Focus

Els oblidats de la recuperació, amb l’ai al cor

Quan algunes de les ferides de la crisi encara estan obertes, l’economia ha entrat en una fase de desacceleració. Si bé Catalunya avui genera més riquesa que el 2008, moltes famílies no ho han notat en les seves rendes

Necessitem menys treballadors per generar un 11% més de riquesa
Els salaris que suporten la pèrdua de poder adquisitiu són els més baixos
Catalunya té una taxa de pobresa o de risc d’exclusió social del 24,7%
El desastre que va significar la crisi està massa fresc a la memòria
El deute de les llars va arribar a ser del 84,2% del PIB i ara ha baixat al 59%
Ara hi ha més pobres i menys recursos públics per fer-hi front

El cicle expan­siu que es va inau­gu­rar el 2013 ha entrat en una fase de crei­xe­ment pro­gres­si­va­ment més baix. El PIB tri­mes­tral sem­bla que ha ini­ciat un compte enrere: 0,6%, el pri­mer tri­mes­tre de l’any, 0,5%, el segon, i 0,4%, el ter­cer -ja con­fir­mats per l’Ides­cat i el Govern-, i 0,3%, el quart, cal­cu­lat per la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona i els eco­no­mis­tes de l’AQR-Lab de la UB.

Així, el 2019 es tan­ca­ria amb una taxa anual de l’1,9%, sen­si­ble­ment infe­rior al pre­vist fa tan sols uns mesos, del 2,3%. I és que els experts s’excu­sen subrat­llant la difi­cul­tat de fer esti­ma­ci­ons en aquests moments: “Els esce­na­ris de ris­cos es poden quan­ti­fi­car, però el que ara ens tro­bem és una incer­tesa total, i és molt difícil esti­mar les pro­ba­bi­li­tats que passi una cosa o la contrària”, explica Joan Ramon Rovira, res­pon­sa­ble del ser­vei d’estu­dis de la Cam­bra.

És fàcil d’enten­dre. La guerra comer­cial entre els Estats Units i la Xina i el Bre­xit poden tenir desen­llaços antagònics, i les con­seqüències per a la nos­tra eco­no­mia segons un esce­nari o un altre poden ser radi­cal­ment dife­rents.

Men­tres­tant, les incer­te­ses estan menys­ca­bant la con­fiança dels con­su­mi­dors i les empre­ses i rebai­xant les deci­si­ons de com­pra i d’inversió, de tal manera que, mal­grat que hi ha una certa tendència cíclica de fons, no és des­en­cer­tat par­lar d’una situ­ació de desac­ce­le­ració autoin­flin­gida.

Una pri­mera pre­gunta que es plan­teja és si en algun moment dels pròxims tri­mes­tres aquesta dis­mi­nució gra­dual dels per­cen­tat­ges de crei­xe­ment pot ser nega­tiva. És a dir, si podríem entrar en una crisi. Amb totes les cau­te­les pos­si­bles, els eco­no­mis­tes que inves­ti­guen la con­jun­tura només anti­ci­pen un esce­nari de menor crei­xe­ment que podria remun­tar el 2020 o el 2021. Això sig­ni­fica que Cata­lu­nya con­ti­nuarà crei­xent però amb menys força.

Tan­ma­teix, el des­as­tre econòmic i social que va sig­ni­fi­car l’última crisi està massa fresc a la memòria, i la gent és recep­tiva als mis­sat­ges més nega­tius. D’això, se n’apro­fi­ten els apòstols de l’apo­ca­lipsi, que en un con­text de tensió política, han tret a pas­se­jar el fan­tasma d’una nova recessió, ali­men­tant l’espi­ral de la des­con­fiança. Un pri­mer indici és que les famílies estan con­su­mint menys i estal­vi­ant més (amb dades del segon tri­mes­tre). Aquesta reacció pot tenir diver­ses inter­pre­ta­ci­ons, com ja veu­rem, però la pri­mera i més evi­dent és que la gent es pre­para per a temps difícils fent un coixí per al que pugui venir.

