Opinió

La política d’esquena a la universitat

Esmentava abans la il·lusió d’aquell professorat jove de fa 25 o 30 anys. Una part significativa ja s’ha jubilat; a l’altra, poc li falta. La mitjana d’edat del professorat és altíssima. S’han destruït massa coses mentre, paral·lelament, s’han potenciat centres i instituts de recerca

Aques­tes dar­re­res set­ma­nes hem tor­nat a sen­tir par­lar de la uni­ver­si­tat i dels pro­ble­mes de finançament. Fa temps que escol­tem les jus­ti­fi­ca­des quei­xes dels rec­tors de les uni­ver­si­tats cata­la­nes, col·lec­ti­ves o indi­vi­du­als. Després de l’apa­rició a mit­jan d’agost del rànquing ARWU 2019, el de Xan­gai, que torna a situar la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) líder a l’Estat espa­nyol i entre les 200 pri­me­res del món, els rec­tors, espe­ci­al­ment el de la UB, han emfa­sit­zat el greuge.

La recla­mació de finançament per part de la uni­ver­si­tat cata­lana és un clàssic. Ja a començaments dels anys noranta, la demanda era insis­tent. Va ser època d’inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res i incre­ments de per­so­nal deri­vats del model de plan­ti­lla de pro­fes­so­rat que en aquells anys havia ema­nat de la mà d’Alfredo Pérez Rubal­caba i que, en el cas català, pagava la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. Moment d’expansió, quant a per­so­nal, però pocs recur­sos per a la gestió, el man­te­ni­ment i la recerca.

L’incre­ment de per­so­nal, neces­sari per a la docència, va impli­car més recerca. Hi va haver més recur­sos esta­tals per finançar pro­jec­tes de recerca, però sense els diners per finançar tota la des­pesa induïda. Molta més acti­vi­tat d’un pro­fes­so­rat, jove ales­ho­res, que volia ser com­pe­ti­tiu inter­na­ci­o­nal­ment.

Les uni­ver­si­tats, ho recordo en pri­mera per­sona, van dema­nar plans de finançament rela­ti­va­ment objec­tius, hi va haver avenços, però insu­fi­ci­ents. Les pro­me­ses i com­pro­mi­sos més subs­tan­ci­als van arri­bar el 2006 i el 2007, però una part molt sig­ni­fi­ca­tiva se la va endur la crisi. No només van ser pro­me­ses incom­pler­tes, van venir for­tes reta­lla­des. En aquests moments, el pres­su­post (em baso en el de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona) és infe­rior al del 2005. L’apor­tació de la Gene­ra­li­tat a aquest pres­su­post és bas­tant infe­rior a la que va tenir ales­ho­res i molt menor a la del 2010, la més ele­vada de la història. El pres­su­post cor­rent s’ha man­tin­gut simi­lar al del 2005, gràcies a l’apor­tació bas­tant més ele­vada dels estu­di­ants.

Ara no dis­cu­tiré ni valo­raré si els estu­di­ants han de pagar més o menys pro­porció de la des­pesa uni­ver­sitària (docència + recerca). M’he pro­nun­ciat a bas­ta­ment sobre això. El que sí que diré és que el com­promís públic amb les uni­ver­si­tats, més enllà de les parau­les, és gai­rebé ine­xis­tent. No diré que els res­pon­sa­bles direc­tes, el secre­tari per a Uni­ver­si­tats i Recerca, l’actual i els ante­ri­ors, no hagin fet l’impos­si­ble per can­viar aquesta situ­ació, però la seva capa­ci­tat d’influir en el pres­su­post sense ser en el con­sell exe­cu­tiu és escassa. Els agra­eixo, però, el seu gran esforç.

Una mos­tra de la falta d’interès la podem tro­bar en el nom­bre de vega­des que els rec­tors han com­pa­re­gut al Par­la­ment de Cata­lu­nya per retre comp­tes: cap que jo recordi. Només alguna inter­venció pro­to­col·lària en comissió. Mai cap reti­ment de comp­tes. Els debats sobre la uni­ver­si­tat i el seu model no han ocu­pat el temps dels dipu­tats.

Cen­tres de recerca.

Sí que he vist pre­si­dents i con­se­llers de la Gene­ra­li­tat lloar les bones uni­ver­si­tats i, espe­ci­al­ment, del paper de la recerca, però, en aquest cas, par­lant més dels seus cen­tres de recerca que no d’uni­ver­si­tats. Molta des­con­fiança en la capa­ci­tat de les uni­ver­si­tats d’admi­nis­trar el seus recur­sos i d’esta­blir pri­o­ri­tats. He sen­tit aquests polítics par­lar de la importància de la soci­e­tat del conei­xe­ment, de l’eco­no­mia del conei­xe­ment –dar­re­ra­ment molt menys–, però he vist poques acci­ons que per­me­tes­sin que això es fes efec­tiu. Sí que hi ha algun pla estratègic o simi­lar en algun pres­tatge.

Esmen­tava abans la il·lusió d’aquell pro­fes­so­rat jove de fa 25 o 30 anys. Una part sig­ni­fi­ca­tiva ja s’ha jubi­lat; a l’altra, poc li falta. La mit­jana d’edat del pro­fes­so­rat és altíssima. S’han des­truït massa coses men­tre, paral·lela­ment, s’han poten­ciat cen­tres i ins­ti­tuts de recerca.

Cer­ta­ment una part sig­ni­fi­ca­tiva de l’endar­re­ri­ment és culpa del govern de l’Estat i de les limi­ta­ci­ons impo­sa­des quant a la con­trac­tació de per­so­nal. Amb tot, tam­poc hi havia els recur­sos cata­lans, ja que hi havia altres pri­o­ri­tats.

La des­con­fiança en la capa­ci­tat de auto­go­ver­nar-se no l’he entès mai. Fa molt que vaig apren­dre que una ade­quada gestió de la política pres­su­postària per­met afa­vo­rir les polítiques més con­ve­ni­ents.

Com més es triga a fer, més cara és la repa­ració de les coses mate­ri­als, i el dany fet a la part imma­te­rial de la uni­ver­si­tat és més difícil de gua­rir. És impres­cin­di­ble un canvi d’acti­tuds inter­nes que només podria pre­ve­nir d’un canvi en l’acti­tud dels polítics. No només és cosa de diners per a la uni­ver­si­tat, tot i que per posar-hi diners cal l’acti­tud.

Finançament universitari

L’octubre del 2006, el consell executiu va aprovar el pla de finançament per a la millora de les universitats públiques catalanes 2007-2010 (finançament total: 3.554,70 milions d’euros) i el juliol del 2007, el pla d’inversions universitàries (635 milions d’euros). Fins al 2009, la Generalitat va complir els seus compromisos. El 2011, la retallada va ser enorme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.