Eines

Mobilitat i les seves sensacions

El projecte europeu MoTiV s’acosta a l’usuari perquè valori en una app la seva experiència de mobilitat

El que compta és el comportament i les preferències de l’usuari
Es pregunta a l’usuari com es desplaça, què li agrada i què no

Ara que la mobi­li­tat ha esde­vin­gut una ciència que esti­mula les refle­xi­ons dels experts més cons­pi­cus, és pre­vi­si­ble que apa­re­guin ini­ci­a­ti­ves com ara MoTiV, pro­jecte euro­peu que ana­litza a través d’una apli­cació mòbil el valor del temps de viatge dels usu­a­ris de trans­ports col·lec­tius (metro, tram­via, autobús), trans­port pri­vat (cotxe, moto­ci­cleta, bici­cleta) i des­plaçaments a peu.

L’ori­gi­na­li­tat del pro­jecte, en què hi par­ti­cipa el cen­tre tec­nològic Eure­cat, i que ara enge­garà la fase de test amb el con­curs de 5.000 volun­ta­ris de l’àmbit euro­peu, és que vol esbri­nar què en pen­sen els usu­a­ris, de la seva manera de moure’s, no només des d’una pers­pec­tiva econòmica, sinó també valo­rant ítems com ara la pro­duc­ti­vi­tat, el benes­tar i la forma física.

Temps esmerçat.

Estu­dis com el de Dri­veS­mart, només refe­rit a la ciu­tat de Bar­ce­lona, ens infor­men que un resi­dent a la ciu­tat dedica a l’any dotze dies i mig (330 hores) a des­plaçar-se, ja sia en cotxe o en trans­port públic. “La gent se sorprèn quan li diuen que dedica tant de temps a l’any als des­plaçaments. Amb MoTiV es vol reflec­tir el gran impacte que té aquest temps, jus­ta­ment ara que hi ha tants modes de trans­port”, explica Marc Tor­rent, direc­tor de la uni­tat de dades mas­si­ves i ciència de dades d’Eure­cat, un dels socis euro­peus d’aquest pro­jecte, que coor­dina la Uni­ver­si­tat de Zilina (Eslovàquia).

“Més que estu­diar si els sis­te­mes de mobi­li­tat que tenim són efi­ci­ents, el que fem és pre­gun­tar a l’usu­ari com es des­plaça, què li agrada i què li dis­gusta.”

Per fer aquesta prova, el pro­jecte vol invo­lu­crar 5.000 volun­ta­ris de tot l’arc euro­peu en la cam­pa­nya #Viat­jo­per1­Mo­tiv, en què se’ls demana que regis­trin en l’apli­cació mòbil Woorti un viatge al dia i en facin una valo­ració, durant 14 dies con­se­cu­tius o alterns. A Cata­lu­nya, l’objec­tiu és que hi par­ti­ci­pin 700 volun­ta­ris.

Com remarca Ludo­vico Boratto, inves­ti­ga­dor d’Eure­cat, el pro­jecte “intro­du­eix una nova defi­nició i meto­do­lo­gia per a l’esti­mació del valor del temps del viatge (VTT en les sigles en anglès del con­cepte value of tra­vel time), és a dir del valor del temps que les per­so­nes pas­sen en iti­nerància”. Hi afe­geix: “Aquest estudi no només s’enfoca des d’una pers­pec­tiva econòmica, sinó també tenint en compte moti­va­ci­ons, pre­ferències i com­por­ta­ments de l’usu­ari.” El con­cepte de pro­duc­ti­vi­tat ja no només es vin­cula a la feina o a l’estudi, sinó que també pot tenir a veure, i així es vol que sigui expo­sat al web, amb la gestió d’afers per­so­nals, rela­ci­o­nats amb la llar, o la família. Així mateix, el gaudi en el des­plaçament pot venir de múlti­ples vies: apro­fi­tar el temps per fer una rela­xació o medi­tar; escol­tar música; ser actiu a les xar­xes soci­als; l’obser­vació del pai­satge que ens envolta, etc... I és clar, si cami­nes, cor­res o vas en bici­cleta, des­criure com et man­tens en forma. Acon­se­guir la qua­dra­tura del cer­cle en mobi­li­tat no és gens sen­zill: pri­o­rit­zar els car­rils bici, per exem­ple, en una zona deter­mi­nada pot lle­var les quei­xes dels auto­mo­bi­lis­tes o dels usu­a­ris de l’autobús. “Efec­ti­va­ment, la qüestió és com­plexa, i l’impacte, que és posi­tiu en un lloc, no ho és necessària­ment en un altre.” És per això que cal reco­llir com més dades millor, “per obser­var millor”. El com­po­nent d’inno­vació de MoTiV, amb l’apli­cació Woorti, és que, “arri­bant direc­ta­ment a l’usu­ari, podem enten­dre la per­cepció que té del viatge, i quins aspec­tes n’apre­cia: poder avançar feina men­tre va en tren; jugar a un vide­o­joc al mòbil durant un recor­re­gut en tram­via; l’exer­cici benèfic per a la salut que fa anant a la feina en bici­cleta, etc...” A més, l’enquesta per­met visu­a­lit­zar tipo­lo­gies d’usu­a­ris, per­fi­lats segons els seus judi­cis, i com­bi­nar-los amb els modes de trans­port, jus­ta­ment per millo­rar-los. “S’extre­uen dades que els experts inter­pre­ten per tot seguit pre­sen­tar-les a orga­nis­mes com ara l’Auto­ri­tat del Trans­port Metro­po­lità (ATM), i d’altres, perquè els seus res­pon­sa­bles tin­guin una altra font per refor­mu­lar les seves polítiques de trans­port.” Val a dir que a MoTiV, a banda de l’ATM, hi par­ti­ci­pen asso­ci­a­ci­ons com ara Bici­cleta Club de Cata­lu­nya, Rail­grup i Cata­lu­nya Camina i les empre­ses Tor­rot i Muving. Un exem­ple, el podem tro­bar al Tram bar­ce­loní, els res­pon­sa­bles del qual en aquests moments estan redis­se­nyant l’espai dins dels vagons, perquè puguin afa­vo­rir que l’usu­ari hi pugui ini­ciar la seva jor­nada de tre­ball, con­for­ta­ble­ment.

Més o menys productiu

Ja fa prou temps que és motiu de reflexió per a molts especialistes el valor econòmic del desplaçament cap a la feina, sobretot si aquest temps s’aprofita per treballar. L’economista australià David Hensher ha elaborat un mètode que mesura la productivitat de cada mode de transport. Al tren, si la mitjana de quantitat de temps dedicat a la feina va, respecte de 0, de 0,30 a 0,57, la productivitat oscil·la entre 0,89 i 1,15. Pel que fa a l’autobús, aniríem en mitjana de despesa de 0,03 a 0,17, mentre que la productivitat es fixaria entre 0,83 i 1,26. Amb el cotxe privat, si el temps esmerçat és 0,02-0,22, la productivitat és de 0,90-1,20. En el cas de l’avió, la despesa mitjana és de 0,07-0,36 i la productivitat, 0,99-1,02.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.