Ara bé, és un com­por­ta­ment ins­tin­tiu, irra­ci­o­nal o hi ha una base per a aquesta por, en el sen­tit que mol­tes famílies se sen­ten fràgils perquè la recu­pe­ració els ha pas­sat de llarg? Fins a quin punt hem de fer front a una etapa de menor crei­xe­ment sense haver superat encara l’ante­rior crisi?

La res­posta a aquesta pre­gunta pot ser un “sí” rotund si qui con­testa és un eco­no­mista que tre­ba­lla amb dades agre­ga­des i un “no” sense vacil·laci­ons sí és el repre­sen­tant d’una enti­tat social que viu el dia a dia dels col·lec­tius més vul­ne­ra­bles. Segu­ra­ment, tots dos tenen raó, perquè la sor­tida de la crisi ha evi­den­ciat difi­cul­tats de redis­tri­bució de la renda en un con­text de retrocés de l’estat del benes­tar.

Recu­pe­ració del PIB.

Des del punt de vista de la gene­ració de riquesa de manera agre­gada, en algun moment de l’any 2016 Cata­lu­nya va recu­pe­rar el nivell per­dut el 2008, quan l’eco­no­mia produïa béns i ser­veis per valor de 216.922 mili­ons d’euros. La sor­tida de la “gran recessió” a par­tir del 2013, va ser vigo­rosa: el país ha cres­cut per sobre de la mit­jana euro­pea i dels socis més avan­tat­jats. De manera que quan fa més d’una dècada d’aquell 2008 ja produïm 242.313 mili­ons d’euros, gai­rebé un quart de bilió d’euros.

Produïm més, però no de la mateixa manera. De fet, si fem un cop d’ull a les xifres del mer­cat labo­ral, es podria arri­bar a una pri­mera con­clusió: neces­si­tem menys tre­ba­lla­dors per gene­rar un 11% més de riquesa. El segon tri­mes­tre del 2008 hi havia 3,6 mili­ons d’ocu­pats a Cata­lu­nya. La crisi els va reduir a menys de 3 mili­ons (això va ser en el pri­mer tri­mes­tre del 2013). És a dir, es van per­dre més de 700.000 llocs de tre­ball, gai­rebé 3 mili­ons a tot l’Estat. D’aquests llocs per­duts, se n’han recu­pe­rat una bona part i ara hi ha un total de 3,4 mili­ons d’ocu­pats. La indústria en va per­dre i n’ha recu­pe­rat, però el saldo encara és nega­tiu. Els 634.000 ocu­pats en aquest sec­tor avui dia són 150.000 menys que fa una dècada. “Això reflec­teix millo­res de pro­duc­ti­vi­tat”, diu Josep Oli­ver, catedràtic d’eco­no­mia apli­cada de la UAB. Cer­ta­ment, la indústria expor­ta­dora ha estat el motor de la recu­pe­ració econòmica, tot i que ja comença a donar senyals d’esgo­ta­ment.

Ara bé, el gran plan­ter de l’ocu­pació a Cata­lu­nya són els ser­veis. Tres de cada qua­tre tre­ba­lla­dors per­ta­nyen a aquest sec­tor; la crisi i la poste­rior recu­pe­ració ha reforçat la ter­ci­a­rit­zació de l’eco­no­mia, i això té mol­tes impli­ca­ci­ons, per exem­ple, els sala­ris en els ser­veis són, de mit­jana, més bai­xos que els de la indústria, això mal­grat que el sec­tor està gene­rant fei­nes d’un valor afe­git supe­rior.

