Opinió

Brexit: la importància d’un bon contracte

Una de les con­sul­tes jurídiques més recur­rents durant aquests últims mesos és d’ empre­ses la seva fac­tu­ració de les quals depèn direc­ta­ment o indi­recta del Regne Unit, ja que estan pre­o­cu­pa­des per conèixer com un even­tual Bre­xit pot afec­tar el seu negoci. La res­posta, evi­dent­ment, és com­plexa i, com tot, depèn de diver­sos fac­tors: del tipus d’acti­vi­tat, de l’estruc­tura de l’empresa, del tipus de relació amb els cli­ents o proveïdors britànics, de si es tracta d’un sec­tor regu­lat direc­ta­ment con­forme a la nor­ma­tiva euro­pea, etc.

Inde­pen­dent­ment de valo­ra­ci­ons polítiques, des d’un punt de vista legal la pos­si­bi­li­tat d’un Bre­xit sense acord entre el Regne Unit i la UE plan­teja tot un seguit d’incer­te­ses jurídiques difícils de pre­veure, com la pos­si­ble apli­cació d’aran­zels, l’aug­ment de la burocràcia i els tràmits admi­nis­tra­tius, les impli­ca­ci­ons labo­rals per a tre­ba­lla­dors des­plaçats al Regne Unit, la falta de regu­lació har­mo­nit­zada en sec­tors estratègics com el finan­cer, l’energètic, el de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, etc., o fins i tot qüesti­ons fis­cals i/o admi­nis­tra­ti­ves de gran incidència de cara a la pla­ni­fi­cació de l’acti­vi­tat empre­sa­rial.

Alhora, aquesta incer­tesa posa en evidència dues qüesti­ons: la pri­mera, més gene­ral, que el dret no és una ciència exacta i que a l’hora de pla­ni­fi­car l’estratègia i l’acció comer­cial d’un negoci és neces­sari tenir en compte la pos­si­bi­li­tat que el marc nor­ma­tiu canviï de manera impre­vi­si­ble.

La segona qüestió, més con­creta, és rela­tiva a la neces­si­tat de les empre­ses de fer una gestió dels ris­cos i d’arti­cu­lar les seves rela­ci­ons amb cli­ents i proveïdors mit­jançant un suport con­trac­tual que recu­lli de manera adi­ent i deta­llada la tota­li­tat dels ter­mes i les con­di­ci­ons pac­tats. Si bé en aquests moments és impos­si­ble pre­veure les impli­ca­ci­ons juri­di­co­eco- nòmiques d’un even­tual Bre­xit sense acord, és evi­dent que -com a norma gene­ral- els con­trac­tes actu­als fir­mats entre empre­ses espa­nyo­les i britàniques es man­tin­dran en vigor en els matei­xos ter­mes sig­nats abans del Bre­xit, la qual cosa reforça la idea que cal pre­veure sem­pre tots els as- pec­tes de la relació comer­cial de manera con­trac­tual de cara a garan­tir uns mínims de segu­re­tat jurídica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.