Editorial

editorial

Moments de grans reptes

Malgrat que la digitalització va de tecnologia, el més substancial no és tecnològic. La tecnologia és l’excusa per fer una transformació cultural en les organitzacions

Després d’haver tran­si­tat per una crisi tan pro­funda com la del 2007-2014, pot sonar exa­ge­rat dir això que ve a con­ti­nu­ació, però són temps d’una enorme com­ple­xi­tat per a l’empresa. Temps d’aquells en què, més que mai, el lide­ratge és crític. Al con­text d’incer­tesa econòmica, política i social perenne, que s’ha con­ver­tit en la nova nor­ma­li­tat en què ens hem de moure, cal sumar els rep­tes de grans pro­por­ci­ons que tenim al davant, bàsica­ment tres: la glo­ba­lit­zació dels mer­cats, la sos­te­ni­bi­li­tat i la digi­ta­lit­zació. Si sou afi­ci­o­nats al circ, això és com el tri­ple salt mor­tal sense xarxa dels funam­bu­lis­tes.

La trans­for­mació digi­tal dels nego­cis seria aquest ter­cer gira­volt en l’aire que, ben fet, pot sig­ni­fi­car un esclat d’aplau­di­ments i un xut d’adre­na­lina.

Les enques­tes ens diuen que l’empresa, ara sí, és ple­na­ment cons­ci­ent de la importància de fer aquesta migració, del fet que hi ha en joc la super­vivència del negoci. Però també ens diuen que l’empresa ajorna, que no té pres­su­post ni calen­dari ni full de ruta per fer aquest canvi, que més enda­vant. Veient això, el que podem fer des de L’Econòmic és com­par­tir l’experiència posi­tiva de les empre­ses grans, mit­ja­nes o peti­tes que ja han ini­ciat aquest repte, per si pot ser­vir d’estímul a mol­tes altres. Com el cas de CeGe, una antiga impremta que gràcies a la tec­no­lo­gia ha ver­ti­ca­lit­zat el negoci i ha mun­tat un labo­ra­tori per fer de la inno­vació un dels motors del crei­xe­ment de la com­pa­nyia. O el cas d’Enin­ter, dedi­cada a la ins­tal·lació i al man­te­ni­ment d’ascen­sors, que ha vist que sen­so­rit­zar els seus apa­rells i apro­fi­tar les dades en temps real pot revo­lu­ci­o­nar el negoci, actu­ant abans que hi hagi una ava­ria.

El lide­ratge i la for­mació dels tre­ba­lla­dors són peces clau en aquest canvi, sovint molt més que l’adopció de la tec­no­lo­gia. I és que, mal­grat que la digi­ta­lit­zació va de tec­no­lo­gia, el més subs­tan­cial de la digi­ta­lit­zació no és tec­nològic. La tec­no­lo­gia és l’excusa per fer una trans­for­mació cul­tu­ral en les orga­nit­za­ci­ons.

Al final, les empre­ses que fan aquesta trans­for­mació pas­sen de veure ame­na­ces per tot arreu a detec­tar opor­tu­ni­tats, de ges­ti­o­nar la pèrdua del mer­cat tra­di­ci­o­nal o la cai­guda de mar­ges a obrir noves expec­ta­ti­ves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.