El cas de la cons­trucció mereix una reflexió a part. En el segon tri­mes­tre del 2008, el sec­tor del totxo donava feina a 420.700 per­so­nes, però l’esclat de la bom­bo­lla va atu­rar l’acti­vi­tat de manera sob­tada i d’aquell xoc només es van sal­var 182.000 llocs de tre­ball: una reducció de gai­rebé el 57%. El sec­tor de la cons­trucció s’ha recu­pe­rat a poc a poc, i avui dia és un sec­tor que aporta crei­xe­ment al PIB. Tan­ma­teix encara està lluny del seu poten­cial. L’última edició del Bar­ce­lona Mee­ting Point va ser el reflex d’un sec­tor encara enso­pit i que se sent mal­trac­tat pels poders públics. Lluís Marsà, pre­si­dent de l’APCE (Asso­ci­ació de Pro­mo­tors de Cata­lu­nya), recor­dava en unes jor­na­des en el marc del saló que històrica­ment Espa­nya havia sor­tit de les cri­sis pro­mo­vent habi­tatge públic: “És la pri­mera vegada que això no passa”, va dir. Pot­ser per aquest motiu, pot­ser perquè la crisi va arra­sar el tei­xit empre­sa­rial de la cons­trucció, pels can­vis nor­ma­tius cons­tants o pot­ser perquè el finançament pro­mo­tor s’ha tor­nat prim­mi­rat, el cert és que l’any pas­sat es van ini­ciar a Cata­lu­nya 14.500 habi­tat­ges, lluny dels 127.117 del 2006, l’any més actiu, però també dels 25.000 que l’APCE cal­cula que cal­dria en funció de les neces­si­tats demogràfiques del país. La baixa pro­ducció d’habi­tatge és una de les cau­ses de l’aug­ment dels preus de llo­guer i de com­pra­venda en algu­nes zones de Cata­lu­nya, un fet que està en el cen­tre del pro­blema de l’accés a l’habi­tatge que tenen mol­tes famílies.

Des del punt de vista labo­ral, l’esclat de la bom­bo­lla del totxo ha estig­ma­tit­zat el sec­tor i encara hi ha molts joves que no en volen ni sen­tir par­lar com a sor­tida pro­fes­si­o­nal. De fet, els cos­tos de cons­truir han evo­lu­ci­o­nat a l’alça, perquè costa tro­bar deter­mi­nats per­fils pro­fes­si­o­nals.

Això és espe­ci­al­ment des­ta­cat en un país on la taxa d’atur encara és ele­vada: prop de l’11% (ter­cer tri­mes­tre del 2019), per sota de l’espa­nyola, que és de prop del 14%, però supe­rior a la de la UE, del 7%. Cal pen­sar que abans de la crisi l’indi­ca­dor va arri­bar a estar prop del 6%. Ara bé, dar­rere de la millora gene­ral de les xifres de l’atur s’ama­guen fenòmens que reve­len difi­cul­tats estruc­tu­rals del mer­cat labo­ral com una ele­vat atur de llarga durada per a per­so­nes de més de 55 anys i una ele­vada tem­po­ra­li­tat con­cen­trada sobre­tot en els grups més joves, segons des­taca Oriol Car­rera, eco­no­mista de Cai­xa­Bank Rese­arch. El 2018, la pro­porció d’atu­rats de llarga durada (és a dir, més d’un any sense tro­bar feina) era del 45,3%, si bé fa uns anys superava el 60%. Des de finals del 2013, a Cata­lu­nya s’està cre­ant ocu­pació neta, però els sin­di­cats posen l’èmfasi en la baixa qua­li­tat d’aquesta ocu­pació. Així la taxa de tem­po­ra­li­tat està aug­men­tant, i en el ter­cer tri­mes­tre de l’any està en el 22,76%, que per al grup d’edat de 16 a 24 anys és del 66,5%. A més, molts d’aquests con­trac­tes tem­po­rals són de molt curta durada (el 43% és, com a màxim, d’un mes), cosa que pro­voca una alta rotació. El per­cen­tatge d’ocu­pació a temps par­cial invo­lun­tari també és molt ele­vat i afecta sobre­tot les dones.

La pre­ca­ri­e­tat del mer­cat labo­ral és una de les cau­ses que estan dar­rere la mode­ració dels sala­ris que ha carac­te­rit­zat la recu­pe­ració i sobre la qual ha des­can­sat en bona mesura la millora de la com­pe­ti­ti­vi­tat de l’eco­no­mia cata­lana. Altres fac­tors són que l’IPC s’ha mos­trat con­tin­gut i que els tre­ba­lla­dors han per­dut capa­ci­tat nego­ci­a­dora.

