Opinió

La substitució de Christine Lagarde

En els dar­rers temps, el càrrec de direc­tor gerent del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) ha sofert tot un seguit de pro­ble­mes. Rodrigo Rato va renun­ciar al lloc per tor­nar a Madrid i el seu suc­ces­sor, Domi­ni­que Strauss-Kahn, va haver de dei­xar el càrrec per raons de cor­rupció. Ara és Chris­tine Lagarde -que havia estat ree­le­gida per a un segon man­dat quin­que­nal al cap­da­vant de la direcció de l’FMI- qui ha deci­dit renun­ciar a con­ti­nuar al cap­da­vant de la ins­ti­tució finan­cera inter­na­ci­o­nal per assu­mir la pre­sidència del Banc Cen­tral Euro­peu en subs­ti­tució de Mario Draghi, que la dei­xarà el pri­mer de novem­bre del 2019.

El pro­blema és que la subs­ti­tució de la fran­cesa Chris­tine Lagarde en la direcció de l’FMI reo­bre la dis­cussió sobre si ha de ser un euro­peu qui ha d’ocu­par el càrrec res­pec­tant el que ha estat la cons­tant des que en la Con­ferència Monetària i Finan­cera de les Naci­ons Uni­des cele­brada a Bret­ton Woods el juliol del 1944 es van crear l’FMI i el Banc Mun­dial i es va pac­tar entre els 44 països par­ti­ci­pants -els lla­vors inde­pen­dents- que la direcció de l’FMI l’assu­mi­ria un euro­peu, men­tre que la del Banc Mun­dial seria per a un nord-ame­ricà.

El món ha can­viat molt en els últims anys. El 2019 són 189 els països mem­bres de l’FMI i del Banc Mun­dial i l’arren­ga­ment de Bret­ton Woods és dis­cu­tit per països com la Xina, Mèxic i el Bra­sil, que no cre­uen que sigui just que Europa i els Estats Units seguei­xin manant en els dos orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals. Donald Trump no té res­pecte pels orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals i va estar a punt de pro­po­sar la seva filla Ivanka per pre­si­dir el Banc Mun­dial, si bé a la fi va impo­sar el fun­ci­o­nari del tre­sor nord-ame­ricà David R. Mal­pass, que va poder subs­ti­tuir el dimi­tit i també nord-ame­ricà d’ori­gen coreà Jim Yong Kim per pre­si­dir el Banc Mun­dial.

Can­di­data de con­sens.

Per la subs­ti­tució de Chris­tine Lagarde per diri­gir l’FMI, els països de la Unió Euro­pea han acon­se­guit pro­po­sar una can­di­data de con­sens com fins ara mai ho havien acon­se­guit: la búlgara Kris­ta­lina Geor­gi­eva, que entra en la lluita per assu­mir la direcció de l’FMI després d’una etapa com a con­se­llera exe­cu­tiva del Banc Mun­dial, un cop es des­car­tes­sin per falta de con­sens altres can­di­dats entre els quals figu­rava la minis­tra espa­nyola Nadia Calviño.

Caldrà veure si Europa acon­se­gueix fer gua­nyar la seva can­di­data al davant d’altres can­di­dats que con­si­de­ren que Europa creix tan len­ta­ment que cal bus­car-ne un amb cre­den­ci­als de repre­sen­tar un país amb més ritme de crei­xe­ment i bon pes en l’eco­no­mia mun­dial. La Xina podria ser l’exem­ple: al 2000 repre­sen­tava el 7% de l’eco­no­mia mun­dial, xifra que s’espera que arribi al 20% el 2025, quan acabi el quin­quenni de man­dat del subs­ti­tut de Chis­tine Lagarde al cap­da­vant de l’FMI.

El nou direc­tor del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal haurà d’assu­mir tot un seguit de rep­tes com els can­vis de pes dels dife­rents països i grups de països en l’eco­no­mia mun­dial; els atacs al comerç inter­na­ci­o­nal com a motor de crei­xe­ment que sem­pre ha defen­sat l’FMI i que ara menys­te­nien els Estats Units i altres països naci­o­na­lis­tes i popu­lis­tes; la rea­li­tat d’un sis­tema finan­cer mun­dial més fràgil per l’aug­ment frenètic dels nivells d’endeu­ta­ment; les pers­pec­ti­ves d’enve­lli­ment de la població; les acci­ons que caldrà dur a terme con­tra el canvi climàtic; la per­sistència de les dis­pa­ri­tats de benes­tar entre països i dins dels matei­xos països, la qual cosa suposa una amenaça per a l’ordre polític exis­tent, i la gestió de la política monetària con­ven­ci­o­nal amb tipus d’interès irri­so­ris.

Això implica que l’FMI haurà de millo­rar la vigilància de les polítiques expan­si­ves o d’aus­te­ri­tat que seguei­xen els seus estats mem­bres. El pro­blema en aquest sen­tit és que l’FMI ha pogut con­di­ci­o­nar les polítiques dels països que han tin­gut neces­si­tat de dema­nar la seva assistència finan­cera (Grècia, l’Argen­tina, Tur­quia…), però no ha pogut inter­ve­nir sobre com­por­ta­ments poc res­pon­sa­bles de grans països que no han neces­si­tat la seva assistència, però que són glo­bal­ment sistèmics pels tipus de canvi, les bar­re­res pro­tec­ci­o­nis­tes i els nivells d’endeu­ta­ment i con­trol ban­cari.

A més, el nou FMI haurà de fer front a qüesti­ons noves: el canvi climàtic, la qüestió de gènere i la lluita con­tra la cor­rupció i el blan­queig de capi­tals, així com la per­ma­nent qüestió de la capa­ci­tat de préstec que ha de tenir ( i que actu­al­ment s’eleva a 1 bilió de dòlars), així com la revisió del pes dels seus mem­bres pel canvi rela­tiu de quo­tes i d’assig­nació de drets espe­ci­als de gira­ment (DEG) i accés als recur­sos dels països neces­si­tats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.