Emprenedors

‘Airbag’ per a les ampolles de vidre

David Gorgues internacionalitza el seu embalatge per al comerç electrònic

David Gor­gues omple una caixa de cartró amb sis ampo­lles de vi i la deixa caure des d’uns cinc metres d’altura. La caixa es pre­ci­pita con­tra el terra sòlid d’un magat­zem, se sent un cop sec i rebota. Quan Gor­gues torna a obrir la caixa, contrària­ment a la tren­ca­dissa que es podria espe­rar, les ampo­lles apa­rei­xen totes ínte­gres. La seqüència sense talls es pot veure al lloc web de Total­Sa­fe­Pack, un emba­latge inno­va­dor que està revo­lu­ci­o­nant l’envi­a­ment inter­na­ci­o­nal d’ampo­lles de vidre, perquè evita tren­ca­ments en el trans­port. Total­Sa­fe­Pack es pre­senta com un cartró encu­nyat que, després d’una fàcil mani­pu­lació, es trans­forma en una potent estruc­tura rígida plena de cel·les que absor­bei­xen els impac­tes i pro­te­gei­xen el fràgil con­tin­gut.

L’inven­tor i pro­ta­go­nista de l’expe­ri­ment explica que allò que avui dia és una rea­li­tat d’èxit comer­cial demos­trat, té el seu ori­gen en la tru­cada d’insa­tis­facció d’un cli­ent. En la seva con­dició de direc­tor de l’empresa Total Coru­ier, una com­pa­nyia de trans­port inter­na­ci­o­nal, Gor­gues va haver de fer front a les quei­xes d’UPS perquè algu­nes ampo­lles de vi envi­a­des per boti­gues en línia a cli­ents par­ti­cu­lars havien arri­bat tren­ca­des. Ales­ho­res va començar a inves­ti­gar i va des­co­brir que aques­tes pèrdues en la cadena de sub­mi­nis­tra­ment eren ele­va­des, al vol­tant d’un 7% del total, i que sovint eren igno­ra­des pel vene­dor, perquè la repo­sició es ges­ti­o­nava direc­ta­ment des del magat­zem sense que la infor­mació arribés a la cúpula del negoci.

L’apa­rició de pla­ta­for­mes d’inter­net espe­ci­a­lit­za­des en la venda de vi, un feno­men rela­ti­va­ment recent, ha impul­sat el comerç electrònic d’aquest pro­ducte, sense que hi hagi una solució d’emba­latge ade­quada: es fa direc­ta­ment en les cai­xes tra­di­ci­o­nals, pen­sa­des per ser pale­tit­za­des però no per pro­te­gir bé el con­tin­gut en el trans­port indi­vi­du­a­lit­zat, ja que, en el millor dels casos, es cobreix amb plàstic o poli­e­tilè, “alter­na­ti­ves cares i poc sos­te­ni­bles”, pun­tu­a­litza Gor­gues.

El pri­mer dis­seny és del 2012, però no va ser fins al 2014 que es va tenir una versió defi­ni­tiva, regis­trada i amb un nom comer­cial. Ales­ho­res Gor­gues, amb el seu invent sota el braç, va tor­nar la visita a UPS: “Van al·luci­nar”, diu. D’aquesta manera, la com­pa­nyia de paque­te­ria es va con­ver­tir en el pri­mer ava­la­dor de Total­Sa­fe­Pack, apla­nant la bona aco­llida comer­cial per part de vene­dors i empre­ses de logística. Si bé en un prin­cipi es va apro­fi­tar l’estruc­tura jurídica i ope­ra­tiva de l’empresa de trans­port, poste­ri­or­ment Total­Sa­fe­Pack s’ha cons­tituït en un negoci sepa­rat, que aquest any pre­veu fac­tu­rar 1,5 mili­ons d’euros. També s’ha fet evo­lu­ci­o­nar el pro­ducte per donar res­posta a l’envi­a­ment d’altres ampo­lles, com ara les d’oli, des­til·lats i cer­ve­ses.

La caixa de Total­Sa­fe­Pack per a sis ampo­lles costa uns 2 euros, davant els 0,5 euros de l’emba­latge tra­di­ci­o­nal, però l’estalvi deri­vat de la reducció de tren­ca­ments (del 7% al 0,04%) jus­ti­fica el sobre­preu. A més, quan el com­pra­dor rep una ampo­lla ben pro­te­gida l’experiència és molt posi­tiva i reforça la imatge del vene­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.