Durant la crisi, els sala­ris van patir un ajust, que només entre els anys 2010 i 2014 va ser del 2,1% a Cata­lu­nya. En rea­li­tat, el dels homes va caure un -0,6%, men­tre que el de les dones ho van fer en un -3,4%. Amb la recu­pe­ració, les coses no s’han res­tau­rat. Un estudi ela­bo­rat per la con­sul­tora Adecco sobre els sala­ris a Cata­lu­nya asse­nyala que entre el 2013 i el 2018, només van aug­men­tar un 1,5%, i que si es rela­ci­ona amb l’incre­ment dels preus al con­sum del mateix període per deter­mi­nar el poder de com­pra, el salari mitjà català acu­mula en el període una pèrdua del 2,5% de la capa­ci­tat de com­pra.

Ara bé, quan el salari men­sual dels cata­lans es divi­dei­xen en deu grups iguals (dels més bai­xos als més alts de manera esgla­o­nada) s’observa que qui real­ment està supor­tant aquesta pèrdua de poder adqui­si­tiu són els més bai­xos, perquè els més alts, n’han gua­nyat (vegeu gràfic). Una de les con­seqüències és que s’ha acce­le­rat la dis­mi­nució de la classe mit­jana. En aquesta línia, alguns estu­dis esti­men que el pes de la classe mit­jana en el con­junt de l’Estat s’ha reduït 3,7 punts en tres dècades, i que la classe baixa ha aug­men­tat en la mateixa pro­porció.

Una de les vari­a­bles clau per enten­dre el que ha pas­sat és l’edat, segons asse­nyala Car­re­ras. Un estudi de Cai­xa­Bank Rese­arch sobre el con­junt de l’Estat con­clou que “la tra­jectòria de la riquesa neta de cada gene­ració es troba per sota de la gene­ració pre­ce­dent i, en el cas con­cret dels millen­ni­als, la seva riquesa és de 3.000 euros davant dels 63.400 euros que acu­mu­la­ven els joves de la gene­ració ante­rior quan tenien la mateixa edat”. Una de les raons que expli­quen aquesta bretxa és l’habi­tatge en pro­pi­e­tat.

La millora econòmica i altres fac­tors han por­tat asso­ci­ats un incre­ment dels preus immo­bi­li­a­ris, tant del llo­guer com dels pisos en venda, que ara sem­bla que s’esta­bi­lit­zen. Un estudi sobre el mer­cat de l’habi­tatge 2019 del por­tal immo­bi­li­ari Foto­casa dibuixa un pano­rama en què qui lidera les cer­ques de casa de llo­guer o com­pra són els joves menors de 35 anys (la mei­tat del grup està deman­dant habi­tatge), en canvi qui acaba tan­cant ope­ra­ci­ons, sobre­tot d’adqui­sició, és el grup de 45 a 55 anys. “És un grup menys actiu en el mer­cat, però gràcies al poder adqui­si­tiu són els que poden acce­dir a immo­bles en pro­pi­e­tat”, asse­gura Bea­triz Tori­bio, direc­tora d’estu­dis de Foto­casa. La falta d’estal­vis, en un con­text de con­cessió d’hipo­te­ques més sever que en el pas­sat, és la prin­ci­pal expli­cació a Cata­lu­nya. “No és cert que els joves d’ara siguin més par­ti­da­ris del llo­guer, és la segona opció quan veuen que no poden com­prar, però ho dei­xen per a més enda­vant, la falta d’ocu­pació de qua­li­tat els està pesant molt”, subrat­lla Tori­bio. És un pro­blema avui i encara ho serà més en el futur, quan els millen­ni­als es vul­guin jubi­lar, segons indica Cai­xa­Bank Rese­arch, ate­ses les con­di­ci­ons finan­ce­res en què arri­ba­ran a la jubi­lació. Així, no poden estal­viar per al seu pre­sent i ben aviat hau­ran de començar a fer-ho per a la jubi­lació. Als Estats Units ha bai­xat l’edat en què es fan plans de pen­si­ons.

