Opinió

Desigualtats?

A Espanya tres persones –la família Ortega, Amancio i la seva filla Sandra (Inditex), i Joan Roig (Mercadona)– tenen més diners que el 30% de la població espanyola, equivalent al conjunt de la població de Catalunya i Madrid. Diuen les cròniques que això no pot ser i que directament cal evitar-ho. L’argument crida prou l’atenció: és intolerable que tres persones tinguin més diners (renda i riquesa) que gairebé 13 milions de persones

Últi­ma­ment s’està tras­lla­dant la idea que el món camina cap a un incre­ment acce­le­rat de la desi­gual­tat i que aquesta està sor­tint de mare. Hi ha mol­tes dades i inves­ti­ga­ci­ons que així ho jus­ti­fi­quen. Fins aquí, res a dir. Ara bé, en paral·lel, també s’està impo­sant la idea que la desi­gual­tat, en si mateixa, és dolenta i que cal llui­tar con­tra ella. Que cal cami­nar cap a una eco­no­mia, i per tant una soci­e­tat, més igua­litària. Aquest dis­curs, que també cala en molts ambi­ents acadèmics de l’àmbit social, és pre­o­cu­pant, poc precís i, fins i tot, perillós. Encara em sorprèn més que molts dels meus col·legues eco­no­mis­tes no només no diguin res en con­tra d’aquesta moda, sinó que l’encai­xin sense més dilació. Pro­testo enèrgi­ca­ment con­tra aquesta visió tan sim­plista de la desi­gual­tat.

I, per fer-ho, uti­lit­zaré argu­ments de l’eco­no­mia i un exem­ple recent, molt emprat en aquesta dar­rera cam­pa­nya elec­to­ral: a Espa­nya tres per­so­nes –la família Ortega, Aman­cio i la seva filla San­dra (Indi­tex), i Joan Roig (Mer­ca­dona)– tenen més diners que el 30% de la població espa­nyola, equi­va­lent al con­junt de la població de Cata­lu­nya i Madrid. Diuen les cròniques que això no pot ser i que direc­ta­ment cal evi­tar-ho. L’argu­ment crida prou l’atenció: és into­le­ra­ble que tres per­so­nes tin­guin més diners (renda i riquesa) que gai­rebé 13 mili­ons de per­so­nes. Però, és tot tan fàcil com això? Què en diu l’eco­no­mia? Som-hi?

Pri­mera tesi: abans que bona o dolenta, la desi­gual­tat és necessària. Un dels pro­ces­sos bàsics, per no dir el procés bàsic, de l’acti­vi­tat econòmica és l’acti­vi­tat de pro­ducció. Perquè hi hagi acti­vi­tat de pro­ducció cal un pas previ: la inversió. I, a través del flux inversió-finançament, les empre­ses, noves o ja cre­a­des, desen­vo­lu­pen idees i pro­jec­tes de negoci. En ter­mes més econòmics, el procés d’acu­mu­lació de capi­tal es basa en la desi­gual­tat de ren­des, necessària per fer la inversió directa o per obte­nir finançament. Sense desi­gual­tat de ren­des no hi ha capa­ci­tat d’inversió i, per tant, tam­poc hi ha acti­vi­tat econòmica. El mateix argu­ment també val per a la resta de capi­tals no físics, com ara els capi­tals empre­ne­dor, direc­tiu, tec­nològic, humà, orga­nit­za­tiu i social, entre d’altres. Perquè una ini­ci­a­tiva de negoci fun­ci­oni les desi­gual­tats de capi­tals són impres­cin­di­bles. S’ima­gi­nen una empresa on tots els seus socis capi­ta­lis­tes tin­gues­sin el mateix capi­tal físic? I on tots els seus direc­tius i tre­ba­lla­dors tin­gues­sin els matei­xos capi­tals no físics, és a dir les matei­xes com­petències de negoci i tre­ball? A par­tir de quins cri­te­ris es pro­dui­ria l’espe­ci­a­lit­zació i la divisió de fun­ci­ons? Com es gene­ra­ria el valor? Algú coneix o sap d’una empresa o d’una orga­nit­zació com aquesta?

Segona tesi: el pro­blema no és la desi­gual­tat, és la inten­si­tat de la desi­gual­tat. Espero que ja hagi que­dat clar que el pro­blema no és mai la desi­gual­tat en si mateixa, el pro­blema està rela­ci­o­nat amb la desi­gual­tat rela­tiva. És a dir, la inten­si­tat de les desi­gual­tats. Ja fa temps que els eco­no­mis­tes sabem, una altra cosa és si ho volem recor­dar i per què s’està obli­dant, que l’eco­no­mia per fun­ci­o­nar neces­sita deter­mi­nats nivells de desi­gual­tat. Per no com­pli­car l’expo­sició, algu­nes dades il·lus­tra­ti­ves refe­ri­des només a les desi­gual­tats de renda i de riquesa. En l’època amb menys desi­gual­tats de la història econòmica com­pu­ta­ble, és a dir, en l’edat d’or del crei­xe­ment, el període comprès entre la fi de la Segona Guerra Mun­dial i la pri­mera crisi del petroli, l’estruc­tura dels nivells d’ingres­sos (sala­ris) a la majo­ria de països d’Europa es dis­tribuïa com segueix: el 10% dels tre­ba­lla­dors amb més ingres­sos acu­mu­la­ven entre un 25 i un 30% del total de la massa sala­rial, i el 50% dels tre­ba­lla­dors amb menys ingres­sos acu­mu­la­ven al vol­tant del 30% de la massa sala­rial. Aquesta dis­tri­bució, que ha empit­jo­rat nota­ble­ment a l’inici del segle XXI, actu­al­ment se situa com segueix: el 10% dels tre­ba­lla­dors rics reben uns sala­ris situ­ats al vol­tant del 35% de tota la massa sala­rial, i el 50% dels tre­ba­lla­dors pobres reben un volum de sala­ris entre el 20% i el 25% del total. Pel que fa a la riquesa: en l’edat d’or del crei­xe­ment el 10% dels més rics posseïa al vol­tant del 50% de la riquesa naci­o­nal. Avui, aquest per­cen­tatge ha cres­cut fins a xifres pro­pe­res al 60%. Com veuen, la desi­gual­tat d’ingres­sos ha cres­cut però, el pro­blema de veri­tat, el tenim amb l’avenç espec­ta­cu­lar de la desi­gual­tat de riquesa. El 50% dels més pobres no pos­se­eix gai­rebé rés, amb xifres situ­a­des entre el 5% i el 10% de la riquesa naci­o­nal.

I ter­cera tesi: per reduir la inten­si­tat en desi­gual­tat, les eco­no­mies han de créixer per sobre de la retri­bució dels capi­tals (Piketty dixit). I perquè això passi s’han de fer tres coses. Pri­mer, garan­tir la igual­tat d’opor­tu­ni­tats, l’única dimensió en què la desi­gual­tat abso­luta és into­le­ra­ble. Segon, garan­tir les desi­gual­tats en l’acu­mu­lació i la inversió de capi­tals. I, ter­cer, reduir la inten­si­tat de la desi­gual­tat en la dis­tri­bució d’ingres­sos i, sobre­tot, de riquesa. En altres parau­les, impos­tos pro­gres­sius (gestió de la inten­si­tat de la desi­gual­tat) i polítiques d’oferta (gestió de la desi­gual­tat) coor­di­nats. No hi ha rés més injust que la igual­tat, també en la política pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.