pro­ble­mes. Neces­si­tem ser una regió del món sos­te­ni­ble. I neces­si­tem, pot­ser per damunt de tot, ser líders en res­pecte als drets humans. Europa no pot fallar en tots aquests pro­jec­tes. No dei­xem que ningú ens gua­nyi en il·lusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.