El tipus de con­tracte, el salari i l’accés a l’habi­tatge clara­ment dibui­xen una dua­li­tat en la soci­e­tat que les xifres agre­ga­des ocul­ten. Pre­gun­tat per capa­ci­tat de la soci­e­tat d’afron­tar un dete­ri­o­ra­ment de la situ­ació econòmica, Oriol Amat, degà de la UPF Bar­ce­lona School of Mana­ge­ment, recorda que avui dia, dis­po­sar de feina no és garan­tia de suficiència econòmica, i encara menys si les coses can­vien: “Els sous d’una part impor­tant de la població són insu­fi­ci­ents per poder viure dig­na­ment. Encara hi ha mol­tes per­so­nes en risc de pobresa”, afirma. Segons dades de l’Ides­cat, Cata­lu­nya té una taxa de pobresa o de risc d’exclusió social del 24,7%, que afecta la població de 18 a 59 anys, i que lluny de millo­rar ha aug­men­tat els dar­rers anys. A més, la xifra de les per­so­nes que decla­ren que arri­ben a final de mes amb dife­rents graus de difi­cul­tat s’apro­xima a la mei­tat de la població.

Palan­que­ja­ment a la baixa.

L’endeu­ta­ment és un altre fet dife­ren­cial entre les llars que van haver de fer front a la crisi del 2008 i les llars que ara enca­ren la desac­ce­le­ració pre­sent. La crisi va tenir un ori­gen clara­ment finan­cer: hi havia diner barat i fàcil d’acon­se­guir, i les famílies, igual que les empre­ses i les admi­nis­tra­ci­ons, es van endeu­tar per allò que volien acon­se­guir, amb un paper des­ta­cat de l’habi­tatge. El deute con­so­li­dat de les llars espa­nyo­les va arri­bar a ser del 84,2% del PIB, quan històrica­ment s’havia mogut al vol­tant del 30%. Les famílies van avançar ren­des futu­res perquè la con­fiança era alta, no en va hi havia feina per a tot­hom. L’esclat de la bom­bo­lla va dei­xar les famílies en una situ­ació de gran fra­gi­li­tat, van des­a­parèixer molts llocs de tre­ball i els actius immo­bi­li­a­ris van per­dre valor, de manera que les exe­cu­ci­ons hipo­tecàries i els des­no­na­ments van pas­sar a ser por­tada de dia­ris i de tele­notícies. Des del 2009 fins a l’actu­a­li­tat, la càrrega finan­cera de les llars s’ha anat reduint pro­gres­si­va­ment fins a repre­sen­tar el 2018, el 58,9% del PIB.

Oriol Car­re­ras, que ha estu­diat la salut finan­cera de les famílies, subrat­lla el fet que “no només s’ha reduït el deute, sinó que també ha can­viat la com­po­sició, i avui dia el pes del deute immo­bi­li­ari és menor”. La situ­ació finan­cera de les llars i el model del crei­xe­ment actual és el que porta Josep Oli­ver a afir­mar: “Som més sol­vents i més resis­tents als xocs exte­ri­ors.”

Tan­ma­teix, també és cert ara hi ha més pobres i menys recur­sos públics per fer-hi front. Una paraula estre­ta­ment lli­gada a la crisi pas­sada és reta­lla­des. Les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques van haver de fer front a una emergència social amb una cai­guda d’ingres­sos de grans pro­por­ci­ons i unes neces­si­tats de des­pesa crei­xents. En aquest con­text, el nivell d’endeu­ta­ment es va dete­ri­o­rar ràpida­ment i això va aca­bar afec­tant l’euro­zona, que va impo­sar polítiques d’aus­te­ri­tat als països: limi­tació del dèficit públic i de la capa­ci­tat d’endeu­ta­ment.

Pel que fa a la Gene­ra­li­tat, sobre qui recau la pres­tació dels ser­veis bàsics de l’estat del benes­tar i l’atenció a les per­so­nes, va apli­car uns ajuts de la des­pesa no finan­cera del 12% entre el 2010 i el 2015, anys en què es va començar a recu­pe­rar tímida­ment. En aquest període la inversió també es va reduir en 5.000 mili­ons s’euros.

La recu­pe­ració no ha fet res més que con­fir­mar que les polítiques d’aus­te­ri­tat han arri­bat per que­dar-se. La vigilància euro­pea al dèficit públic pesa com una espasa de Dàmocles, i els nivells d’endeu­ta­ment no cedei­xen sig­ni­fi­ca­ti­va­ment. Contrària­ment al que han fet famílies i empre­ses, que han reduït la seva expo­sició al finançament exte­rior, les admi­nis­tra­ci­ons no han fet pro­gres­sos. El deute de la Gene­ra­li­tat equi­val a un 34% del PIB de Cata­lu­nya, i en el con­junt de l’Estat, el deute de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques arriba a gai­rebé el 100% del PIB, és a dir a 1,2 bili­ons d’euros. En aquest con­text, els dife­rents governs han per­dut capa­ci­tat de redis­tri­buir la renda per fer una soci­e­tat més justa.

Per si això no fos sufi­ci­ent, la con­vulsió política que viu el país, que en part té el seu ori­gen en la crisi pas­sada i en les seves con­seqüències, està difi­cul­tant la con­fi­gu­ració de majo­ries sòlides de govern (tant a Cata­lu­nya com a Espa­nya), que puguin apro­var pres­su­pos­tos. El blo­queig actual només per­met avançar amb comp­tes pror­ro­gats que difícil­ment es poden ajus­tar al moment en què està entrant l’eco­no­mia i les neces­si­tats soci­als que se’n poden deri­var.

“Per estalviar, la majoria ha de deixar de consumir”

El ciutadà mitjà ha tendit a estalviar en el totxo, en part per cultura i història, en part perquè era una manera d’obligar-se a estalviar.

Durant l’“Espanya va bé”, la taxa d’estalvi va ser històricament baixa, igual que entre el 2014 i el 2018: aleshores l’eufòria del moment obligava a pensar que tot anava bé, i el desig de creure que la crisi havia acabat va portar a alleugerir per consumir. I per sobre d’això una dada demolidora: el 50% de la població no pot fer front a un imprevist.

La renda mitjana a Espanya és baixa i les dels decils inferiors, molt més; després, la capacitat d’estalvi és reduïda; a més, la majoria de la població per estalviar ha de deixar de consumir.

El record de l’esclat de la “primera fase de la crisi” influeix, és clar, però sempre que “se sent en l’ambient” que hi ha problemes, l’estalvi tendeix a augmentar. I ara, en aquesta “tercera fase” i malgrat que els polítics no ho esmentin, se sent.

Tindrà tot això repercussions en la demanda interna i en el creixement? Sens dubte, però consumir a crèdit té un límit i no poder reparar la nevera si s’espatlla no és sostenible.

Penso que el desendeutament ha de continuar, i la creació d’un matalàs per a imprevistos, també.

“Hi ha consciència d’inestabilitat laboral”

Les famílies que ho han passat pitjor durant la crisi no han arribat a recuperar els nivells previs i entre aquest col·lectiu segurament sí que hi ha més prudència i estan contenint més el consum i sobretot evitant caure en elevats nivells d’endeutament vinculats al consum. Un canvi important respecte a les crisis anteriors és que sortir de l’atur, és a dir, trobar feina, no garanteix recuperar nivells de renda similars als que es tenien (precarietat, temporalitat, parcialitat no desitjada, etc.) i, per tant, crec que hi ha consciència d’aquesta major inestabilitat laboral i, conseqüentment, inseguretat econòmica.

“S’estalvia més per precaució”

Bona part de la nova ocupació és temporal, la qual cosa, amb la percepció de canvi de cicle, fa augmentar l’estalvi per precaució. Un dels principals llegats de la crisi ha estat una compressió dels salaris reals i de la renda disponible de les famílies, però a mesura que l’ocupació tornava a créixer, augmentava la reposició de béns de consum i baixava la taxa d’estalvi. A mesura que la creació d’ocupació es desaccelera, també ho fa el consum i es recompon la taxa d’estalvi: un efecte cíclic.

Empreses més sòlides

Famílies, empreses i administracions... Possiblement d’aquests tres actors econòmics, són les empreses les que arriben en un millor moment al deteriorament de l’economia. Les empreses han fet un gran esforç de modernització els darrers anys per millorar la seva competitivitat a dins i fora del país. Per fer això s’han hagut de finançar, i malgrat tot, l’amortització del capital ja compromès ha estat superior, de manera que l’endeutament de les societats no financeres s’ha anat reduint progressivament, com a part del gran despalanquejament que ha fet el sector privat. El deute consolidat suposa el 74,4% del PIB, segons dades del Banc d’Espanya del primer trimestre d’aquest any. Si se sumen les famílies arriba al 132,8%, cal pensar que en el moment de màxim endeutament, l’any 2010, el percentatge estava en el 202,7%.

Aquest exercici de sanejament ha tingut lloc durant un període en què l’exportació de béns i serveis catalans al món ha guanyat quota de mercat. També ha augmentat la pluralitat dels països de destinació dels productes. Segons un estudi de la Cambra de Barcelona a partir de dades duaneres, la diversificació geogràfica de les empreses exportadores no ha deixat d’augmentar des del 2010, quan el nombre de regions a les que exporta de mitjana una empresa estava en 1,50 i ara està en 1,62. Això explica que malgrat que el comerç mundial s’estigui deteriorant, el sector exterior català aguanti bé.

Per Oriol Amat, “el problema més important és el fet que Catalunya en el seu conjunt i la majoria d’empreses en particular, han reduït molt la inversió en innovació. Això fa més difícil donar una bona resposta als canvis disruptius que s’estan produint”. De fet, segons la Cambra de Barcelona, els expedients de regulació d’ocupació (ERO) dels darrers anys tenen a veure sobretot amb els reptes tecnològics que tenen lloc en determinats sectors.

Sorprèn la força de l’alentiment

A partir del segon trimestre de l’any i especialment després de l’estiu, l’acumulació de notícies negatives ha fet més que evident la pèrdua de pistonada de l’economia mundial. L’increment de la tensió comercial entre els Estats Units i la Xina, però també amb Europa, amb l’increment d’aranzels per a alguns productes, el serial del Brexit i la caiguda del PIB d’Alemanya, que podria estar a les portes d’una recessió, i altres elements més han obligat les institucions econòmiques a revisar el creixement mundial a la baixa. L’FMI, la Comissió Europea, el BCE i el Banc d’Espanya han rebaixat les seves expectatives de creixement. Alguns indicadors avançats, com ara la confiança dels consumidors i dels empresaris anticipen un deteriorament durant els pròxims mesos.

En el cas de Catalunya, una economia molt oberta al món, era previsible que l’alentiment econòmic entrés per la indústria exportadora. No obstant això, les últimes dades del sector exterior mostren no ja que aguanta, sinó que creix, contràriament al que està passant amb la demanda interna, especialment el consum de les famílies, que s’ha erosionat ja sigui per prudència, com s’ha comentat, o perquè hi havia una “demanda embassada” dels temps de la crisi de béns de substitució que ja ha estat satisfeta. La inversió també està perdent pistonada, tot i que encara manté un creixement notable.

Des de la perspectiva de l’oferta, la construcció està sent el sector més dinàmic i la previsió és que ho seguirà sent, seguit dels serveis, mentre que la indústria està evolucionant lentament amb tendència a l’estancament. Ara bé, cal recordar que des del 2014, la indústria acumula forts creixements. Això dona peu a comparar el creixement del 2009 i el present: bàsicament destaca la reducció a menys de la meitat del pes de la construcció en el VAB (valor afegit brut), del 10,9% al 5,3%; el progrés industrial, del 18,5% al 20,7%, i la consolidació del procés de terciarització de l’economia catalana, gràcies sobretot als serveis privats i als de més valor afegit. Un model de creixement més sostenible que fa una dècada. Una bona notícia per afrontar aquesta nova fase de la recuperació.

Continuant amb l’anàlisi de conjuntura, una de els conseqüències de la desacceleració és que la creació de llocs de treball també s’està alentint, com reflecteixen els indicadors del mercat laboral. Les afiliacions a la Seguretat Social creixen però menys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.